JE WILT EEN BEETJE MEER, JE WILT EEN BEETJE ANDERS.

"Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan." - Opzij, Herman van Veen

Je wilt een beetje meer, je wilt een beetje anders.

Door Margareth Nannenberg

Herken je dat gevoel dat je krijgt als je tijd besteedt aan dingen die moeten, maar dat je liever ergens anders mee bezig bent? De onrust in je hoofd en de energie in je lichaam die je voelt als je denkt aan wat je graag zou willen doen? En dan toch de rationele beslissing neemt dat dat nog even moet wachten tot je tijd over hebt … .
Het vreemde is dat we nooit tijd over hebben. Ook al denken we dat we het nu druk hebben, er kan nog steeds meer bij: werk, klussen, afspraken, cursussen, en alles wat we nog meer van belang vinden. We leren alleen meer efficiënt te werken en onze energie beter te verdelen over de dag. Of niet, dan eindigen we met een burn-out.

Waar doe je het anders voor?

Er zijn periodes, tijdens vakanties, kerstdagen of gewoon op een zondagmorgen, waarin je accepteert dat nu, nu is. Periodes waarin je het even gehad hebt met dat gestress. Dat je doet wat je moet doen en niet meer dan dat. Even geen streven naar doelen, geen klussen erbij nemen, niet online bereikbaar zijn, maar die kleine beetjes vrije tijd zo aangenaam mogelijk maken met dingen die je echt wilt doen. Dat je kunt genieten van het moment. De momenten waarop je denkt “dit moet ik vaker zo doen”. Je bedenkt dat je een beter balans in je leven moet vinden, dat je aan dit soort momenten prioriteit wilt geven. Want: waar doe je het anders voor?

Daar ga je weer

Voordat je het beseft, zit je weer volop in de mallemolen mee te draaien. Weg zijn die goede voornemens. Je accepteert dat het even niet anders kan. Totdat je weer die onrust voelt, dat je beseft dat je op deze manier niet toekomt aan wat je echt wilt. Zonder die onrust zou je tevreden kunnen zijn met je leven zoals het er nu uitziet. Het is weliswaar druk, maar er zijn periodes in het jaar, misschien zelfs elk weekend, dat je echt kunt genieten van het leven zoals het is. Je hoeft niets meer dan dat. Je onrust verknald dit voor je. Je wilt een beetje meer. Je wilt het een beetje anders. Je wilt het liefst elke dag leven zoals jij dat wilt. Deze drang, oftewel een kernmotief, is mens-eigen.

Neem een bewuste beslissing

Wij hebben een drang in ons om te doen wat nodig is om de onrust weg te nemen dat ontstaat door het niet na jagen van iets dat je echt graag wilt. Je kernmotief heeft invloed op de beslissingen die je neemt, hoe je reageert, en de acties die je uitvoert. Doe je de dingen die niet bijdragen aan wat voor jou echt belangrijk is in het leven, dan voel je je ontevreden en onrustig. Uiteindelijk zal je een beslissing moeten nemen over hoe je rest van je leven (of tenminste de komende vijf jaren) er uit gaat zien:

  • door ontkenning: gewoon doorgaan waarmee je bezig bent, want het is al druk genoeg; of
  • door acceptatie: het leven is nu eenmaal zoals het is, daar maak je het beste van; of
  • door verandering: de knoop door hakken en gaan voor wat je echt wilt.

Per persoon kan elk van de genoemde mogelijkheden de juiste keuze zijn: de een krijgt een tevreden gevoel door de beslissing te nemen te accepteren dat het leven is zoals het is. De ander wordt gelukkig door de stap te zetten om zijn of haar dromen na te jagen. Wat voor de een een geweldige beslissing is, kan voor de ander desastreus zijn. Waar het omgaat is, dat je een bewuste keuze maakt om de gevoelens van onrust weg te nemen of deze accepteert. Je bent dan in staat om meer bewust te leven, omdat je weet dat de manier hoe je je dagen doorbrengt, jouw bewuste keuze is. Het is prima als je bijvoorbeeld kiest om je hoofd in het zand te steken, als jij daar maar voor gekozen hebt.

Wat motiveert jou eigenlijk?

In het Engels wordt de drang “core human drives” genoemd. Volgens professoren Paul Lawrence en Nitin Nohria, auteurs van Driven: How Human Nature Shapes Our Choices, bepalen vier kernmotieven wat we doen:

De drang om te bezitten.

Het verlangen om bezit te hebben of na te jagen, zoals een prachtig huis, mooie kleren, een snelle auto, de nieuwste gadget. Naast bezit van tastbare objecten, zijn ook status, macht, en invloed belangrijk.

De drang om te binden.

Voor deze motivatie is het verlangen om gewaardeerd en geliefd te zijn groot, waarbij menselijk contact en relaties, platonisch of romantisch, erg belangrijk zijn. Mensen en sociale relaties zijn prioriteit. Er bij horen, met mensen samen zijn om aandacht te krijgen voor goedkeuring, waardering, en intimiteit, zijn kenmerkend voor deze drang.

De drang om te leren.

Het verlangen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen. Het willen weten waar het over gaat. Daarvoor is het onderzoeken, analyseren, en begrijpen van onderwerpen belangrijk om onze honger naar kennis te stillen.

De drang om te beschermen.

Beschermen wat we hebben is kenmerkend voor deze motivatie. Ervoor zorgen dat we onszelf, de mensen die we liefhebben, en ons bezit behouden blijven.
Door Josh Kaufman, auteur van The Personal MBA: Master the Art of Business, is hier aan een vijfde reden toegevoegd:

De drang om te voelen.

Plezier, opwinding (extase!) en nieuwe uitdagingen aangaan zijn kenmerkend voor deze motivatie. Ervaringen die intens en emotioneel zijn, die ons meer laten voelen en energie geven. Het zijn die momenten waarop we de opwinding van geluk voelen. De momenten waarop ons hart van opwinding sneller klopt.

Kun je je kernmotief voelen?

Elk mens heeft in meer of mindere mate elk genoemde drang in zich. Als een actie iets voor jou betekent, als het je kernmotief raakt, dan voel je iets nadat je de actie hebt uitgevoerd. Een paar voorbeelden:

  • Je tevreden voelen als je de nieuwste smartphone hebt gekocht.
  • Een warm gevoel krijgen bij het maken van een afspraak om met je beste vrienden samen te zijn, of om een week alleen maar tijd te besteden aan je gezin.
  • Enthousiast worden om een nieuwe cursus te starten of dat boek te lezen dat je net hebt gekocht.
  • Je beschermd voelen door je huis en auto te beveiligen voor jezelf en je gezin, zodat het risico op ongevallen, brand of inbraak verkleind wordt.
  • De opwinding voelen op het moment dat je in het vliegtuig stapt om je droomreis waar te maken.

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven.

Als je bewust bent van de motieven die jou elke dag je bed uit doet springen, kun je betere beslissingen nemen over wat je echt wilt doen, en gemakkelijker bepalen hoe jouw agenda voor vandaag en de komende maanden (en jaren) eruit gaat zien. Als je een beetje anders wilt, heb je een beetje meer van jezelf nodig. Elke dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *