Alles over Featured Snippets

Featured Snippets zijn uitgelichte fragmenten die je website hoger in Google kunnen laten ranken. Lees wat een featured snippet is, waarvoor je het kunt gebruiken en wat de best practices zijn om je tekst als een featured snippet te laten verschijnen.

Alles over Featured Snippets: wat betekent het, hoe kom je aan een featured snippet?

Wat is een Featured Snippet?

Een Featured Snippet is het zoekresultaat dat door Google boven de organische zoekresultaten op de zoekresultatenpagina wordt geplaatst. Het doel van een featured snippet is snel en beknopt antwoord geven op een specifieke vraag of zoekopdracht. Dus featured snippets worden niet alleen gebruikt voor het beantwoorden van vragen, maar ook voor het presenteren van andere informatie zoals tabellen, grafieken en lijsten.

Wanneer iemand Google gebruikt om informatie te vinden over een bepaald onderwerp en jouw tekst of afbeelding geeft dat snel en beknopt weer, dan heb je kans dat Google dit plaatst bovenaan de eerste pagina van de zoekresultaten. Deze positie wordt ook wel ‘position zero’ genoemd. Ook de link van je webpagina waaraan de tekst refereert wordt hier dan vermeld. Featured snippets kunnen daarom een krachtige manier zijn om de zichtbaarheid van je website te vergroten en meer verkeer naar je site te trekken.

Featured snippets en gesproken zoekopdrachten

Steeds meer mensen gebruiken gesproken zoekopdrachten (voice search). Zij krijgen het resultaat van de zoekopdracht hardop voorgelezen door virtuele assistenten zoals Amazon Alexa, Siri en Google Assistant.

Omdat gesproken zoekopdrachten steeds populairder worden, is het optimaliseren voor een SEO snippet een effectieve manier om de zichtbaarheid van je website te verbeteren. Wanneer je webteksten goed gestructureerd zijn en duidelijke, beknopte antwoorden geeft op vragen met betrekking tot je bedrijf of product, dan kun je de kans vergroten om als featured snippet getoond te worden.

Featured snippets kunnen worden gebruikt voor gesproken zoekopdrachten. Wanneer een gebruiker een vraag stelt via gesproken zoekopdrachten, reageert de virtuele assistent vaak met een uitgelicht fragment dat het beste antwoord op de vraag geeft.

Het is daarom van belang dat je in je teksten rekening houdt met de spreektaal – de woorden die mensen gebruiken als zij via hun mobieltje, smart watch of een ander smart tool een zoekopdracht geven aan Siri, Alexa of Voice Assistant.

Leek ook: SEO Trends 2023

Hoe kom je aan een featured snippet?

Om een featured snippet (een “uitgelicht fragment”) te krijgen, geef je op je webpagina een duidelijk en beknopt antwoord op een vraag van een gebruiker. Deze vragen kun je vaak vinden onder “Mensen vragen ook” en in “Gerelateerde Zoekopdrachten” op de Google Zoekpagina. In plaats van een vraag te beantwoorden met alleen tekst, kun je ook informatie geven in de vorm van een tabel of grafiek.

Van belang is dat de inhoud van je webpagina relevant en informatief is en dat de informatie die je geeft correct is. Featured snippets kun je gebruiken voor recepten, definities, how-tos en productinformatie.

Lees ook: Alles over Structured Data en Schema Markup om te weten hoe je featured snippets maakt met Schema Markup.

Uit hoeveel woorden mag een featured snippet bestaan?

Er is geen specifiek maximum aantal woorden waaraan een featured snippet moet voldoen. De lengte van een featured snippet kan variëren afhankelijk van de vraag die wordt gesteld en het antwoord dat het beste past bij die vraag.

Sommige featured snippets bevatten slechts enkele woorden, zoals een definitie of een kort antwoord op een vraag, terwijl andere meer uitgebreide antwoorden kunnen bevatten met meerdere zinnen of paragrafen.

Het is wel belangrijk om de belangrijkste informatie aan het begin van de snippet te plaatsen, omdat de meeste featured snippets alleen de eerste paar regels weergeven.

Best practices voor featured snippets

Een aantal best practices die kunnen helpen bij het verkrijgen van een featured snippet zijn:

  • Definieer het onderwerp in 2 á 3 zinnen.
  • Benoem beknopt de belangrijkste feiten of kenmerken van dit onderwerp.
  • Vermijd het gebruik van ‘ik’ en gebruik woorden die voorkomen in de dagelijkse spreektaal.
  • Gebruik lijsten – genummerd of met bullet-points
  • Gebruik kopteksten om de inhoud van de pagina te organiseren
  • Gebruik afbeeldingen
  • Gebruik schema markup

Hoe weet je of je een featured snippet hebt?

Om te controleren of jouw website een featured snippet heeft, kun je de zoekopdracht uitvoeren en kijken of jouw inhoud bovenaan de SERP (zoekresultaten pagina van zoekmachines) verschijnt. De featured snippet wordt dan weergegeven in een apart kader met een samenvatting van de informatie. Als je nog geen featured snippet hebt, kun je de inhoud van de pagina optimaliseren en de bovengenoemde best practices toepassen om de kans op het krijgen van een featured snippet te vergroten.

Klopt het dat alleen pagina’s die al in de top 10 van Google staan, in aanmerking komen voor een featured snippet?

Nee, het is niet waar dat alleen pagina’s die al in de top 10 van Google staan in aanmerking komen voor een featured snippet. Hoewel het waar is dat Google meestal featured snippets toont van pagina’s die al hoog scoren in de zoekresultaten, is het niet de enige manier om een fragment uitgelicht te krijgen.

Om in aanmerking te komen voor een featured snippet, moet de inhoud van de pagina relevant en informatief zijn, en moet het antwoord op de zoekopdracht van de gebruiker beknopt en duidelijk zijn geformuleerd. Het gebruik van structuur en schema markup kan ook helpen om de inhoud van de pagina beter te begrijpen voor Google en de kans op een featured snippet te vergroten.

Dus zelfs als jouw pagina momenteel niet in de top 10 van Google staat, is het nog steeds mogelijk om een featured snippet te verkrijgen door het optimaliseren van de inhoud van de pagina en het toepassen van de best practices voor het verkrijgen van featured snippets. Weet ook dat de zoekresultaten van Google voortdurend veranderen en dat het mogelijk is om in de toekomst hoger in de ranglijst te komen en mogelijk een featured snippet te verkrijgen.

Wanneer je webpagina’s in de top 5 van Google staan: gebruik Featured Snippets

Wanneer jij webpagina’s in de top 5 van Google hebt staan en het is lastig om je concurrenten in de top 3 voorbij te streven, dan raden wij je aan je te focussen op featured snippets. Je behoudt dan je plaats op #4 of #5 én je wordt vermeld met een uitgelicht fragment op ‘positie nul’. De kans dat je webpagina überhaupt stijgt naar de top 3 is hiermee ook vergroot, omdat je bezig bent geweest met het optimaliseren van de inhoud en de structuur van je tekst om een featured snippet te bemachtigen.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!