Alles over Structured Data en Schema Markup

Structured Data (Gestructureerde Gegevens) en Schema Markup zijn twee essentiële componenten van SEO marketing. Met de toenemende nadruk op gebruikerservaring en zoekintentie, zijn gestructureerde gegevens en schema-opmaak belangrijker dan ooit tevoren.

Maar wat zijn Structured Data en Schema Markup precies? Hoe werken ze en waarom zijn deze SEO marketing technieken belangrijk? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en meer. We leggen uit wat gestructureerde gegevens en schema-opmaak zijn, hoe je ze effectief kunt gebruiken en welke voordelen ze kunnen bieden voor de SEO van je website.

Alles over Structured Data en Schema Markup - MarsConnects

Wat is Structured Data?

Structured Data is een speciale code waarmee je aanvullende informatie over de inhoud en context van je webpagina’s verstrekt aan zoekmachines. Met Structured Data (gestructureerde gegevensopmaak) kun je de kans vergroten dat je inhoud wordt weergegeven in een featured snippet.

Featured snippets zijn de uitgelichte fragmenten die je bovenaan de eerste zoekpagina van Google kunt vinden en die meer informatie geven over een bedrijf of product, zoals openingstijden, reviews, locatie, prijzen van producten, etc. Voor bezoekers die op zoek zijn naar een bepaald product, dienst of informatie is dit handig, omdat zij hiermee in een oogopslag informatie krijgen die zij nodig hebben. Structured data kan hierdoor meer bezoekers naar je website genereren en voor meer verkoop zorgen.

Ook kan het toepassen van structured data resulteren in een rich snippet. Een rich snippet is een zoekresultaat dat aanvullende informatie bevat die wordt weergegeven naast de traditionele titel, URL en metabeschrijving. De aanvullende informatie wordt meestal gegenereerd op basis van gestructureerde gegevensopmaak op de webpagina en kan bijvoorbeeld sterbeoordelingen, prijsinformatie en beschikbaarheid bevatten. Rich snippets worden gebruikt om het zoekresultaat meer context te geven en aantrekkelijker te maken voor gebruikers.

Wat is Schema Markup?

Schema Markup is een specifieke implementatie van Structured Data. Schema Markup is een soort gestructureerde gegevensopmaak die een reeks termen gebruikt om aanvullende informatie over de inhoud van je website aan zoekmachines te verstrekken. Het helpt zoekmachines de inhoud van een pagina beter te begrijpen en de relevantie ervan voor bepaalde zoekopdrachten te bepalen.

Het gebruik van Schema Markup kan helpen om een pagina te kwalificeren voor een Featured Snippet en de kans vergroten dat de pagina als zodanig wordt weergegeven. Dit kan leiden tot een verhoogde zichtbaarheid, meer verkeer en autoriteit van de site en uiteindelijk meer conversies.

Van unstructured data naar structured data schema - MarsConnects

Verschillende typen van Structured Data

Er zijn verschillende vormen van Structured Data die voor een verscheidenheid aan inhoud kunnen worden gebruikt. Deze worden worden weergegeven op de SERP (zoekresultatenpagina) van Google. Hier noemen we een aantal vormen van gestructureerde gegevens die je voor je website of webwinkel kunt gebruiken:

  • Featured Snippets (Uitgelichte fragmenten): Speciale vakjes worden weergegeven door zoekmachines als antwoord op een zoekopdracht van een gebruiker. Featured snippets komen vóór de zoekresultaten in de vorm van definities, checklists, tabellen of antwoorden.
  • Lokaal pakket: Een plattegrond met de lijst met lokale bedrijven inclusief bedrijfsnaam, beoordelingen, adres, telefoonnummer, werktijden en een link naar de site.
  • Recensies (reviews): Beoordeling is een onderdeel van een rich snippet met sterren onder de URL van een pagina. Dit element wordt weergegeven in de zoekresultaten voor pagina’s met recensiefragmenten.
  • Sitelinks: Extra links verschijnen onder de hoofd-URL en leiden naar andere pagina’s binnen een website.
  • Video: Een speciaal element dat samen met het zoekresultaat een video laat verschijnen. De resultaten van grote video-hostingplatforms zoals YouTube of Vimeo hebben de meeste kans om geplaatst te worden op de SERP pagina.
  • Carrousel: Een carrousel is een rij afbeeldingen die je kunt swipen en die bovenaan SERP verschijnt en een bijschrift weergeeft. Door op een carrouselelement te klikken, gaat een gebruiker naar een groep met meer specifieke resultaten.
  • Top stories: Een functie die de belangrijkste artikelen in Google Nieuws weergeeft. Deze top stories bevatten een titel, een afbeelding, een link en de tijd waarop het artikel is gepubliceerd.
  • Mensen vragen ook: Reeks vragen met betrekking tot de oorspronkelijke zoekopdracht die dropdown-antwoorden bevatten. Dit zoekelement kan overal in SERP verschijnen.
  • Afbeeldingen: Afbeeldingen die verschijnen voor een specifieke zoekopdracht in “Afbeeldingen zoeken” van Google.
  • Kennis grafiek: Een gedeelte aan de rechterkant van de SERP met informatie die is verzameld uit verschillende bronnen en is gekoppeld aan een zoekopdracht.
  • Top advertenties: Top advertenties is een element dat betaalde advertenties bovenaan de SERP weergeeft boven de organische zoekresultaten en een vak bevat met het woord “Advertentie”.
  • Bottom Ads: Bottom Ads is een element dat betaalde advertenties laat zien onderaan de SERP onder de organische zoekresultaten en bevat een vak met het woord “Advertentie”.
  • Shopping-resultaten: Een blok weergegeven als de carrousel met populaire producten. Het wordt weergegeven voor zoekopdrachten in winkels en bevat afbeeldingen, productnamen, prijzen, winkels en beoordelingen.
  • Onderzoek: Een carousel met artikelen in het midden van zoekresultaten die verschijnt voor zoekopdrachten met betrekking tot productcategorieën.
  • Vacatures: Vacatures worden weergegeven wanneer de zoekopdracht gerelateerd is aan het zoeken naar een baan. Het bevat de functie, website en bedrijfsnaam, publicatiedatum, salaris en andere gerelateerde informatie.
  • Zoek resultaten op: Dit item wordt weergegeven als een aanbiedingscarrousel die verschillende resultaten biedt om de zoekopdracht te beantwoorden. Elke vermelding bevat een URL en een afbeelding.
  • Evenementen: Lijst met evenementen (festivals, concerten, optredens, etc.) die plaatsvinden op een bepaalde locatie. Het wordt bovenaan de SERP geplaatst en bevat de plaats, datum en tijd.
  • Plattegrond: De plattegrond verschijnt bovenaan de SERP voor een specifieke geografische zoekopdracht.
  • Recepten: rich snippet dat informatie geeft over een recept, zoals kooktijd, calorieën en beoordelingen.
  • Google Mijn Bedrijf: Een gedeelte aan de rechterkant van de SERP met informatie uit het bedrijfsprofiel in Google Bedrijfsprofiel. Het kan een bedrijfsomschrijving, openingstijden, telefoonnummer, adres, enz. bevatten.
  • FAQ: Een speciaal blok met daarin een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden uit het gekoppelde zoekresultaat.

Wat is het verschil tussen Structured Data en Schema Markup?

Schema Markup is een specifiek type Structured Data, en de term structured data- oftewel gestructureerde gegevensopmaak – is algemener en kan verwijzen naar een breder scala aan opmaaktypen.

In de context van SEO en het optimaliseren van inhoud voor zoekmachines, is Schema Markup het meest gebruikte en aanbevolen type gestructureerde gegevensopmaak.

Structured Data daarentegen is een bredere term die verwijst naar elk type opmaak of code die aanvullende context en informatie over de inhoud van je website aan zoekmachines biedt. Dit kan naast Schema Markup verschillende soorten markup omvatten, zoals RDFa, Microdata en JSON-LD, waarbij Google de voorkeur geeft aan gebruik van JSON-LD.

Voorbeeld Schema Markup in JavaScript met Schema org properties - MarsConnects
Voorbeeld van een Structured Data Markup met HTML en microdata syntax voor events - MarsConnects

Het belangrijkste verschil tussen deze twee voorbeelden is dat het eerste een JavaScript-codefragment is dat de Schema.org-vocabulaire gebruikt om de eigenschappen en waarden van een Recipe-object te definiëren, terwijl het tweede een HTML-opmaak is die de microdata-syntaxis gebruikt om informatie te geven over de inhoud van een Event-object.

Zowel Schema Markup als Structured Data worden gebruikt om context en betekenis toe te voegen aan de inhoud van een webpagina, maar ze gebruiken verschillende syntaxis en hebben verschillende vereisten voor implementatie.

Wat zijn de verschillen tussen Rich Snippets en Featured Snippets?

Rich snippets en featured snippets zijn beide zoekresultaten die aanvullende informatie aan gebruikers bieden naast de gebruikelijke paginatitel en metabeschrijving. Een aantal belangrijke verschillende tussen deze verschijningen in zoekresultaten zijn:

  • Weergegeven inhoud: rich snippets geven doorgaans aanvullende informatie weer over een specifiek element van een webpagina, zoals een product, evenement of recensie. Featured snippets geven daarentegen meestal een samenvatting weer van het antwoord op de vraag van een gebruiker, vaak in de vorm van een lijst, tabel of alinea.
  • Plaatsing op de pagina met zoekresultaten: rich snippets worden meestal weergegeven als een afzonderlijk element op de pagina met zoekresultaten, naast de paginatitel en metabeschrijving. Featured snippets worden meestal bovenaan de pagina met zoekresultaten weergegeven, boven de organische zoekresultaten.
  • Informatiebron: rich snippets worden doorgaans gegenereerd vanuit Schema Markup op de webpagina, terwijl featured snippets algoritmisch worden gegenereerd door de zoekmachine.
  • Klikfrequenties: hoewel zowel rich snippets als featured snippets de klikfrequenties kunnen verhogen door aanvullende informatie aan gebruikers te bieden, hebben featured snippets doorgaans een hogere klikfrequentie vanwege hun prominente plaatsing bovenaan de pagina met zoekresultaten.
Voorbeeld van een featured snippet met lijst en een rich snippet voor "mensen vragen ook" - MarsConnects
Voorbeeld van een featured snippet met lijst en een rich snippet voor “mensen vragen ook”

Structured Data en Schema Markup voor Featured Snippets

Een Featured Snippet is een weergave als zoekresultaat dat bovenaan de zoekresultatenpagina verschijnt en direct antwoord geeft op een vraag van de gebruiker.

Het gebruik van Schema Markup en Structured Data kan helpen om een pagina te kwalificeren voor een Featured Snippet en de kans vergroten dat de pagina als zodanig wordt weergegeven. Dit kan leiden tot een verhoogde zichtbaarheid, meer verkeer en meer conversies.

Dit wil niet zeggen dat je inhoud ook als featured snippet wordt getoond. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de selectie van inhoud voor aanbevolen fragmenten, en het gebruik van gestructureerde gegevensopmaak is slechts een van de vele strategieën die je kunt inzetten.

Om structured data te gebruiken voor featured snippets (uitgelichte fragmenten), is het belangrijk om het type inhoud te identificeren die het meest waarschijnlijk in een featured snippet wordt weergegeven. Hiervoor gebruik je vervolgens de juiste opmaak om de gegevens te structureren voor zoekmachines.

Lees ook: “Alles over Featured Snippets”.

Enkele voorbeelden van typen inhoud die vaak voorkomen in featured snippets: recepten, events, lokale bedrijven, how-to-artikelen, uitleg definities en lijsten.

Welke Schema Markup levert de meeste voordelen op voor een website of webshop?

De schema-opmaak die de meeste voordelen oplevert voor een website of webshop hangt af van de specifieke inhoud en producten die worden aangeboden. Enkele soorten Schema Markup die voor de meeste websites en online shops rendabel kunnen zijn:

  • Organisatie Markup: Deze markup geeft informatie over je organisatie, zoals de naam, het logo, contactgegevens en profielen op sociale media. Het helpt zoekmachines te begrijpen wat je organisatie doet en het kan de zichtbaarheid van je online bedrijf in lokale zoekresultaten verbeteren.
  • Product Markup: als je een e-commerce website of webwinkel hebt, kan product markup aanvullende informatie over je producten geven, zoals prijs, beschikbaarheid en beoordelingen. Dit kan de zichtbaarheid van je producten in de zoekresultaten verbeteren en het voor klanten gemakkelijker maken om te vinden waarnaar ze op zoek zijn.
  • Breadcrumb Markup: Breadcrumb (broodkruimels) markup biedt een hiërarchisch navigatiepad dat gebruikers helpt door je website te navigeren zonder te verdwalen. Het kan ook de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten verbeteren door een meer gedetailleerde lijst van je webpagina’s weer te geven.
  • Review Markup: Review Markup biedt aanvullende informatie over recensies en beoordelingen voor je producten of diensten, waaronder de gemiddelde beoordeling, het aantal beoordelingen en individuele beoordelingen. Dit kan helpen de zichtbaarheid van je producten of diensten in zoekresultaten te verbeteren en waardevolle informatie te bieden aan potentiële klanten.
  • Artikel Schema Markup: gebruik deze opmaak voor je artikelen op je website om informatie over het artikel te geven, zoals de titel, auteur, publicatiedatum en een afbeelding.
  • Lokaal Bedrijf Schema Markup: als je een fysieke bedrijfslocatie hebt, kun je schema-opmaak gebruiken om informatie over je bedrijf te verstrekken, zoals de naam, het adres, het telefoonnummer en de openingstijden.
Voorbeeld van Schema Markup voor producten - MarsConnects
Voorbeeld van Schema Markup voor producten: breadcrumbs, afbeeldingen, extra voordelen

Hoe kun je Schema Markup voor producten gebruiken?

Schema Markup is goed te gebruiken om gedetailleerde informatie over je producten te geven aan zoekmachines. Deze informatie kan bestaan uit de naam van het product, een korte beschrijving, de prijs, de voorraad enz. Het levert je mogelijk meer zichtbaarheid, een hogere klikfrequentie (CTR) en meer verkoop op.

Dit zijn de stappen die je kunt volgen om Schema Markup voor producten te gebruiken:

  1. Kies het juiste productschema: er zijn verschillende soorten productschema’s beschikbaar, zoals ProductOfferAggregateOffer en meer. Kies het schema die je de mogelijkheid biedt om de door jou gewenste informatie over je product te verstrekken.
  2. Voeg de opmaak toe aan je productpagina’s: je kunt de opmaak van het productschema toevoegen aan je productpagina’s met behulp van JSON-LD, microdata of RDFa. JSON-LD is de aanbevolen indeling, omdat deze eenvoudiger te implementeren en te onderhouden is en bovendien favoriet is bij Google.
  3. Neem vereiste eigenschappen op: zorg ervoor dat je alles invult wat dit schema nodig heeft. Het productschema vereist bijvoorbeeld eigenschappen zoals naam, afbeelding en beschrijving. Meer over de vereiste eigenschappen voor een Schema Markup van producten kun je hier vinden.
  4. Optionele eigenschappen toevoegen: je kunt ook optionele eigenschappen voor het productschema opnemen, zoals merk, fabrikant, model, kleur en meer. Deze eigenschappen kunnen zoekmachines meer informatie geven en de zichtbaarheid van je producten in de zoekresultaten verbeteren.
  5. Test de opmaak: gebruik de validator tool van schema.org voor het testen van gestructureerde gegevens om de opmaak van je productschema te testen en ervoor te zorgen dat deze geldig en foutloos is.
Voorbeeld test Schema Markup Product aanbieding - MarsConnects
Voorbeeld van een test van Schema Markup voor een Productaanbieding

Schema Markup en Google Mijn Bedrijf (GMB)

Het LocalBusiness-markup schema kun je gebruiken met Google Mijn Bedrijf-vermeldingen (GMB) om zoekmachines meer gedetailleerde informatie over je bedrijf te geven, zoals de naam, het adres, het telefoonnummer, de openingstijden en meer. Het verbetert ook je lokale SEO.

Als je het LocalBusiness-schema wilt gebruiken met je GMB-vermelding, kun je de schema-opmaak toevoegen aan je website en ervoor zorgen dat deze consistent is met de informatie op je GMB-vermelding. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines de informatie over je bedrijf correct kunnen weergeven in de zoekresultaten.

Je kunt ook Google Structured Data Markup Helper gebruiken om LocalBusiness-markup voor je bedrijf te maken. Deze tool leidt je door het proces van het maken van de opmaak en zorgt ervoor dat deze geldig en foutloos is.

Welke Schema Markup tools met JSON-LD zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van Schema Markup met JSON-LD:

  • Schema.org: dit is de officiële website voor Schema Markup en biedt uitgebreide documentatie en voorbeelden voor het werken met schema-opmaak. Het bevat ook een doorzoekbare database met schematypen en eigenschappen, evenals richtlijnen voor best practices en veelvoorkomende fouten.
  • Google’s Structured Data Markup Helper: dit is een gratis tool van Google waarmee je gestructureerde gegevensopmaak voor je website kunt maken. Het begeleidt je bij het selecteren van het type structured data dat je wilt maken en genereert vervolgens de JSON-LD code die je aan je website kunt toevoegen.
  • JSON-LD-generator: de Structured Data JSON-LD Schema Generator is een gratis tool waarmee je verschillende soorten inhoud, waaronder producten kunt weergeven in Schema Markup. Met deze tool kun je de vereiste en optionele eigenschappen voor het productschema invoeren en de tool genereert de JSON-LD-code die je in je webwinkel kunt implementeren.
  • Yoast SEO: Yoast SEO is een veelgebruikte SEO-plug-in voor WordPress met ingebouwde ondersteuning voor schema-opmaak. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het maken van Schema Markup voor je website, en het bevat ook functies voor het optimaliseren van de inhoud van je website en het verbeteren van je positie in zoekmachines.
  • Schema-app: de Schema app is een betaalde tool waarmee je schema-opmaak voor je website kunt maken en beheren. De tool biedt een visuele editor die het gemakkelijk maakt om de opmaak te maken en aan te passen, en biedt ook een testtool om de opmaak te valideren.
  • SEMrush: Dit is een alles-in-één SEO-tool die een schema-opmaakgenerator bevat. Met SEMrush kun je productschema-opmaak maken met JSON-LD, evenals andere soorten schema-opmaak. De tool biedt een gebruiksvriendelijke interface en biedt ook een testtool om de opmaak te valideren.
  • Om je Structured Data te testen, kun je Google’s rich results test gebruiken en/of de validator van Schema.org.

Tips voor het gebruik van Yoast SEO, Schema Markup en Featured Snippets

Het kost veel extra tijd om naast het beheren van je website of online winkel en het schrijven van goede content ook voor featured snippets en rich snippets te zorgen. We geven je hier enkele enkele tips om Yoast SEO (omdat dit door veel webeigenaren wordt gebruikt), Schema Markup en Featured Snippets te gebruiken:

  • Doe een zoekwoordonderzoek om relevante zoekwoorden te identificeren voor je teksten.
  • Gebruik Yoast SEO om je teksten te optimaliseren: vul de titel van je tekst in, je sleutelwoord en een korte beschrijving. Met Yoast SEO kun je voor alle blogs een standaardinstelling voor de Schema Markup gebruiken. Hiermee verstrek je Structured Data over de inhoud, inclusief auteur, publicatiedatum etc.
  • Bekijk de mogelijkheden om je inhoud te optimaliseren voor Featured Snippets. Dit kan het opmaken van je inhoud omvatten op een manier die gemakkelijk te begrijpen is voor zoekmachines, het geven van duidelijke antwoorden op veelgestelde vragen en het gebruik van opsommingstekens en andere visuele elementen om gebruikers te helpen snel de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Gebruik eventueel de best practices voor het creëren van Featured Snippets.

Door deze hulpprogramma’s samen te gebruiken, kun je je zichtbaarheid in de zoekresultaten vergroten, meer relevant verkeer naar je website trekken en je inhoud presenteren op een manier die zowel informatief als aantrekkelijk is voor gebruikers.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van Schema Markup?

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het gebruik van Schema Markup:

Voordelen:

  • Verbeterde zichtbaarheid van zoekmachines: Schema Markup helpt zoekmachines de inhoud van je website gemakkelijker te begrijpen, wat de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten kan verbeteren.
  • Rich snippets: Schema Markup kan ervoor zorgen dat je website opvalt in de zoekresultaten door rich snippets weer te geven die aanvullende informatie bieden zoals beoordelingen, beoordelingen en prijzen.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Door zoekmachines nauwkeurigere en relevantere informatie over je website te bieden, kan Schema Markup de gebruikerservaring voor je websitebezoekers verbeteren.
  • Hogere doorklikratio’s (CTR): Rich snippets en een goede zichtbaarheid in zoekmachines kunnen de doorklikratio’s helpen verhogen, aangezien gebruikers eerder geneigd zijn te klikken op websites die rich snippets en nauwkeurige informatie weergeven.
  • Je site is future proof: naarmate zoekmachines blijven ontwikkelen en meer gestructureerde gegevens in hun algoritmen opnemen, kan het hebben van schema-markup ervoor zorgen dat de inhoud future proof is en relevant en zichtbaar blijft in de zoekresultaten.

Nadelen:

  • Complexiteit: Het implementeren van Schema Markup op je website kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, vooral als je een grote website met veel inhoud hebt.
  • Potentiële fouten: als je niet bekend bent met Schema Markup, is het mogelijk om fouten te maken of onjuiste schematypen te gebruiken, wat ertoe kan leiden dat onjuiste of onvolledige informatie wordt weergegeven in zoekresultaten.
  • Beperkte voordelen voor sommige bedrijven: Schema Markup kan zeer voordelig zijn voor bedrijven in bepaalde sectoren (zoals e-commerce of horeca), maar het biedt niet zoveel waarde voor bedrijven in andere sectoren.
  • Teveel informatie kan zorgen voor minder bezoekers op je website: Wanneer iemand op zoek is naar informatie op Google en het resultaat wordt getoond met alle informatie die hij/zij nodig heeft, wordt er waarschijnlijk niet op je link geklikt en dus krijg je geen hogere CTR of meer bezoekers. Zorg er dus voor dat je Featured Snippet of Rich Result uitdaagt om erop te klikken zodat de bezoeker meer van je bedrijf of je aanbod te weten komt.
  • Gebrek aan standaardisatie: Hoewel Schema Markup een gestandaardiseerd formaat is, wordt het niet universeel door alle zoekmachines en platforms overgenomen. Dit kan in sommige gevallen de potentiële voordelen van het gebruik van Schema Markup beperken.
  • Schema Markup up-to-date houden: Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je Schema Markup correct is en up-to-date en dat het de inhoud op je website nauwkeurig weergeeft. Dit voorkomt inconsistenties die kunnen leiden tot lagere posities in zoekmachines. Blijf dus op de hoogte van belangrijke updates of wijzigingen in de Schema Markup- richtlijnen of de algoritmen van zoekmachines. Wanneer er belangrijke updates plaatsvinden, moet je mogelijk je Schema Markup aanpassen om aan de regels te blijven voldoen en de positie van je website in de zoekmachines te behouden.
  • Structured data kan de laadtijd van je webpagina’s vertragen, vooral als de opmaak complex is. Een langzamere laadtijd kan ook worden veroorzaakt doordat wordt aanbevolen de gestructureerde gegevensopmaak op te nemen in het <head>-gedeelte van je pagina. Zoekmachines en andere tools die de opmaak analyseren, zoeken naar deze opmaak in het hoofdgedeelte van je pagina. In principe kun je de HTML-code overal op je webpagina plaatsen,zolang je maar de juiste format gebruikt die de structuur en inhoud van de pagina definieert.

Vooral voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van zoekmachineverkeer kan Schema Markup een uitkomst zijn. Weeg de voordelen en nadelen af ten opzichte van het doel van je online bedrijf voordat je Schema Markup op je website implementeert.

Google heeft verklaard dat het hebben van structured data op je site geen directe rankingfactor is, maar indirect je zichtbaarheid in de zoekresultaten kan beïnvloeden door je inhoud beter vindbaar en aantrekkelijker te maken voor gebruikers.

John Mueller over Structured Data en ranking in Google

Daarom is het raadzaam om, in plaats van structured data helemaal te vermijden, deze te optimaliseren voor prestaties en bruikbaarheid, en om andere technieken en best practices te gebruiken om de laadsnelheid en gebruikerservaring van je site te verbeteren. Dit kan het gebruik van lichtgewicht markup-indelingen omvatten, het comprimeren van je markup, het gebruik van caching en content delivery networks (CDN’s), het optimaliseren van je afbeeldingen en video’s en het verminderen van het aantal HTTP-verzoeken.

Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van structured data markup, dan raden we je dit artikel van SearchEngineLand aan.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!