De beste redenen om met je bedrijf online te gaan

Met je bedrijf online gaan is de beste stap die je nu kunt nemen. Een aantal redenen: je laat geld liggen als je geen bedrijfswebsite hebt. Mensen willen weten of je betrouwbaar bent en aan hen verwachtingen kunt voldoen. Zonder een website voor je bedrijf heb je een hele grote kans dat je potentiële klanten naar jouw concurrent gaan die zijn bedrijf wel online heeft. Je kunt jezelf beter op de markt positioneren, je kunt je diensten uitbreiden en een betere klantenservice bieden. 

Heb je echt een website nodig voor je bedrijf?

Ja, tegenwoordig heb je een website voor je bedrijf nodig wil je overleven als MKB-er. Een bakker ‘op de hoek’ heeft vaak wel een vast klantenbestand en kan het ook zonder website stellen, maar met een website creëer je nieuwe mogelijkheden. Je kunt dan niet alleen in je winkel je product verkopen, maar in principe door heel Nederland en zelfs over de grens leveren. Een bedrijfswebsite stelt je ook in staat je aanbod uit te breiden naar bijvoorbeeld een dienst dat vergaderlunches bezorgd die via de website besteld kunnen worden.

Een website om je potentiële klanten niet te verliezen aan je concurrent

Veel bedrijven die wel een website hebben, gebruiken het vaak als een visitekaartje: de bedrijfsinformatie en contactgegevens zijn hierop te vinden. Afhankelijk van wat je verkoopt of welke diensten je aanbiedt, kan dit voldoende zijn. Denk hierbij aan notarissen of advocaten.

Heb je een bouwbedrijf, dan kun je het vaak met mond-tot-mond reclame doen, maar met een website heb je een betere concurrentiepositie. Als mensen met het idee lopen dat ze bijvoorbeeld een dakterras willen, dan gaan ze op het internet uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat het kost. Vervolgens gaan ze de bouwbedrijven met elkaar vergelijken voor wat betreft de service en wat anderen over je bedrijf zeggen. Heb jij dan geen website voor je bouwbedrijf, dan heb je een hele grote kans dat deze potentiële klanten naar jouw concurrent gaan die wel een website heeft – met misschien wel een heel aantrekkelijk aanbod.

Het gebruik van websites door het MKB

Volgens onderzoek uitgevoerd door het KvK, heeft 85% van de ondernemers hun bedrijf online geplaatst. Daarvan is maar een klein deel bezig hun website ook effectief te laten zijn. Hun website zorgt er wel voor dat deze bedrijven tot de kern van de interneteconomie behoren.

Hier liggen dus volop kansen om met een professionele website je bedrijf te promoten en meer klanten te krijgen.
Een website kan je belangrijkste hulpmiddel zijn om je bedrijf beter te positioneren. Het is dus een groot nadeel als een bedrijf – hoe klein ook – geen website heeft.

Positioneer je bedrijf en krijg de klanten waarnaar je op zoek bent

Mensen willen weten of je betrouwbaar bent en aan hen verwachtingen kunt voldoen. Met je eigen platform kun je je bedrijf zo in de markt positioneren dat je precies het type klanten aantrekt waarnaar je op zoek bent.

Veel ondernemers worden online beoordeeld op een van de sociale mediakanalen; soms negatief. 79% van de mensen die online beoordelingen lezen, gelooft ze.

Met je eigen website kun je de online perceptie van je bedrijf beter in de hand houden dan de mogelijkheden die sociale mediakanalen te bieden hebben. Bestrijd die negativiteit door de positieve (en objectieve) getuigenissen van je klanten op je website te plaatsen. Je helpt hiermee de mensen die op zoek zijn naar jouw dienst of product met het nemen van een gedegen beslissing om tot koop over te gaan of om contact met je op te nemen.

“Een website kan je belangrijkste hulpmiddel zijn om je bedrijf beter te positioneren.”

Geen tijd om een website bij te houden

Zoals hierboven in de statistieken van de KvK te zien is, zijn veel bedrijven niet echt actief met hun website. Zij verbeteren hun bedrijfssite niet om het goed door Google te laten ranken. Andere bedrijven die dat wel doen, worden sneller op de zoekpagina’s gevonden en halen jouw potentiële klanten binnen.

Volgens dezelfde statistieken zijn er relatief weinig MKB-ers die van de mogelijkheden gebruik maken om te communiceren met hen (potentiële) klanten.
Voor kleine bedrijven en ZZP-ers, is dit ook wel logisch: een website bijhouden kost tijd. Niet iedereen volgt een opleiding in SEO of marketing. Omdat dergelijke technieken snel veranderen, is het ook nodig om je kennis hierover bij te houden. Om dan vervolgens ook nog te gaan chatten met klanten en teksten te schrijven voor nieuwsbrieven en emails, kan gewoon te veel zijn als je een bedrijf runt.

Een bedrijfswebsite levert winst op

Een website kan veel kosten besparen omdat het een beter investeringsrendement biedt dan enige andere vorm van adverteren. De relatief lage investeringskosten voor het verkrijgen van een professionele bedrijfswebsite verdien je snel terug door nieuwe klanten en een grotere naamsbekendheid.

Een website bespaart je ook tijd. Of je nu e-mails beantwoordt, telefoontjes aanneemt of offertes verzendt: communicatie met potentiële klanten kost een aantal uren per week. Met je website kun je die tijd besparen door veel informatie al op de website te plaatsen en een sectie met antwoorden op veelgestelde vragen van klanten hierin op te nemen.

Een website hoeft niet duur of moeilijk te zijn

Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om een bedrijfswebsite te krijgen. Ook hoeft een website niet duur te zijn, integendeel: zoals je hierboven hebt kunnen lezen, laat je geld liggen als je niet met je bedrijf online gaat.

Omdat elk bedrijf anders is, leveren wij maatwerk – ook voor eenvoudige websites met bijvoorbeeld alleen wat informatie over je bedrijf, je aanbod en je contactgegevens. Aan de hand van je bedrijfsdoelen en je beschikbaar budget bepalen we samen hoe jouw optimale website eruit gaat zien. Bovendien geven we je uitleg hoe je de website zelf kunt onderhouden en van nieuwe informatie voorziet.

Lees ook ons artikel “Wat heb je nodig voor een website“, waarin de eisen voor een basiswebsite staan beschreven.

Wil je extra geld verdienen met een online bedrijf, maar je weet nog niet wat voor bedrijf dit moet zijn, lees dan 10 ideeën voor een online bedrijf.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!