Goede backlinks krijgen door linkbuilding op de juiste manier

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Vooral in concurrerende sectoren wil je organisch verkeer via zoekmachines naar je website genereren. Een site met een sterke SEO-constructie, goede on-page SEO, inhoud van hoge kwaliteit en een uitstekende gebruikerservaring kan met goede backlinks meer organische verkeer genereren.

Een goede website strategie is gebaseerd op kwaliteit, relevantie en authenticiteit. Uitstekende SEO en linkbuilding zijn verwant aan excellente marketingsactiviteiten. Bedrijven en organisaties die dit begrijpen behoren tot de winnaars als het gaat om rankings in Google en organisch verkeer op de lange termijn.

Goede backlinks krijgen door linkbuilding op de juiste manier - MarsConnects

Linkbuilding

De activiteiten die je onderneemt om backlinks te verdienen en weg te geven, vallen onder linkbuilding. Dit proces is een essentieel onderdeel van off-site SEO.

Linkbuilding is niet een op zichzelf staande activiteit

Je gaat niet een website creëren met als doel om aan linkbuilding te doen. Je wilt ook niet dat je site wordt gevonden om het aantal links dat je krijgt. Met je website heb je een online bedrijf waarmee je je diensten en producten wilt verkopen. Dat zou het doel van je marketingplan en je SEO-strategie moeten zijn. Linkbuilding is een onderdeel hiervan die de delen van je online bedrijf met elkaar verbindt en waarvan het voordeel verder gaat dan de links zelf.

Wat zijn goede backlinks?

Backlinks zijn links van je eigen webpagina naar een andere website. Als iemand naar jouw site linkt, heb je een backlink. Als jij naar een andere website linkt, hebben zij een backlink van jou. Goede backlinks kunnen worden gezien als een blijk van vertrouwen in de inhoud van de pagina waarnaar verwezen wordt. De kwaliteit van die inhoud is zo goed, dat het een backlink verdient doordat het een goede bron van informatie is – of een goed product dat aan te raden is.

Redenen waarom backlinks worden gebruikt

Er zijn verschillende redenen waarom een link naar een andere webpagina wordt geplaatst. Het gaat niet altijd om meer verkeer naar je site te krijgen. Een journalist bijvoorbeeld, plaatst een link om de bron van zijn bericht te noemen – niet om verkeer naar zijn artikel te leiden.

Voor SEO-ers en marketeers zijn backlinks waar je niet om hebt gevraagd, de kers op de taart, de kroon op het werk. Dit zijn links waar je naar streeft en die je op moet bouwen. Door de inhoud van je website linkwaardig te maken kun je ongevraagd backlinks van andere sites krijgen.

Waarom links belangrijk zijn voor zoekmachines

Zoekmachines gebruiken links op twee manieren:

1.  Om nieuwe webpagina’s op je site te ontdekken, die ze vervolgens kunnen gebruiken in de zoekresultaten. Als een zoekmachine je pagina’s hebben gecrawld, voegen ze de inhoud ervan toe aan hun index.

2.  Om te helpen met het bepalen hoe goed een pagina moet scoren in de zoekresultaten. Als de pagina geïndexeerd is, wordt de inhoud beoordeelt op kwaliteit en gerangschikt voor relevante zoekwoorden. Hierbij wordt niet alleen naar de inhoud van de pagina’s gekeken, maar ook naar het aantal backlinks en de kwaliteit van de websites waar die links vandaan komen.

Google’s updates van algoritme voor backlinks

Veel website eigenaren maakten misbruik van backlinks. Zij probeerden op alle mogelijke manieren links naar hun site te krijgen om hoog in Google te ranken. Ze kochten links, maakten gebruik van allerlei directories (websites die voornamelijk uit links bestaan, zoals de ‘startpagina’, en hun inhoud stond vol met links naar websites die niets met hun aanbod te maken hebben.

Het is snel te herkennen als een website-eigenaar niets weet van SEO en linkbuilding:

SEO-kwaliteit-van-verkeer-naar-je-website - MarsConnects

Google past de algoritmes om websites te beoordelen continu aan. Niemand weet precies waardoor een webpagina hoog in Google scoort. SEO-ers en marketeers kunnen hooguit de data en de statistieken bekijken welke pagina’s hoog scoren en welke factoren overeenkomen die voor een hoge ranking zorgen. We kunnen stellen dat als alle andere factoren gelijk zijn, het aantal en de kwaliteit van backlinks het verschil in de Google rankings kunnen maken.

Alhoewel het aantal backlinks, sleutelwoorden en domeinbetrouwbaarheid (DT) ook niet alles zegt; zie het verschil tussen #1 en #6 in de Google rankings:

linkbuilding-backlinks-MarsConnects

Wel geeft Google regelmatig aan wat niet werkt. Websites die aan blackhat SEO doen en aan linkbuilding op een manier die niet door Google wordt geaccepteerd, worden bestraft en worden lager geranked of – in uiterste gevallen – uit de organische zoeklijsten verwijderd.

Het doel van Google is immers om bezoekers snel relevante informatie aan te bieden wanneer ze naar een bepaald onderwerp of product op zoek zijn. Websites die hieraan niet tegemoet komen volgens Google’s best practices, zijn het niet waard om gevonden te worden.

Wat Google zegt over backlinks en domein autoriteit

John Mueller (Google) zegt het volgende over backlinks (23 juni 2020, vertaald): 

“Het is heel gemakkelijk om vast te lopen in de wereld van linkbuilding. Je verstuurt je e-mails of laat je reacties achter op de blogs van andere mensen, of je probeert een site te vinden waar je je links kunt plaatsen met een no-follow tag.In zekere zin besteed je dan veel tijd aan linkbuilding,  deze zullen onze systemen negeren. Je had die tijd beter kunnen besteden aan het verbeteren van de inhoud  van je site in het algemeen, iets dat onze systemen in de loop van de tijd meer waarderen. Het is belangrijk dat je een balans vindt tussen het promoten van je werk en het doen van je werk. Maar in de eerste plaats moet je je werk heel goed doen en niet zoveel tijd besteden aan het promoten ervan.

(…)

Als je zomaar willekeurige links op blogs van andere mensen plaatst, of op fora of op andere plaatsen waar ze kunnen worden opgepikt, dan is dat niet iets waar we naar zouden kijken en zeggen: “oh, dit is een bewijs van een website met hoge kwaliteit die we meer zouden moeten laten zien.” Zo werkt het niet. 

Dus als je aan een website hebt gewerkt, raad ik je aan meer tijd aan de inhoud te besteden, vooral als je actief bent in een zeer competitief gebied. Je moet een langetermijnstrategie en manieren bedenken waarop je je kunt onderscheiden van je concurrenten. Laat de toegevoegde waarde die je biedt zien en zorg ervoor dat Google en andere zoekmachines die toegevoegde waarde kan herkennen. We zouden dat niet herkennen aan willekeurige backlinks of domeinautoriteit, maar eerder door naar het hele plaatje te kijken.” 

Over domeinautoriteit zegt John Mueller:

“We gebruiken geen domeinautoriteit voor het ranken op zoekpagina’s. Ik denk dat dat een misvatting is die zo nu en dan de kop opsteekt. (…). Dus het is niet iets waar ik me op zou concentreren, maar denk eerder aan je website in het algemeen en hoe deze te verbeteren is. Hetzelfde geldt hier voor backlinks. Deze wereld die zegt waar je je links moet plaatsen om het aantal links naar je website te vergroten…dat is zeker niet waar onze algoritmen naar op zoek zijn.”

Wat is domein autoriteit (DA)?

Domain Authority (DA) is een metrische weergave die voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat een domein in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) verschijnt in vergelijking met zijn concurrenten:

Voor Google is domeinautoriteit geen rangschikkingsfactor om te bepalen hoe hoog je scoort in Google. DA geeft een goede indicatie waarmee je de prestaties van jouw website ten opzichte van die van je concurrenten kunt beoordelen.

Wat is een goede score voor domeinautoriteit?

Je kunt bij Ahref je domein autoriteit checken. Je krijgt dan een score te zien tussen 1 en 100. Hoe hoger de score, hoe meer kans op betere resultaten in zoekmachines.

Goede backlinks voor jouw site is afhankelijk van de branche waarin je opereert. Zo kun je wel als doel stellen om een backlink te krijgen van een site met een hoge domein autoriteit, maar als deze niet relevant is voor jouw online bedrijf, zal het niet leiden tot conversies.

Wat een goede score voor domeinautoriteit is verschilt per branche. Het bepalen van een goede domeinautoriteit is dus voor elk bedrijf anders. Uiteindelijk is het van belang dat je je belangrijkste concurrenten analyseert. Je kunt dan conclusies trekken die zijn afgestemd op je eigen website en zien waar je site aan moet voldoen om hoger te ranken.

Wat is pagina autoriteit (PA)?

Pagina-autoriteit richt zich specifiek op de kans dat elk van de pagina’s van de website afzonderlijk wordt gerangschikt. Hiermee kun je de prestaties van afzonderlijke pagina’s bepalen, zoals blogberichten of productpagina’s. Met de pagina autoriteit score kun je de pagina’s analyseren en bekijken hoe deze kunnen worden verbeterd om een ​​hogere score te behalen.

Google lijkt meer waarde te hechten aan pagina autoriteit dan aan domein autoriteit. Terwijl er maar een kleine correlatie bestaat tussen rankings en backlinks van pagina’s met organisch zoekverkeer, lijken pagina’s met backlinks van unieke websites en hogere autoriteit op paginaniveau hoger in Google te scoren.

Ook interne links dragen bij aan de autoriteit score van een pagina.

Wat is domeinvertrouwen (Domain Trust – DT)?

Het domeinvertrouwen van een website beschrijft de betrouwbaarheid en integriteit ervan.
Om de score van domain trust te bepalen, worden onder andere de kwaliteit van de links en de kwaliteit van de webinhoud gewaardeerd. Een hoge DT score wordt algemeen beschouwd als een rankingsvoordeel in zoekresultaten. Echter, de score voor domeinvertrouwen is afhankelijk van de rekenmethode die gebruikt wordt en is geen rankingsfactor voor Google.

Waarom zijn goede backlinks belangrijk voor je website?

Goede backlinks maken onderdeel uit van je lange termijn strategie. Zoals gezegd, heeft het geen zin om lukraak overal backlinks te plaatsen. Goede backlinks zijn nog altijd belangrijk voor je website, omdat ze je helpen met:

1. Opbouwen van relaties – outreach

Met linkbuilding kun je verwijzen naar andere relevante websites en blogs in dezelfde branche. Zo kun je bijvoorbeeld naar een tekst of een infographic op een andere site linken die aanvullende informatie biedt op de informatie die jij op je site verstrekt. Een gemeenschappelijk doel van outreach is om een backlink te krijgen, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen dit. Outreach kan je helpen langdurige relaties op te bouwen in je branche. Bedrijven die aan elkaar gerelateerd worden, kunnen hoger staan aangeschreven en meer vertrouwen krijgen. Ook zonder linkbuilding is dit waardevol, omdat je echte liefhebbers voor je bedrijf creëert.

2. Verwijzingsverkeer

Een goede backlink van een drukbezochte website kan leiden tot meer bezoekers op je site. Als het een relevante website is, is de kans groot dat het verkeer ook relevant is en kan leiden tot een toename van leads of verkopen. Hier gaat de waarde van een link niet alleen over SEO, maar over klanten. Als jij een link op een andere site kunt plaatsen en hiermee de mensen bereikt die echt zijn geïnteresseerd in jouw dienst of product, kunnen ze doorklikken. Verwacht niet dat ze meteen je dienst afnemen of je product kopen, maar ze weten nu wel van je bestaan af en wat je hebt aan te bieden.

3. Merkopbouw en naamsbekendheid

Goede linkbuilding kan je helpen bij het opbouwen van je merk en je naamsbekendheid. Voor het opbouwen van links, kun je goede inhoud op je site creëren waarmee je je expertise laat zien. Dit kan bijdragen aan meer bekendheid van je merk en je bedrijf. Om meer bekendheid binnen je branche te krijgen, kun je inhoud creëren op basis van branchegegevens. Wanneer deze outreach techniek werkt, en je krijgt links naar deze inhoud, toont het je expertise aan waardoor mensen naar jou komen als ze iets willen weten of een product willen kopen.

Wat maakt een goede backlink?

Een goede backlink is van goede kwaliteit, relevant en bruikbaar. Sommige backlinks zijn meer waard dan andere. De meest wenselijke backlinks om te krijgen komen van betrouwbare, relevante en populaire sites. Je wilt geen backlinks van sites die niks met jouw bedrijf of je producten te maken hebben. Of van sites waarvan de inhoud van slechte kwaliteit is.

Relevantie van de backlink

Google heeft als doelstelling om mensen zo snel mogelijk, zonder dat ze te veel hoeven te zoeken, op de webpagina terechtkomen waar zij de informatie vinden die zij zoeken. Daarom moet een backlink naar een pagina relevant zijn en verwijzen naar inhoud die de verwijzing rechtvaardigt.
Als jij op je website voor een coachingpraktijk backlinks krijgt van twee websites, één die gerelateerd is aan trainingsvaardigheden en één die gerelateerd is aan zaklampen, dan is de eerste backlink relevant. Door deze relevante link, krijg jij mensen op je site die tot je doelgroep behoren. Je hebt niets aan de irrelevante backlink, want die mensen zijn niet op zoek naar jouw diensten en zullen je website dan ook weer snel verlaten (wat resulteert in een hogere bounce score).

De plaats van een backlink

Het is goed mogelijk dat de plaats van een link op webpagina’s mede bepalend zijn om meer autoriteit te genereren. Op een link geplaatst op een prominente plaats, zal eerder geklikt worden dan op een link in een zijbalk of een footer. Ook de zichtbaarheid van de link: de kleur en lettertype zijn van belang: hoe meer de link opvalt, hoe groter de kans dat iemand erop klikt. Een dergelijke link kan een behoorlijke hoeveelheid verkeer naar je website leiden.

Anker tekst (link anchor)

De ankertekst verwijst naar de klikbare woorden die een link vormen.
Google zegt dat ankerteksten de rangschikking van webpagina’s kan beïnvloeden, maar deze zijn van ondergeschikt belang m.b.t. andere onderdelen van een website.

Follow of no-follow links en andere attributen

Links naar een andere site zijn standaard ‘do-follow’- links. Je kunt een link taggen met ‘rel=”nofollow”’. Hiermee geef je bij zoekmachines aan om de waarde van de link (link equity) niet door te geven.

Een ‘rel=”nofollow”- attribuut gebruik je wanneer:

  • de website waarnaar je verwijst verder geen relevante informatie heeft die van toegevoegde waarde is voor jouw webpagina, of
  • wanneer je liever niet met die site geassocieerd wilt worden omdat deze onbetrouwbaar is, of 
  • wanneer je niet wilt dat de pagina waarnaar je linkt gecrawld wordt via jouw site. 

Het is hiermee niet gezegd dat Google de ‘no-follow’ links niet volgt of waardeert: Google ziet de attribute ‘no-follow’ als een ‘hint’ en volgt de link in sommige gevallen mogelijk alsnog. Een ‘no-follow’- link kan ook in sommige gevallen(*) nog steeds waarde krijgen voor zoekresultaten, dus als je een backlink hebt van een veelbezochte website, dan kan dit zeker waarde voor je rankings opleveren – ook voor je naamsbekendheid.

(* Het is niet bekend om welke gevallen dit gaat.)

Andere attributen voor links: sponsored en ugc

‘rel=”sponsored”’ 

Links die je gebruikt voor verwijzingen naar advertenties of betaalde links, moet je een rel=”sponsored” of een rel=”nofollow” – attribuut geven, maar geen ‘ugc’.

‘rel=”ugc”’
Links die door gebruikers op je site worden gemaakt in bijvoorbeeld een reactie op je artikel of in een forum-bericht, geef je aan met een rel=”ugc”- attribute. (UGC staat voor ‘user-generated content’).

Je voorkomt hiermee dat reacties van gebruikers worden gebruikt voor linkbuilding en het risico op het krijgen van irrelevante, spammy links. Heb je terugkerende bezoekers die je vertrouwt en die waardevolle feedback op jouw site geven of aan je site bijdragen met inhoud van hoge kwaliteit, dan kun je de ugc-tag voor die bezoekers weglaten.

Je kunt de verschillende link attributen ook tegelijk gebruiken: rel=”nofollow sponsored” of rel= “nofollow ugc”.

Betaalde links moeten een rel=”sponsored” of een rel=”nofollow” of rel=”nofollow sponsored” krijgen.

Backlinks controleren

Er zijn twee manieren om de backlinks van een website of webpagina te controleren. De eerste methode werkt alleen voor links op je eigen site. Gebruik de tweede om backlinks van een andere website of webpagina te controleren.

Backlinks controleren in Google Search Console

Google Search Console (GSC) geeft je informatie over het organische zoekverkeer van je website en de algehele prestaties.

In GSC klik je op ‘links’ in de zijbalk. Het getal onder “Externe links” geeft het totaal aantal unieke backlinks naar de website weer. Hieronder kun je vinden:

  • De pagina’s op je website waarnaar het meest gelinkt wordt. 
  • De websites met de meeste backlinks naar je website.
  • De meest gebruikte ankerteksten voor de links naar je site. 

Je kunt op de weergegeven URL’s klikken om te zien waar de links naar toe leiden.

Backlinks controleren met een gratis SEO tool

Met de gratis backlink checker kun je de backlinks controleren op andere websites.  

Afwijzen van ongewenste backlinks

Wanneer je teveel ongewenste backlinks hebt, kun je deze afwijzen via de ‘disavowal- functie’ in Google Search Console. Hiermee laat je Google weten welke specifieke links geen invloed op je site mogen hebben. 

Sommige webmasters gebruiken deze functie ook voor concurrenten in dezelfde branche. Dat is niet zo slim, want je site scoort in Google als onderdeel – en in relatie tot – andere websites in dezelfde branche. Een betere strategie om je autoriteit en je rankings te verhogen is om te zorgen dat de inhoud van je site beter is dan die van je concurrenten, zodat je de backlinks verdient.

Een andere reden waarom backlinks door andere sites worden afgewezen is wanneer deze afkomstig zijn van een site die nog geen hoge domein (DA)- of pagina autoriteit (PA) heeft. Omdat je site deel uit maakt van een branche, krijgt je site meer waarde als je backlinks krijgt met een hogere DA of PA waarde uit diezelfde branche. Krijg je veel backlinks van sites die geen hoge DA of PA hebben, dan wordt de waarde van deze links lager gewaardeerd, wat effect op je site prestaties kan hebben. 

Je site krijgt DA-waarde door zowel relevante backlinks, kwalitatief goede inhoud en naarmate je site langer bestaat.

Wanneer wijs je ongewenste backlinks af

Volgens de richtlijnen van Google, wijs je backlinks af wanneer je aan deze voorwaarde voldoet:

Je hebt een aanzienlijk aantal spamlinks, kunstmatige links of links van lage kwaliteit dat verwijst naar je site,

EN

De links hebben geleid tot een handmatige actie die is toegepast (of waarschijnlijk binnenkort wordt toegepast) op je site.

In de praktijk betekent dit dat wanneer jij bijvoorbeeld een Nederlandse webshop hebt die artikelen voor huisdieren aan Nederlandstaligen verkoopt, en je ziet in GSC dat je backlinks krijgt van een site die op geen enkele manier aan jouw shop gerelateerd is, van een spammy site afkomstig is die voornamelijk uit links bestaat of van buitenlandse websites, dan kun je deze backlinks afwijzen. Als je site een melding van Google heeft gekregen of snel kunt verwachten. Je krijgt dan een melding in GSC onder ‘Beveiliging en handmatige acties’. 

Slechte links naar je website leveren je niets op en komen de betrouwbaarheid en je autoriteitscore niet ten goede. Het kan behoorlijk veel werk zijn en veel tijd kosten om van ongewenste backlinks af te komen. Google heeft hiervoor een procedure die je moet volgen om de afwijzing van backlinks door te voeren.

Hoe krijg je meer backlinks

Er zijn twee manieren om meer backlinks te krijgen die door Google worden geaccepteerd: 

1. Backlinks verdienen

Dit is wanneer mensen de inhoud van je site ontdekken via zoekmachines zoals Google, sociale media of mond-tot-mondreclame en ervoor kiezen om naar je pagina te linken. Met andere woorden: verdiende backlinks zijn organisch.

2.  Backlinks maken

Dit is wanneer je handmatig links naar je site toevoegt op andere websites. Je kunt bijvoorbeeld de link naar je website gebruiken bij het aanmelden van je site bij bedrijvengidsen, bij het achterlaten van een opmerking op een blog of wanneer je reageert op een forumbericht. Deze backlinks zijn meestal ‘nofollow’- links, maar kunnen toch wat waarde aan je site toevoegen en meer zichtbaarheid opleveren.

Verder zijn er nog een aantal andere methoden om aan backlinks te komen:

  • Guestblogging: biedt aan om een eenmalig bericht te schrijven voor een andere website. Lees waar je op moet letten in dit artikel: Gastbloggen, doen of niet?
  • Dode links: Vind relevante dode links op andere sites, neem dan contact op en stel jouw link voor als vervanging.
  • De skyscraper-techniek: Vind relevante inhoud op andere sites die links hebben geplaatst, maak iets beters dan waarnaar gelinkt is en vraag om jouw link te vermelden in plaats van de link die ze hebben gebruikt. 
  • Niet-gelinkte vermeldingen: Vind niet-gelinkte vermeldingen van jouw site of je product en vraag de auteur om die vermelding klikbaar te maken.

Versterk je concurrentiepositie met linkbuilding

Goede backlinks krijg je in eerste plaats door goede content die SEO-proof is. Zorg jij ervoor dat je site van hoge kwaliteit is, dan wordt dat door je bezoekers en door zoekmachines gewaardeerd. 

Wij van MarsConnects kunnen jouw website verbeteren, waardoor het jouw bedrijf op een hoger plan zet: meer kwaliteit, meer relevante inhoud en meer links op basis van een goede marketing en SEO-strategie. Neem contact op wanneer je een professionele website wilt hebben die de juiste bezoekers brengt en je concurrentiepositie versterkt.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!