Guest Posting (gastbloggen): Doen of niet?

Alles over blog artikelen schrijven voor andere websites

Sommige marketeers zeggen dat guest blogging tijdverspilling is. Andere menen dat het een essentieel onderdeel van een marketingstrategie is. De eerste groep heeft gelijk: het is tijdverspilling als het doel is om backlinks te krijgen.

Guest Posting (gastbloggen): Doen of niet? - MarsConnects

Guest posting als black hat SEO

Ongeveer 10 jaar geleden, toen Google’s AI nog niet zo slim was als vandaag, werden er veel SEO-technieken gebruikt die tegenwoordig penalties van Google opleveren. En terecht, want deze websites waren voor de lezer irritant door het overmatig gebruik van dezelfde sleutelwoorden in elke zin. Dit soort technieken leverden spammy sites op. 

Guest posting oftewel gastblog artikelen schrijven, was in die tijd ook een veel gebruikte SEO-strategie. Bedrijven maakten onderling afspraken om een gastblog te publiceren op de website van de ander met een backlink. Dit valt tegenwoordig onder black hat SEO. Gewoon niet doen dus.

John Mueller van Google over guest posting (Twitter, 12 juni 2020):

“Het deel (van guest posting) dat problematisch is, zijn de links — als je de inhoud/de links levert, dan zouden die links geen signalen moeten doorgeven en horen deze rel-sponsored / rel-nofollow moeten krijgen. Het is prima om het (de blogs) te zien als een manier om een ​​breder publiek te bereiken.” (vrij vertaald)

Google-over-guest-posting-gastbloggen - MarsConnects

Wat levert een gastblog op?

Gebruik je guest posting op de juiste manier en gebaseerd op een goede SEO-strategie, dan kun je je naamsbekendheid en zichtbaarheid op het internet vergroten, meer leads verzamelen en je klantenbestand uitbreiden. Als dit geen promotionele artikelen zijn en als de links die je gebruikt een rel-sponsored/ rel-nofollow attribuut krijgen.

Je kunt dus zonder probleem guest posting artikelen schrijven en publiceren, maar het is tricky. Guest blogs over onderwerpen die gerelateerd zijn aan je branche, die je expertise laten zien, van hoge kwaliteit en nuttig voor de lezer, kunnen prima op andere sites gepubliceerd worden, als deze niet als sluikreclame voor je diensten aangemerkt kunnen worden.

De links die je in je gastblogs gebruikt kunnen lezers naar een bepaalde pagina op je eigen website brengen, maar ze hebben geen SEO-waarde. Dit geldt ook voor de informatie over jou als auteur van het blog artikel: je kunt je naam en de link naar je website vermelden, maar ook deze krijgen een no-follow tag en dus geen link-juice.

Handleiding Guest Posting

Als je guest posting wilt gebruiken als een SEO-strategie om meer zichtbaar te zijn op het internet om je brand of naamsbekendheid te vergroten, dan geeft deze handleiding de informatie hoe je dit het best kunt doen. In deze gids worden de essentiële stappen beschreven voor het creëren van een succesvolle strategie:

  • Stel specifieke, haalbare doelen.
  • Kies onderwerpen die je eigen zakelijke doelen ten goede komen.
  • Vind gerenommeerde guest blog post sites.
  • Schrijf het artikel.
  • Houd de resultaten van je berichten in de statistieken bij.

Voordat we de guest post strategie bespreken, kijken we eerst naar de definitie van guest blogging.

Wat is guest posting & blogging?

Je zou ‘guest blogging’ of ‘guest posting’ naar het Nederlands kunnen vertalen met ‘gastbloggen’, maar dit woord wordt bijna niet door Nederlanders gebruikt op de Google Zoekpagina. Net als veel SEO- en Marketingtermen, wordt ook voor gastblogs de Engelse benamingen gehanteerd. Guest posting is een contentmarketingtactiek waarbij je een of meer blog artikelen voor publicatie op andere websites schrijft.

Je noemt je naam als schrijver van het artikel en de eigenaar van die website benoemt je als gastauteur of vermeld “een bijdrage van …” met een link naar je bedrijf. Deze link moet een rel-sponsored/ rel-nofollow-tag krijgen, ook al is er geen sprake van betaling voor het publiceren van je blog. 

Veel bedrijven laten tegen betaling blogs door freelancers schrijven, maar melden de naam van de schrijver niet. Deze blogs vallen dus niet onder de strategie voor guest blogs, want je blijft onbekend en dus leveren deze blogs geen voordelen op voor de freelancer, behalve dat hij of zij ervoor betaald krijgt.  

Als je een afspraak hebt gemaakt om als gastauteur een blog artikel te schrijven, is dit meestal niet tegen een vergoeding. Het doel van gastblogs is om meer bekendheid te krijgen. Daar komen we zo op terug.

Voordelen van guest blogging

Als je aan guest blogging doet, dan zijn dit enkele van de grootste voordelen: 

  • Je bouwt een profiel op als branche-expert/ autoriteit
  • Je vergroot je naamsbekendheid
  • Je krijgt meer publiek (meer volgers op social media/ meer bezoekers op je website) 
  • Je bouwt relaties op en stimuleert nieuwe partnerschappen zoals bijvoorbeeld co-marketing-partnerschappen
  • Je stimuleert organisch verkeer naar je website door referrals (doorverwijzing)
  • Je vergroot de kans om meer leads te krijgen

Dit is een mooi lijstje van voordelen, maar het zegt nog niks over waarom mensen gastblog artikelen schrijven in plaats van hun tijd te besteden aan andere SEO-technieken. 

Waarom doen mensen aan guest blogging?

Het is een kwestie van geven en nemen, een win-win situatie waarbij beide betrokken partijen iets krijgen:

  • De website-eigenaar krijgt gratis kwalitatief goede content waarmee zijn/haar site in Google kan ranken. 
  • Jij krijgt via je gastblog meer organisch verkeer naar je website.

Omdat je een gastblog niet tegen een financiële vergoeding schrijft, wil dat nog niet zeggen dat je er geen moeite voor moet doen. In tegendeel: websites met een hoge domein- en pagina waarde, plaatsen alleen content van hoge kwaliteit, anders kunnen zij hun imago schaden – en hun Google rankings.

Het beste doel om gastblog artikelen te schrijven

Veel bloggers besteden aandacht aan hoeveel volgers zij op social media hebben, hoeveel reacties en hoeveel bezoekers zij op hun (gast-)blog artikel genereren. 

Heb je een eigen bedrijf, dan zou je strategie zich moeten richten op de groei van je bedrijf; niet op de likes en volgers van een blog voor een ander bedrijf. 

Want: extra bezoekers naar je website en meer zichtbaarheid op het web is leuk, maar wat moet je ermee als je er geen gebruik van kunt maken?

Guest blogging moet iets opleveren voor je bedrijf waarmee je meer leads kunt krijgen en je klantenbestand vergroot. Dit is het meest slimme doel die je kunt hebben om guest posts te schrijven. Hiermee creëer je de mogelijkheid om een sterke relatie met je bezoekers op te bouwen.

Guest blogging moet iets opleveren voor je bedrijf waarmee je meer leads kunt krijgen en je klantenbestand vergroot.

Hoe word je een succesvolle guest blogger

Om een succesvolle guest blogger te worden, volg je een aantal stappen die hieronder beschreven worden. 

Net als met vele andere doelen die je met succes kunt halen, is stap 1: 

1. Stel specifieke, haalbare doelen

De eerste stap om een ​​succesvol proces als guest blogger te starten, is het stellen van haalbare, meetbare doelen. Deze doelen kunnen betrekking hebben op je bedrijfsprestaties (zoals het verkrijgen van meer leads of klanten) of om de prestaties van je website te verbeteren (zoals het verbeteren van de vindbaarheid of het aantal bezoekers op je site).

Wat je doel ook is, maak het SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Wanneer je een duidelijk doel hebt, is het veel gemakkelijker om de onderwerpen te kiezen waarover je schrijft, op welke sites je wilt publiceren, hoe vaak je schrijft, enzovoort. 

Het belangrijkste is dat een SMART-doel je laat zien of deze tactiek voor je bedrijf geschikt is en hoeveel tijd je er in moet investeren om het doel te realiseren.

4 Voorbeelden van meetbare SMART doelen voor je website

  1. Krijg X bezoekers via de verwijzing van je guest post OF Verhoog het verkeer naar je website via je blog met X%.
  2. Haal X leads uit het verkeer naar je website via de guest blog OF Verhoog het aantal leads uit je guest blog met X%.
  3. Haal X klanten uit je guest blogging OF Verhoog het aantal klanten uit je guest blogs met X%.
  4. Verbeter de SERP-zichtbaarheid van je site met X%.

Voor je bedrijf zijn klanten en leads belangrijk en je guest blogs kunnen hier invloed op uitoefenen, maar deze zijn lastiger in de statistieken te duiden, omdat de links met ‘no-follow’ zijn getagged.

2. Kies onderwerpen die je eigen zakelijke doelen ten goede komen

Omdat veel bloggers zich concentreren op publicaties in plaats van op inhoud, zien zij geen positieve resultaten en houden het na een tijdje voor gezien. Zoekwoorden onderzoek stimuleert het proces voor het schrijven van goede content die SEO-resultaten laat zien. 

Een zoekwoordenonderzoek is een goede strategie om ervoor te zorgen dat je publicaties gevonden worden. Sterker nog: je guest blog artikelen kunnen alleen maar worden gevonden door gebruik te maken van een sterke SEO-strategie, tenzij iemand toevallig je blog op die website ziet. Ook de eigenaar van de website waar jij je blog plaatst, profiteert van je artikel met goede sleutelwoorden die ook voor hem of haar relevant zijn. 

Om een ​​succesvol guest posting strategie te hebben, kies je onderwerpen uit die jouw SMART doel dienen – of dat nu verwijzingsverkeer, SEO-prestaties, leads of klanten is. Maar zorg dat je artikel geen sluikreclame voor jouw bedrijf is. Promoot dus je diensten niet. Een guest post is erop gericht om bezoekers van goede informatie te voorzien over een bepaald onderwerp. Niet om jouw diensten of producten te promoten. Hiervoor gebruik je advertenties. Maak je in je guest blog wel reclame voor je bedrijf, dan zal dit artikel minder tot geen waarde voor de Google rankings krijgen.

3. Kies de webpagina’s of de landingspagina die conversies moeten opleveren

Maak een korte lijst van je best bezocht website pagina’s waarvoor je meer conversies wilt en die je kunt gebruiken voor je guest blogs. In plaats hiervan kun je ook een landingspagina maken waarmee je bezoekers kunt vragen zich in te schrijven voor het ontvangen van emails en/of nieuwsberichten.

Analyseer voor elke pagina de huidige status, zoals het aantal maandelijkse (nieuwe en terugkerende) bezoekers. Stel een doel dat je binnen een bepaald tijdsbestek een X-aantal bezoekers via je guest blogs wilt bereiken. Je kunt hiervoor zowel een doel stellen voor bezoekers naar je website in het algemeen of voor specifieke pagina’s.

Kies voor elke doelpagina een overkoepelend onderwerp dat relevant is voor je expertise en bruikbaar voor de lezers. Vervolgens zoek je met een SEO-tool naar sleutelwoorden die je kunt gebruiken voor je blog artikelen. 

Laten we een voorbeeld nemen en zeggen dat we een gastblogstrategie bouwen rond het overkoepelende onderwerp ‘Website SEO’. We kunnen verschillende soorten inhoud creëren onder de paraplu van dit onderwerp, zoals  hoe doe je dat- artikelen, kennisoverdracht/informerend, casestudy’s en handleidingen. Voor elk type inhoud kunnen we met behulp van hulpprogramma’s relevante keywords vinden voor deze artikelen.

4. Vind gerenommeerde blog post sites voor je guest artikelen

Nu je je sleutelwoorden in kaart hebt gebracht, is het tijd om relevante publicaties te vinden.

Begin met het samenstellen van een lijst met websites die relevant voor je onderwerp zijn en gastblogs accepteren. Je kunt deze sites vinden door in Google te zoeken op: “intext:guest blog artikelen plaatsen”, of in lijsten met topwebsites zoeken die blog artikelen van gasten accepteren.

5. Pitch je guest blog ideeën

Nu is het tijd om na te denken over hoe je je guest posting & blogging ideeën kunt pitchen.

Als de website een grondig redactioneel proces heeft, hebben zij richtlijnen voor guest posting en blogs op hun site staan. Zorg dat je hieraan voldoet en bereid vervolgens je pitch voor.

Het beste kun je je outreach proces voor guest blog artikelen heel strategisch benaderen waarbij je je baseert op je zoekwoorden onderzoek en je prioriteringslijst van websites waarop je wilt publiceren. 

Voordat je je blog idee gaat pitchen, is onderzoek van fundamenteel belang. Onderzoek de publicaties van de website (type in Google Zoeken: “site:URL”) die jij op het oog hebt voor je guest blog en kijk of er een onderwerp is dat niet is behandeld of dat jij het onderwerp vanuit een andere invalshoek kunt beschrijven. Bereid vervolgens je pitch voor met de publicatierichtlijnen in gedachten. 

Hoewel er veel tactieken zijn die je kunt gebruiken om je gastbericht gepubliceerd te krijgen, is een goede vraag die je jezelf kunt stellen: “biedt mijn blog waarde?” en: “waarom zouden de mensen die deze website bezoeken geïnteresseerd zijn in mijn artikel?”. De antwoorden op deze vragen kun je voor je pitch gebruiken. 

Wanneer je pitch klaar is, is het tijd om contact op te nemen met de website eigenaar of de redacteur. Let op dat sommige websites in hun richtlijnen voor guest blogging hebben opgenomen dat je ze een volledig concept artikel met je pitch meestuurt. 

Zodra je pitch is goedgekeurd is het tijd om je idee uit te werken en een goed artikel te schrijven.

6. Schrijf de gastblog

Schrijf het artikel over het onderwerp met je sleutelwoorden en volg de richtlijnen voor guest blogging van de website waarop het wordt gepubliceerd. 

Als je niet zeker bent of je concept goed genoeg is om je doel te bereiken, kun je prima een redacteur inhuren om je concept te beoordelen. Dit is sowieso niet verkeerd – ook niet voor  doorgewinterde schrijvers – want een redacteur ziet jouw concept vanuit verschillende invalshoeken en kan suggesties voor verbetering doen. 

Aanbevelingen voor het schrijven van gastberichten (en andere artikelen)

  • Schrijf lange, boeiende teksten (minimaal 1000 woorden)
  • Pas de tone of voice aan aan de andere publicaties van de host site 
  • Verdeel de tekst in alinea’s
  • Pas on-page SEO optimalisatie toe
  • Gebruik originele afbeeldingen en grafieken om de inhoud aantrekkelijk te maken om gedeeld te worden en backlinks te krijgen. 
  • Voeg citaten toe van collega’s of bekende mensen
  • Link naar je andere gepubliceerde gastblog artikelen
  • Link naar je eigen, relevante artikelen op je website
  • Link naar andere publicaties: case-studies, gidsen, etc.
  • Link naar andere artikelen van de website waarop je je gastblog publiceert
  • Voeg je naam en je bedrijfsnaam (met link) toe en leg uit waarom jij een expert bent op dat gebied.

7. Gebruik statistieken om de resultaten van je blog artikelen te volgen

Dit is de laatste maar misschien wel belangrijkste stap van het proces van guest blogging.

Je wilt er zeker van zijn dat je je resultaten altijd vergelijkt met een ‘0-punt’: het moment waarop je met stap 1 van dit proces begon. Afhankelijk van je doelen kun je verschillende SEO-tools gebruiken om zowel onderzoek te doen voor je guest blogging als om de statistieken bij te houden. Hieronder vind je een lijst met tools voor gastbloggen die kunt gebruiken. Sommige van deze tools zijn gratis, andere bieden een gratis proefversie aan.

10 Handige tools voor guest posting & blogging

SEO voor gastblog artikelen

Al je blog artikelen die je plaatst op het internet, hebben een goede SEO nodig. Zo ook voor guest blogs.

Relevantie van je blogartikel

Als eerste moet je gastblog relevant zijn voor de inhoud van de site waarop je je blog plaatst. Heb je een artikel dat gaat over de ultieme gezichtsverzorging, dan kun je deze plaatsen op bijvoorbeeld een website van een schoonheidskliniek. Een blog over de beste smartphone apps kun je plaatsen op sites die mobieltjes verkopen of repareren. Ook je eigen online bedrijf moet gerelateerd zijn aan de inhoud van je gastblog. Een bouwonderneming plaatst geen gastblog die over sportartikelen gaat.

Schrijf alleen guest blogs van hoge kwaliteit

Google is strikt als het om linkbuilding gaat, ook via guest blogs. Plaats je blogs puur en alleen om aan linkbuilding te doen, die van lage kwaliteit zijn en de gebruikerservaring negeert, dan kan dit schadelijk zijn voor je SEO-ranking en je reputatie en die van de website waarop jij je blog plaatst. Website eigenaren die waarde hechten aan kwaliteit en hun reputatie, zullen zulke guest blog artikelen dan ook weigeren.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!