Haal Meer Winst Uit Je Bedrijf Online: 10 Tips

Meer winst uit je bedrijf halen. Elke ZZP-er en MKB-er wil dat. Veel bedrijfswebsites worden weinig bezocht. Natuurlijk is de concurrentie enorm van websites met vergelijkbare producten en diensten. Maar ook een niche-product kan vaak een betere score op het internet krijgen. Om meer winst uit je online bedrijf te halen, weet je wat je bedrijfsdoelen zijn, ken je de verkoopcyclus en weet je hoeveel leads je moet genereren om elke maand voldoende te verkopen. Lees ook de 10 tips hoe je je website kunt verbeteren om meer winst te maken.

Meer winst met je online bedrijf

Hoe kun je meer winst uit je bedrijf halen?

Het belangrijkste voor het voortbestaan van je (online) bedrijf is, dat er voldoende vraag naar je product of dienst is. Zorg er dus voor dat je – voordat je een bedrijf start – marktonderzoek doet en een bedrijfsplan opstelt. Zo weet je hoe je markt eruit ziet, waar je potentiële klanten te vinden zijn en aan welke bedrijfsdoelen je kunt werken. 

Als er onvoldoende vraag naar je product is, maakt het niet uit hoe goed je website eruit ziet en hoeveel geld je investeert in marketing, SEO en SEA (advertenties). Tenzij je weet hoe je een vraag naar een product creëert en hierin veel geld en energie wilt steken, kun je beter naar een ander product zoeken dat wel verkoopt.

Heb je een goed aanbod van een product of dienst, dan heb je mogelijk iets aan de volgende tips:

1. Wees systematisch in het genereren van leads

Om je bedrijf levensvatbaar te maken, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf systematisch voldoende leads genereert. Dit is voor veel online bedrijven een lastige taak, maar het stimuleert consistente verkoop.

  • Begin met het opstellen van specifieke doelen voor het aantal potentiële klanten die je op een bepaald moment in je funnel (verkooptrechter) wilt hebben.
  • Neem contact op met deze potentiële klanten om de wensen te bespreken en de doelen vast te stellen. Of – wanneer je producten op je webshop verkoopt: ga aan de slag met marketingactiviteiten om je producten zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.
  • Gebruik de rest van je tijd om lopende verkooptrajecten af te handelen.

2. Ken de verkoopcyclus van je online shop of bedrijfswebsite

De producten die je verkoopt en/of de diensten die je verleent bepalen je verkoopcyclus. Van de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen het eerste contact met een potentiële klant tot het sluiten van een deal. Deze cyclus kan per bedrijf en industrie sterk verschillen. Het is belangrijk dat je precies weet hoeveel tijd je erover doet om iets te verkopen of een klant binnen te halen waaraan je je diensten kunt verlenen.

Om de lengte van de verkoopcyclus te berekenen maak je een lijst van de 20 meest recente verkopen. Bereken de gemiddelde tijd die je hieraan besteed hebt. Je krijgt hiermee ook inzicht in welke diensten/producten het best verkopen en wat je beste klanten zijn. Deze gegevens kunnen als basis dienen voor het opstellen van Buyer Persona’s (verkoopprofielen) waardoor je nog beter je doelgroepen kunt bereiken.

3. Cijfers = Kennis

Ongeacht het soort bedrijf je hebt, of je nu een schoonheidssalon in Amsterdam hebt, je diensten als ademhalingscoach in België aanbiedt of online HTML-kabels verkoopt, je hebt een minimum aantal prospects nodig om de verkoop op peil te houden.

Bereken het aantal transacties die je per maand wilt sluiten en wat je gemiddelde verkoopcyclus is. Bekijk ook hoeveel procent van de potentiële klanten uiteindelijk niets van je gekocht heeft. Deze informatie helpt je bij het vaststellen van de doelen van je bedrijf.

Voorbeeld:

Stel je wilt aan vier klanten per maand je diensten verlenen.

Vanaf het eerste contact met de klant duurt het gemiddeld vier maanden om een ​​verkoop te sluiten.
1 op de 4 prospects waarmee je contact opneemt, koopt uiteindelijk, waardoor je verkoopratio van 25% hebt.

Dit betekent dat je 64 leads in 4 maanden moet hebben om je doel te bereiken:
4 klanten x 4 maanden/25% verkoopratio = 64 leads

In dit scenario kun je er zeker van zijn dat je vier klanten per maand kunt hebben, zolang je 64 actieve leads behoudt.

Een ander voorbeeld:

Stel je wilt 200 producten per maand verkopen.

Gemiddeld heeft een klant 7 contactmomenten nodig (d.w.z. dat hij op 7 momenten je aanbod heeft kunnen zien door je webshop te bezoeken, een melding heeft gezien op social media, een emailbericht, een advertentie, een YouTube-filmpje, etc.).

1 op de 20 potentiële klanten gaat over op koop, waardoor je een verkoopratio van 5% hebt.

Om je doel te bereiken heb je dan 4000 leads per maand nodig:
200 producten x 1 maand/5% verkoopratio = 4000 leads.

In dit scenario kun je er zeker van zijn dat je 200 producten per maand verkoopt, zolang je 4000 actieve leads behoudt.

Met deze kennis kun jij als ondernemer specifieke en meetbare doelen vaststellen en je bedrijf op een professionele manier managen.

Wanneer je weet wat je verkoopcyclus is en hoeveel producten/diensten je moet verkopen om winst te maken, werk je aan je marketingtaken om je potentiële klanten te werven. Lees hiervoor “digitale marketing voor online bedrijven“, of een van onze andere marketing blogs. 

Daarnaast kun je je website verbeteren om duidelijker je boodschap over te brengen en om beter vindbaar te zijn in Google. 

Als je weinig bezoekers krijgt, of veel, maar deze leiden niet tot meer verkoop of opdrachten, dan kan het aan je website liggen.

Misschien heb je een prachtige website met goede teksten en een uitstekende on-page SEO, maar mogelijk is het SEO-technisch niet in orde. Zo kan een website te langzaam laden, richt je je op de verkeerde doelgroep of je site wordt niet of verkeerd geïndexeerd door Google. Je kunt voor je website een check laten uitvoeren waarmee je erachter komt wat je moet verbeteren om je website beter te laten presteren.

Als het toch om het design of de inhoud van je website gaat, hebben we hier 10 tips voor je samengesteld om je website te verbeteren. Door het toepassen van deze tips, zal je site makkelijker worden gevonden, is het meer gebruiksvriendelijk en het zal je meer klanten opleveren.

10 Tips om je website te verbeteren

1. Gebruik witruimte

Laten we beginnen met een basisprincipe van grafisch ontwerp: gebruik niet de hele pagina. De ruimte rond de inhoud is net zo belangrijk als de inhoud zelf. Witruimte zorgt ervoor dat de site beter leesbaar wordt. Daarnaast verhoogt het volgens onderzoek de aandacht van de gebruiker met 20%. Sprout.nl is een goed voorbeeld van effectief gebruik van witruimte in webdesign.

2. Zorg voor een contentmarketingstrategie

Een strategie voor contentmarketing zou deel uit moeten maken van je bedrijfsstrategie. Je website is immers je middel om winst te genereren. Vaak kiezen mensen eerst een webdesign en daarna denken ze na hoe zij dit gaan vullen met inhoud en hoe dit bezoekers moet aantrekken.

Het is ook belangrijk om goed na te denken waar je welke informatie op je site plaatst. Een veel voorkomend probleem is dat veel bedrijven te veel of juist te weinig informatie op hun homepage plaatsen. De geschiedenis van je bedrijf (hoe interessant ook) hoort bijvoorbeeld niet op de homepage. Voor je potentiële klanten is het belangrijk dat zij direct kunnen zien welke producten en/of diensten jij aanbiedt en hoe zij hiermee geholpen kunnen zijn. Concentreer je hierop wanneer je met je homepage aan de gang gaat.

Goed website-ontwerp begint met een doordachte strategie. Bepaal wat je met je website wilt bereiken en hoe je doelgroep eruit ziet. Richt je inhoud vervolgens op dit doel. Denk ook na hoe je ervoor zorgt dat je website aantrekkelijk blijft voor terugkerende klanten. Stel hiervoor een contentmarketingplan op.

Een strategie voor contentmarketing zou deel uit moeten maken van je bedrijfsstrategie. Je website is immers je middel om winst te genereren.

3. Maak je website mobielvriendelijk

In 2021 zal Google zich concentreren op het ranken van mobielvriendelijke websites. Dit is een heel belangrijke gegeven als je wilt scoren in de Google ranglijst. Zorg er dus voor dat je website goed wordt weergegeven op mobieltjes en dat deze makkelijk in gebruik is. Let hiervoor bijvoorbeeld op de afstand tussen buttons waarmee bezoekers over kunnen gaan op het nemen van een actie. Daarnaast is de snelheid van het laden van je site ook erg belangrijk op mobieltjes. Dit kun je achterhalen door je website te laten checken door Google, zoals in de eerste alinea van dit artikel is aangegeven.

4. Gebruik de juiste call-to-action (CTA’s)

Er zijn website-eigenaren die denken dat het gebruik van veel CTA’s verkoopt (liefst groot, in neonkleur en knipperend). Het juiste gebruik van call-to-actions is gebaseerd op een doordachte strategie. Je wilt mensen niet van je site verjagen door veelvuldig irritante buttons met ‘Klik hier!’ te gebruiken. Dergelijke buttons genereren geen gebruikersinteractie.

CTA’s moeten de waarde benadrukken van wat je aanbiedt. Met “koop nu!” of “klik hier” maak je geen winst uit je bedrijf. In plaats daarvan kun je beter je websitebezoekers met “meld je aan voor het laatste nieuws” of “klik hier om 10% korting te krijgen”. Zorg er ook voor dat je buttons er aantrekkelijk uitzien. Door verschillende mogelijkheden te testen, kom je er wel achter wat voor jouw doelgroep werkt en wat vooral niet.

5. Gebruik (de juiste) afbeeldingen

Afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn een krachtige manier om je bezoekers geïnteresseerd te krijgen voor het lezen van jouw teksten. Het beste is als je een goede camera hebt en zelf foto’s maakt. Niet iedereen is echter een fotograaf. De laatste tijd is het een rage op het internet om te zeggen dat je geen stockfoto’s moet gebruiken. Wij denken dat het helemaal niet verkeerd is om een paar stockfoto’s te gebruiken die van goede kwaliteit en relevant zijn voor de inhoud van jouw site. Wij zijn het er echter met de stelling eens dat de gratis stockfoto’s je site goedkoop doen lijken. Er is niet zo heel veel keus in goede, gratis foto’s, dus zie je ze keer op keer terugkomen op websites. Je haalt geen winst uit je bedrijf zonder te investeren. Zorg er ook voor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor SEO, zodat deze zichtbaar zijn op de Google zoekpagina voor afbeeldingen.

6. Zorg voor een 404-pagina met inhoud

Ook al ben je nog zo zorgvuldig met de inhoud van je website bezig, het is altijd mogelijk dat een of meer links niet (meer) werken. Een 404-pagina kan er dan voor zorgen dat je bezoekers toch op de pagina’s komen waar je ze graag wilt hebben. Geef je bezoekers duidelijkheid over de reden waarom ze op een 404-pagina terecht zijn gekomen en plaats een aantal links van je site die belangrijk zijn.

7. Plaats goed leesbare teksten

Je teksten moeten een toegevoegde waarde voor je bezoekers hebben. Je geeft informatie waarnaar zij op zoek zijn. Laat ze dus niet van je website vertrekken zonder de antwoorden te geven op de mogelijke vragen die zij hebben.

Leesbaarheid vergroot je door structuren toe te passen: kop, alinea, witruimte en links. Dit is niet alleen belangrijk voor je bezoekers, maar ook voor zoekmachines om de inhoud van je webpagina’s te kunnen interpreteren en ze te waarderen voor de rankings. Natuurlijk voeg je de juiste sleutelwoorden en de HTML-tags (H1, H2, p, etc.) toe om de teksten SEO-vriendelijk te maken.

8. Koppel je site aan social media

Voor bezoekers die bepaalde teksten willen delen op Facebook, Twitter, LinkedIn of een ander platform, voeg je buttons toe die aan de betreffende platforms gekoppeld zijn. Dit zijn goede kansen om meer bezoekers te krijgen en klanten te genereren waarmee je meer winst uit je bedrijf haalt.

9. Plaats verschillende soorten inhoud

Om een zo groot mogelijk publiek naar je website te trekken waarmee je winst uit je bedrijf kunt halen, maak je gebruik van verschillende soorten inhoud. Kies voor video’s, blogartikelen, emails, infographs, podcasts en/of e-books waarin je informatie deelt waar je bezoekers wat aan hebben. Het plaatsen van dergelijk content kan er ook voor zorgen dat pagina’s van je site vaker gedeeld wordt op andere websites waardoor je je bereik vergroot en backlinks krijgt. Google waardeert deze techniek ook in zijn rankings.

10. Beveiliging

De beveiliging van een site wordt vaak over het hoofd gezien. 100% voorkomen dat je site wordt gehacked, is lastig. Je kunt er in ieder geval wel voor zorgen dat het wat moeilijker is om jouw site te kraken. Installeer de updates van je website platform en de plugins zodra je er een melding van krijgt. Verwijder alles wat je niet gebruikt (ook oude, ongebruikte themes in WordPress en plugins) en kies voor een sterk wachtwoord dat je niet met iedereen deelt.

Extra tip om meer winst uit je bedrijf te halen

Mensen voelen zich aangetrokken tot bedrijven die authentiek zijn. Dat is de reden waarom veel bedrijven een influencer-marketingbureau inhuren (hoe tegenstrijdig dit ook klinkt). Je wilt je met je bedrijf onderscheiden van je concurrenten. Met je eigen stijl kun je dat bereiken.

Met deze 10 tips krijg je meer bezoekers en kun je meer winst uit je bedrijf halen. Bedenk dat het verbeteren van je website een voortdurende actie is. Het is nooit af. Vooral als je met je site ook wilt scoren op de Google ranglijst.

Voor de bovenstaande en vele andere belangrijke SEO-taken kun je ons ook inschakelen. Wij zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van websites die ervoor zorgen dat jij een winstgevend bedrijf hebt dat een stevige concurrentiepositie kan innemen. Bekijk ons aanbod op onze diensten-pagina of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Gebruikte bronnen in dit artikel:

Verder lezen:

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!