Het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van blogartikelen

Jarenlang hebben we het gehad over “de komst van AI” en nu is het eindelijk zover: kunstmatige intelligentie (AI) is nu zover ontwikkeld dat iedereen hiervan gebruik kan maken. Een van de manieren om AI in te zetten is ChatGPT te gebruiken voor het schrijven van blogartikelen.

In dit artikel bespreken we wat ChatGPT is, hoe je het kunt gebruiken voor je blogs, waar je op moet letten en of het gebruik van AI-modellen zoals ChatGPT niet ten koste gaat van contentwriters en SEO-specialisten. Aan bod komen ook andere AI-tools die je kunt gebruiken voor je website.

Het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van blogartikelen - MarsConnects

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerd AI-model ontwikkeld door OpenAI. ChatGPT staat voor “Chat-based GPT” of “Chat-oriented GPT”, waarbij “GPT” de afkorting is voor “Generative Pre-trained Transformer”. “Generatief” verwijst naar het vermogen om nieuwe, originele tekst te genereren op basis van de informatie en context die het AI-model heeft geleerd tijdens de training.

Generatieve modellen kunnen autonoom tekst produceren. Ze hebben de capaciteit om volledige teksten te creëren die coherent en relevant zijn binnen de gegeven context.

Het is dus geen wonder dat het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van blogartikelen een enorme impact heeft op de manier waarop content wordt gecreëerd. Het biedt een nieuwe dimensie van mogelijkheden en efficiëntie op vele gebieden, waar het creëren van website content er één van is.

De voordelen van het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van blogs

Het schrijven van blogs met behulp van ChatGPT heeft een aantal aanzienlijk grote voordelen:

 • Efficiëntie en tijdsbesparing: Met ChatGPT kunnen bloggers tijd besparen door het genereren van concepten, ideeën en zelfs volledige alinea’s op basis van input van de gebruiker. ChatGPT kan fungeren als een creatieve schrijfassistent, waardoor contentwriters zich kunnen concentreren op het aanpassen van de gegenereerde inhoud voor de verschillende doelgroepen.
 • Inspiratie en ideeën: ChatGPT kan worden gebruikt om inspiratie te bieden en nieuwe ideeën te genereren voor blogcontent. Je hoeft alleen maar een paar sleutelwoorden of een korte beschrijving van het gewenste onderwerp in te voeren en ChatGPT laat je suggesties zien die je als basis voor je blogs kunt gebruiken.
 • Taal- en grammaticacorrectie: Fouten in spelling en grammatica kunnen afbreuk doen aan de kwaliteit van een blog. ChatGPT kan ook dienen als een betrouwbare tool voor taal- en grammaticacorrectie.

De ervaring van Michiel, een copywriter en SEO-specialist die ChatGPT gebruikte voor het genereren van webcontent.

Michiel is een copywriter en SEO-specialist die voor het online reisbureau “Avontuurlijke Reizen” werkte. Michiel heeft jarenlang hard gewerkt om de website van het reisbureau te optimaliseren en hoger te laten ranken in de zoekresultaten voor zoekwoorden zoals “avontuurlijke vakanties”, “spannende reisbestemmingen” en “van het padje af”.

Op een dag ontdekt Michiel ChatGPT en gebruikt het als hulpmiddel om content te genereren voor de website van het reisbureau. Hij raakt onder de indruk van de snelheid en efficiëntie waarmee ChatGPT tekst kan genereren. Hij begint steeds meer te vertrouwen op de AI-gegenereerde content en besteedt minder tijd aan het schrijven van eigen teksten.

Echter, na verloop van tijd merkt Michiel dat de prestaties van de website beginnen af te nemen. De bezoekersaantallen dalen en de positie in de zoekresultaten zakt gestaag. De gegenereerde content door ChatGPT blijkt inconsistent en van lagere kwaliteit te zijn, waardoor gebruikers teleurgesteld raken en de site verlaten. Bovendien begint de website te lijden onder de gevolgen van duplicaties, omdat de teksten van Michiel erg lijken op de teksten die andere bedrijven publiceren – ook met behulp van ChatGPT.

De reputatie van Avontuurlijke Reizen wordt aangetast en ze verliezen geleidelijk aan klanten aan concurrenten die wel waardevolle en unieke content bieden. Michiel wordt geconfronteerd met kritiek en het bedrijf neemt uiteindelijk de beslissing om de samenwerking met hem te beëindigen.

Dit verhaal illustreert de negatieve gevolgen van overmatig vertrouwen op ChatGPT en het niet waarborgen van de kwaliteit en uniciteit van de content. Als Michiel de door AI gegeneerde teksten had gecontroleerd en aangepast om ze uniek te maken en de ’tune of voice’ van het reisbureau had gebruikt, dan was hij zijn baan niet kwijtgeraakt.

Dit verhaal zegt ook iets over het volgende punt:

Is de zorg van contentwriters en SEO-ers terecht dat ze door AI-technologieën straks geen werk meer krijgen?

Het is begrijpelijk dat contentwriters en SEO-specialisten zich zorgen kunnen maken over de opkomst van AI en ChatGPT. De mogelijkheid dat website-eigenaren de output van ChatGPT 1 op 1 overnemen kan de vraag naar eigen geschreven content verminderen.

Maar we kunnen contentwriters en SEO-ers geruststellen dat er werk genoeg is als het gaat om het creëren van website content en om deze hoog in Google te laten ranken voor het genereren van meer bezoekers en klanten. We kunnen hierbij denken aan:

 • Creëren van unieke waarde voor je doelgroep: AI is slim, maar niet zo slim om de unieke waarde die contentwriters en SEO-ers bieden te overstijgen. Bedrijven die contentwriters en SEO-specialisten inhuren weten dat websitecontent meer behelst dan alleen teksten. Die teksten staan niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van het leveren van de juiste informatie, diepgaande kennis en creativiteit speciaal gericht op hun doelgroep.
 • Branding, creativiteit en de human touch kunnen niet gegenereerd worden door een AI-tool zoals ChatGPT. Dit zijn onderdelen die van wezenlijk belang zijn om de juiste klanten te krijgen en om het vertrouwen van je bezoekers in jouw merk en je bedrijf te krijgen en te behouden. Kwalitatief goede inhoud publiceren blijft een belangrijke taak voor online bedrijven. Voor goede content die relevant, waardevol, uniek en gelokaliseerd is, blijft het menselijk redactionele proces nodig.
 • Strategische optimalisatie: SEO-specialisten spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van de content voor zoekmachines en het vergroten van de zichtbaarheid en het verkeer naar een website. ChatGPT kan tekst genereren, maar voor goede SEO heb je meer nodig. Je moet ook begrijpen hoe zoekmachine-algoritmen werken, hoe je trefwoordonderzoek uitovert en de online activiteiten van concurrenten analyseert. SEO-ers kunnen zich richten op het strategisch gebruik van AI en ervoor zorgen dat de content op de juiste manier wordt geoptimaliseerd om de gewenste resultaten te behalen.
 • Nieuwe ontwikkelingen zoals voice-search kunnen beter door mensen worden geïmplementeerd dan door AI-technologieën. Wij weten het verschil tussen het gesproken woord en geschreven teksten. Ook verschilt het taalgebruik in Nederland per provincie (en voor een deel ook in België). Willen mensen aardappelen bestellen met gebruik van voice search, dan is er kans dat Amsterdammers ‘piepers’ bestellen, mensen uit Zeeland ‘aerpels’ en Groningers van het platte land bestellen ‘eerappels’ of ‘blavvers’. (Probeer daarop maar een zinnige reactie van ChatGPT te krijgen.) Heb je dan een online winkel in Groningen en je verkoopt aardappelen, dan is het handig om ook de Groningse woorden op te nemen in je productbeschrijving.

  Kortom, hoewel de opkomst van AI en ChatGPT veranderingen met zich meebrengt, biedt het ook nieuwe kansen voor contentwriters en SEO-ers. Door samen te werken met AI-technologieën kun je je vaardigheden en expertise benutten en uitbreiden om goede content te creëren die aansluit bij de behoeften van de doelgroep.
when I realize ChatGPT can do my job as contenwriter - MarsConnects

Komt er niet een overload aan nieuwe blogs wanneer iedereen ChatGPT gaat gebruiken?

Het is mogelijk dat het gebruik van ChatGPT en vergelijkbare AI-modellen een toename kan veroorzaken in het aantal geproduceerde blogs. Omdat ChatGPT het schrijfproces efficiënter maakt en bloggers in staat stelt sneller inhoud te genereren, kan dit leiden tot een grotere hoeveelheid blogs die gepubliceerd worden.

Maar niet elke gegenereerde blog is van hoge kwaliteit. Naarmate meer blogs over bepaalde onderwerpen op elkaar lijken doordat ChatGPT gebruikt is, wordt het lastiger om überhaupt te ranken met deze teksten. Helemaal wanneer de door ChatGPT of andere AI bots gegenereerde teksten niet zijn aangepast voordat ze gepubliceerd zijn.

De toename van het aantal blogs kan ook positieve effecten hebben. Het kan zorgen voor een bredere verscheidenheid aan standpunten, onderwerpen en perspectieven, waardoor lezers meer keuzemogelijkheden hebben en verschillende invalshoeken kunnen verkennen.

Het blijft dus belangrijk om unieke teksten te creëren waarin de standpunten en perspectieven van het bedrijf naar voren komen. Hiermee trek je mensen aan die geïnteresseerd zijn, je blogs misschien delen met anderen en mogelijk een klant van je worden.

Hoe voorkom je plagiaat wanneer je ChatGPT gebruikt?

Met ChatGPT krijg je teksten die gebaseerd zijn op inhoud van websites, boeken en andere gegevensbronnen. Zonder te controleren of deze teksten (of delen van deze teksten) al eerder gepubliceerd zijn en zonder bronvermelding, heb je kans dat je aan plagiarisme doet wanneer je deze teksten 1 op 1 publiceert. Niet alleen kun je dan de originele content creator op je dak krijgen, ook Google houdt niet van gedupliceerd content.

 • Bronvermelding: Wanneer je als blogger of contentwriter informatie gebruikt waaraan copyrights vastzitten, heb je toestemming nodig van de eigenaar van deze content. In de meeste gevallen is het voldoende om met een (do-follow) link te verwijzen naar de bronnen die je hebt gebruikt. Hiermee erken je het werk van de oorspronkelijke auteurs.
 • Gebruik eigen woorden: Wanneer je de teksten door ChatGPT aanpast in je eigen woorden, voorkom je plagiaat. Bovendien zorgt dit voor originaliteit van je content gezichtsbepalend kan zijn voor je bedrijf. Je richt je op een bepaalde doelgroep en hebt je eigen standpunten en expertise. Het is belangrijk dat je dit laat zien in je webcontent, zodat je autoriteit op je vakgebied opbouwt en de juiste klanten voor je bedrijf aantrekt.
 • Controleren op plagiaat: Om te controleren op plagiarisme wanneer je de teksten gebruikt die door ChatGPT gegenereerd zijn en je deze onaangepast wilt gebruiken, kun je een plagiarisme checker gebruiken zoals die van SmallSEOTools , Grammarly of Duplichecker.

  Als je afbeeldingen publiceert die door AI zijn aangepast, dan is er nog steeds sprake van plagiaat als je geen rechten hebt om de originele afbeelding hiervoor te gebruiken.

Hoe kun je het best ChatGPT gebruiken voor blogs?

Door het stellen van de juiste vragen en het geven van specifieke prompts, kun je ChatGPT effectief voor je blogs gebruiken. Een aantal tips:

 • Geef context en wees specifiek: Geef AI voldoende context en formuleer vragen zo specifiek mogelijk, zodat ChatGPT begrijpt wat je precies wilt weten of wat je doel is dat je wilt bereiken. Probeer je vragen beknopt en to the point te houden.
 • Stel vervolgvragen: Als het antwoord van ChatGPT nog niet volledig aan je verwachtingen voldoet, kun je vervolgvragen stellen om meer diepgang of verduidelijking te krijgen. Dit kan helpen om de gewenste informatie beter te benaderen.
 • Wanneer je de teksten van ChatGPT wilt gebruiken voor publicatie, controleer deze dan op juistheid en pas het aan in je eigen woorden. Voeg je eigen mening en andere perspectieven toe om unieke en gepersonaliseerde content te creëren. Hiermee kun je met je blogs en artikelen je bedrijf vertegenwoordigen op een professionele wijze.

Wat moet je vooral niet doen als je ChatGPT wilt gebruiken voor website content?

Als je ChatGPT wilt gebruiken voor het genereren van websitecontent, vermijd dan:

 • Ongecontroleerd publiceren: Ga er niet vanuit dat de teksten gegeneerd door ChatGPT correct en up-to-date zijn. ChatGPT is niet voorzien van de nieuwste informatie (de gratis versie geeft informatie van voor september 2021). Verifieer altijd de informatie die wordt gepresenteerd en gebruik je eigen kennis, expertise en inzicht om de kwaliteit, juistheid en relevantie van de inhoud te waarborgen.
 • Het negeren van auteursrechten en plagiaat: Vermijd plagiaat en respecteer auteursrechten door bronnen te vermelden.
 • Geen personalisatie en aanpassing: ChatGPT biedt generieke teksten die aangepast moeten worden voor je doelgroep. Wanneer je dit niet doet, is jouw – door AI gegenereerde tekst – er één van vele. Hiermee val je niet op en zonder gepersonaliseerde tekst die de kennis en expertise van je bedrijf laat zien, trek je niet de bezoekers naar je site die je graag wilt hebben.

Chat GPT WordPress plugins die kunnen helpen met het creëren van AI-gegeneerde webcontent

Heb je een WordPress site, dan kun je een plugin gebruiken voor AI-gegeneerde blogs, artikelen, productbeschrijvingen en afbeeldingen. Je kunt zelfs je eigen chat functionaliteit op je site plaatsen en voorzien van informatie die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf, producten en diensten.

Dergelijke AI-plugins werken als je persoonlijke virtual assistant om je te helpen zo veel meer te doen voor je website en marketingactiviteiten waar je anders niet aan toekomt.

De meeste AI-plugins bieden over het algemeen dezelfde functionaliteiten, zoals blogs en artikelen schrijven, afbeeldingen genereren, je WooCommerce webwinkel voorzien van productomschrijvingen en productafbeeldingen, je eigen chat opbouwen om je potentiële klanten van gepersonaliseerde informatie te voorzien, en nog veel meer. Veel van deze WordPress AI plugins zijn ook vertaald naar het Nederlands.

Veel op AI gebaseerde plugins voor WordPress zijn gratis, maar tegen betaling kun je gebruik maken van extra leuke mogelijkheden. Let wel op dat de plugin het laden van je webpagina’s niet teveel vertraagd, dat ze niet teveel bugs bevatten en of deze compatibel zijn met je andere plugins die je gebruikt.

Voorbeelden van WordPress AI plugins zijn:

 • AI Engine: ChatGPT Chatbot, Content Generator, GPT 3 & 4, Ultra-Customizable.
  Met de hieraan gerelateerde plugin Social Engine: Schedule Posts for Instagram, Facebook, Mastodon and Twitter, kun je er ook voor zorgen dat je blogs en productaanbiedingen automatisch worden gedeeld op social media.
 • AI Power: Complete AI Pack – Powered by GPT-4 maakt onder andere gebruik van GPT-3.5, GPT-4 en DaVinci. Om deze plugin te gebruiken, heb je een (premium) account bij OpenAI nodig en een API key die je integreert in de AI Power plugin. AI Power biedt ongeveer hetzelfde aan als AI Engine en is ook te gebruiken voor WooCommerce.
 • AI plugins van Meowapps: plugins die je voor je WordPress omgeving kunt gebruiken. Deze plugin onderscheidt zich van andere AI gestuurde plugins door echt goede afbeeldingen te krijgen voor je website.

De markt voor Artificial Intelligence plugins groeit momenteel hard: er zijn veel meer AI plugins dan de bovengenoemde voorbeelden. De meeste van deze plugins bieden vergelijkbare functionaliteiten.

Het is mogelijk dat deze plugins fouten bevatten en dus (nog) niet optimaal functioneren. Bekijk de informatie op de websites van deze plugin aanbieders om te weten of en in welke mate zij klantenservice bieden om eventuele problemen die veroorzaakt worden door de plugin op te lossen.

Sommige AI plugins zijn zo populair dat er een wachtlijst is waarvoor je je kunt aanmelden.

Hoe kom ik aan AI gegenereerde afbeeldingen voor mijn blogs?

Er zijn verschillende manieren waarop je aan AI gegenereerde afbeeldingen kunt komen voor je blogs. Enkele opties zijn:

AI-gebaseerde ontwerptools: Naast de mogelijkheid dat je een plugin als die van eerder genoemde Meowapps kunt gebruiken voor AI gegeneerde afbeeldingen, zijn er online platforms en tools beschikbaar die gebruikmaken van AI-algoritmen om afbeeldingen te genereren. Deze tools stellen je in staat om parameters zoals kleurenpalet, stijl en compositie in te stellen en genereren vervolgens afbeeldingen op basis van die parameters. Ook kun je met de meeste tools je eigen afbeeldingen aanpassen.

Enkele tools die je voor het genereren en ontwerpen van je afbeeldingen kunt gebruiken:

 • Hotspot AI: met Hotspot AI kun je hetzelfde als geavanceerde fotobewerk programma’s zoals PhotoShop, maar ze zijn makkelijker en sneller in gebruik. Ook kun je met deze AI Image tool realistische foto’s van bijvoorbeeld jezelf en je team optimaliseren.
 • RunwayML: uh oh! Met RunwayML kun je generatieve AI gebruiken voor echt mooie videos inclusief tekst! Bekijk de demo.
 • Artbreeder: Artbreeder is geschikt voor mooie afbeeldingen die passen bij jouw stijl en ontwerp van je website.
 • Generatieve adversarial networks (GANs): Een GAN is een vorm van AI-algoritme die wordt gebruikt om afbeeldingen te genereren die nauwelijks van echte foto’s te onderscheiden zijn. Google biedt een gratis cursus aan om meer te weten over GANs en hoe je deze kunt gebruiken voor je blogs.

Wat zijn alternatieven voor ChatGPT en wat zijn de verschillen?

ChatGPT is zo populair dat het regelmatig onbereikbaar is. ChatGPT is voornamelijk te gebruiken voor het genereren van teksten. Andere AI tools (zie de hierboven beschreven WordPress AI plugins) kunnen meer en zo ook de ChatGPT alternatieven die je kunt gebruiken. Enkele voorbeelden:

 • Writesonic: Met Writesonic creëer je SEO-geoptimaliseerde marketingteksten voor blogs, artikelen, landingpages, Facebook-advertenties, Google-advertenties, Quora-antwoorden, marketingberichten en e-mails om meer klikken, conversies en verkopen te genereren. Het is best een goede plugin voor entrepreneurs, marketeers en SEO-specialisten. Vooral ook dat de informatie meer up-to-date is dan ChatGPT. Writesonic heeft aparte apps voor AI chat functionaliteiten en voor AI generated afbeeldingen.
 • Google Bard: Google Bard zit nog in de experimentele fase en heeft nog niet het niveau bereikt dat ChatGPT heeft. Zo kan het nog niet voortborduren op eerder gestelde vragen en het is ook nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal.
 • Bloom: Bloom AI is vergelijkbaar met ChatGPT als het gaat om teksten genereren, maar kan ook gebruikt worden verhalen te schrijven en programmeurs helpen met codering.

De impact van AI op websites en webwinkels

Als we naar de toekomst van het bloggen en (commerciële) webcontentcreatie kijken, is het duidelijk dat AI een blijvende impact zal hebben. De mogelijkheid om ChatGPT en andere AI-technologieën te gebruiken voor het genereren van aantrekkelijke content opent nieuwe werelden en biedt ongekende mogelijkheden.

Met AI-tools krijg je meer werk in minder tijd gedaan, maar tegelijkertijd wordt er meer van je verwacht. Want als het internet vol raakt met vergelijkbare inhoud gegeneert door AI, dan mag je verwachten dat je met iets bijzonders moet komen wil je nog opvallen en ranken voor SEO.

Gelukkig kunnen AI-gestuurde technologieën je hierbij helpen en kun je mensen inhuren die met hun kennis van SEO en marketing weten hoe je van AI gegeneerde content iets unieks kunt maken.

Verder lezen:

Professionele SEO diensten

Krijg een online bedrijf dat optimaal werkt, zowel voor je bezoekers als voor zoekmachines. Maak gebruik van onze SEO-expertise om met je website of webshop meer bezoekers en meer winst te genereren.

 • Strategisch SEO plan gebaseerd op onderzoek, concurrentie-analyse en gefocused om de bedrijfsdoelen te behalen.
 • Je ideale klanten bereiken met goede website content.
 • Meer organisch verkeer naar je website of online shop.
 • Professionele SEO diensten voor aantrekkelijke prijzen.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!