Hoe je Meer Verkoopt met je Webshop

Hoe je meer verkoopt met je webshop is afhankelijk van veel verschillende factoren. Als je weinig verkoopt via je webshop, heb je mogelijk veel concurrentie van andere online winkels, of misschien is er geen vraag naar je product, of je webshop wordt niet gevonden op het internet, of er is een andere reden waarom je webshop niet succesvol is. Lees wat je kunt doen om meer te verkopen via je webwinkel.

Veel mensen die met een webshop beginnen houden er binnen 3 jaar mee op

Reclame op het internet laat je zien dat je heel eenvoudig en in 10 minuten een webshop online hebt. Dat klopt. Dat is vergelijkbaar met een “Open”- bordje aan je voordeur hangen: je hebt een winkel, maar niemand die het weet. 

1 op de 3 mensen die met een webwinkel zijn begonnen, houden er binnen 3 jaar mee op.  In de eerste zes maanden van 2022 zijn in totaal 6 785 webwinkels opgeheven. Dit waren ruim 2200 meer dan in dezelfde periode van 2021. Vooral de eigenaren van webwinkels in kleding en producten voor huis en tuin hielden het voor gezien met de online verkoop. Opvallend is dat minder eenmanszaken failliet gingen: 14% van het totaal aantal faillissementen in de eerste helft van 2022. 

Oprichtingen en opheffingen online bedrijven Nederland 2022 - MarsConnects
Bron: CBS
Opgeheven Nederlandse online bedrijven 1ste helft 2022 - MarsConnects
Bron: CBS

Wanneer je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in je branche, waaruit je doelgroep bestaat, wat mensen wel of niet willen, hoe je je doelgroep bereikt, en wanneer je webshop SEO-proof is en jij weet hoe je goede productteksten, landingspagina’s en emails schrijft, dan heb je een grotere kans dat je meer verkoopt met je webshop.

In ons blog “Verkooptechnieken die bewezen succesvol zijn“, hebben we beschreven wat klanten belangrijk vinden bij hun besluit om al dan niet in een webshop te kopen. Hier kun je ook informatie vinden over marketingtaken en verkooptechnieken, waaronder de SPIN-verkooptechniek. 

In “Een website audit uitvoeren op paginaniveau” kun je lezen hoe je je pagina’s kunt structureren om de on-page SEO te optimaliseren. 

In dit blog gaan we het hebben over marktonderzoek en hoe je met deze informatie ervoor kunt zorgen dat je meer verkoopt via je webwinkel.

Waarom verkoop ik niks met mijn webshop?

Als je met je webshop weinig tot niets verkoopt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Er is geen belangstelling voor je producten.
  • Je hebt veel concurrenten die het online beter doen en beter vindbaar zijn in Google Zoeken.
  • Je productomschrijvingen zijn niet duidelijk.
  • De prijs van je product is te hoog of te laag (waardoor mensen er geen vertrouwen in hebben). 
  • Je biedt geen redenen waarom mensen bij jou zouden kopen en niet bij je concurrent die een beter aanbod heeft.
  • Je webshop wordt niet geïndexeerd door Google.
  • Je maakt geen gebruik van SEO (zoekmachine optimalisatie) voor een betere vindbaarheid door organisch zoeken.
  • Je maakt geen gebruik van betaalde advertenties.
  • Je maakt geen gebruik van lokale SEO via Google Mijn Bedrijf.
  • Je webshop is niet zichtbaar op social media. 
  • Je maakt geen gebruik van marketingtechnieken waarmee je je shop kunt promoten.
  • Je online shop bevat technische fouten waardoor mensen niet bij je kunnen kopen.
  • Er zijn negatieve reviews over je webshop of product geplaatst waarop je niet of onprofessioneel hebt gereageerd.
  • Je gebruikt SEO op een verkeerde manier waardoor je site onbetrouwbaar overkomt.
  • De pagina’s van je webshop laden te traag waardoor mensen op zoek gaan naar een snellere site.
  • Je shop voldoet niet aan de E-E-A-T eisen van Google, waarmee de kwaliteit en betrouwbaarheid van je shop bepaald wordt.

Hoe weet je of er belangstelling is voor de producten die je verkoopt?

Veel mensen die met een webshop beginnen zijn zelf erg enthousiast over hun product. Zij zijn ervan overtuigd dat dit goed gaat verkopen. Hun vrienden, buren, familie en collega’s op het werk waren ook allemaal enthousiast over dit idee. Maar mensen om je heen zijn niet altijd objectief. 

Eenmaal de webshop online geplaatst te hebben, wordt er niets verkocht. Je gaat (of laat een SEO-er) onderzoek doen naar sleutelwoorden die betrekking hebben op jouw product. Daaruit blijkt dat deze sleutelwoorden niet of weinig gebruikt worden of dat er alleen belangstelling is in een bepaald seizoen of in andere landen.

Het was beter geweest als je met dit onderzoek gestart was voordat je je webshop begon. Om te kijken of jouw idee om een bepaald product te verkopen goed is, doe je aan validatie. Validatie vereist grondig onderzoek en objectiviteit om te beoordelen of jouw webshop de potentie heeft om succesvol te worden. 

Hoe ziet een gedegen onderzoek eruit waarmee je de verkooppotentie van je product valideert?  

Om te weten of je product verkoopt, beantwoord je de volgende vragen zo eerlijk mogelijk en op basis van onderzoek:

  • Voorziet jouw product in een behoefte of lost het een probleem van mensen op?
  • Welke mensen zouden je product willen kopen, in welke leeftijdsgroep zitten zij, waar wonen zij, zijn het mannen, vrouwen en/of kinderen, wat is ongeveer hun inkomen en waarin zijn zij nog meer geïnteresseerd?
  • Hoe kun je deze mensen bereiken (social media, emails, webinars, YouTube, Google advertenties, etc.)
  • Heb je concurrentie en hoe sterk staan zij in de markt?
  • Wat doet je concurrenten wat jij beter kan?
  • Hoeveel kennis heb je van je product dat je gaat verkopen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van je product?
  • Ga je een voorraad inslaan om zeer snel te kunnen leveren of maak je gebruik van distributeurs, affiliates en/of marktplaatsen zoals Bol.com, Amazon, Marktplaats, etc.?
  • Hoeveel tijd heb je om aan je webshop en klantenservice te werken?
  • Heb je financiële middelen om professionele mensen in te huren voor het creëren van je webshop, (on-page en technische) SEO, SEA en marketingtaken?
  • Heb je financiële reserves om het een tijdje uit te zingen totdat je webshop echt gaat verkopen?
  • Wat is je SEO strategie om de organische vindbaarheid van je webshop te vergroten?
  • Wat is je marketingstrategie zodat je meer verkoopt met je webshop?
  • Hoe krijg je feedback over je product, webshop en klanttevredenheid?
  • Heb je onderzocht wanneer je met je webshop moet stoppen of hulp moet inschakelen om je strategie te veranderen waardoor je een faillissement kunt voorkomen?
  • Heb je het doel vastgesteld om te bepalen wanneer je webshop een succes is?
  • Hoe hou je bij hoe je website het online doet?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, heb je al een aardige hoeveelheid informatie waarmee je de verkooppotentie van je product hebt gevalideerd.

Je krijgt hierdoor meer duidelijkheid over het product zelf, de verkooppotentie, je doelgroep en welke SEO-technieken en marketingstrategieën voor jou belangrijk zijn om je product te verkopen (of om voor een ander product of niche te gaan).

Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn webshop waardoor ik meer kan verkopen?

Je krijgt meer bezoekers naar je webshop als je vindbaarheid in Google goed is. Je kunt dit bereiken door te gaan adverteren of door de organische zoekresultaten te verbeteren. 

Het is belangrijk om te weten dat je niet direct met je webshop hoog in Google te vinden bent. En het gaat ook niet vanzelf. Om een hoge positie in Google te krijgen moet je veel doen en het kan een langdurig proces zijn. Dit komt omdat de vindbaarheid van je webwinkel afhankelijk is van vele factoren die alle meer of minder belangrijk zijn (afhankelijk van de algoritmes van Google die met regelmaat worden aangepast).

Hoe kom ik met mijn webshop snel hoog in Google?

We geven je hier enkele tips die je helpen sneller op de eerste pagina van Google te komen. 

Doe een zoekwoordonderzoek

Identificeer relevante zoekwoorden en zinsdelen die mensen gebruiken om het product te vinden die zij zoeken. Denk ook aan de intentie die mensen kunnen hebben wanneer zij een bepaald sleutelwoord gebruiken: willen zij het kopen of zijn zij op zoek naar informatie?

Stel een strategisch en operationeel plan op voor je  contentmarketing

Bepaal de inhoud van je webshop, het doel van deze pagina’s, de Call-to-Actions, de sleutelwoorden waarop deze gevonden moeten worden, interne links en backlinks, mogelijkheden om te delen op social media en hoe vaak je iets gaat publiceren.

Zorg voor relevante backlinks

Probeer backlinks te krijgen van hoge kwaliteit van gerenommeerde websites in jouw branche om de autoriteit van jouw webshop te vergroten. Zoekmachines kunnen hiermee de positie van je webshop op de zoekresultatenpagina’s verhogen.  

Mobielvriendelijk/ responsive

Het is belangrijk dat je webshop goed leesbaar en makkelijk te gebruiken is op mobieltjes en tablets. Google heeft een ‘mobile-first’ beleid, dat wil zeggen dat je webshop prioriteit in de rankings krijgt wanneer het mobielvriendelijk (responsive) is. 

Snelheid van je webshop

Zorg ervoor dat je webshop voldoet aan Google’s Web Core Vitals om de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid te verbeteren. Hieronder valt ook de laadtijd in van je webpagina’s. 

Google Mijn Bedrijf

Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf als je een lokaal bedrijf hebt. Voor mensen in je buurt zal Google je bedrijf laten zien in de zoekresultaten wanneer mensen met een sleutelwoord zoeken dat gerelateerd is aan jouw aanbod en in jouw omgeving.

Maak gebruik van sociale media

Zorg voor een sterke aanwezigheid op sociale media en besteedt tijd en aandacht aan de communicatie met je volgers. Zo bouw je naamsbekendheid op en heb je een grotere kans dat mensen sneller naar je webshop verwijzen wanneer zij iemand kennen die op zoek is naar jouw product. 

Er zijn nog veel meer taken die ervoor kunnen zorgen dat je meer klanten krijgt en meer verkoopt.

In eerste instantie is het belangrijk dat de inhoud van je webshop pagina’s kwalitatief goed is: het is authentiek, de informatie is correct, het voegt waarde toe aan je bezoekers en het voldoet aan de SEO-eisen.  Vervolgens kun je aan de marketingtaken werken om je producten te verkopen.

Meer lezen:

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!