Hoe start je een blog waarmee je geld kunt verdienen
Leer hoe je begint met bloggen in 9 stappen. Met deze gids voor beginners krijg je de tactieken die je kunt gebruiken om geld te verdienen met bloggen.

Een blog starten waarmee je kunt verdienen
Hoe start je een blog waarmee je geld kunt verdienen in 9 stappen
1. Bedenk een goede domeinnaam
Wanneer je je website aanmeldt bij een webhost (stap 2), moet je je domeinnaam invullen. Hou hierbij rekening met de volgende tips:
- Je domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn.
- Je domeinnaam moet makkelijk te schrijven en uit te spreken zijn.
- Zorg ervoor dat je domeinnaam je niet te veel beperkt in je product of dienstenaanbod. Je wilt namelijk ook over gerelateerde producten of diensten kunnen schrijven.
2. Kies een website host voor je website
Er zijn verschillende goede webhost platforms die je voor je blog kunt gebruiken.
Een goede optie biedt TransIP. Bij TransIP kun je een WordPress hosting beginnen voor € 19,99 per maand (ze hebben acties waarbij je in de eerste 6 maanden maar € 1,99 per maand betaalt). Met een WordPress hosting kun je met één klik zonder problemen je WordPress installeren waarna je direct kunt beginnen met het inrichten van je blogsite.
3. Kies je niche waarover je wilt bloggen
Je kunt over oneindig veel onderwerpen bloggen, van koken, gezondheidsproducten en veganistische groentesappen tot aan marketing en SaaS platforms. Maar hoe kies je een onderwerp waarmee je geld kunt verdienen?
Als je op het internet naar informatie over hoe je moet bloggen, dan zeggen de meeste bloggers dat je een niche moet uitkiezen die bij je past en waarover je met passie kunt schrijven. Echter, vele anderen doen dit al. Daardoor is het voor een beginnende blogger erg lastig om de bezoekers naar jouw site te krijgen.
Vandaar onze volgende tip als je in 2022 een blog wilt starten waarmee je geld kunt verdienen:
- Creëer van jezelf een merk waarmee je herkenbaar wilt zijn en waardoor jij bekend wordt als een expert op jouw vakgebied.
- Kies een niche uit waarin je al ervaring hebt.
- Kies een onderwerp waarover je alles wilt weten, en
waarvan je weet dat jouw informatie een impact heeft op de branche. - Jouw informatie levert toegevoegde waarde aan je doelgroep.
- Het is een niche waarmee je geld kunt verdienen.
Winstgevend Model voor Bloggers
Het winstgevend model voor bloggers laat je de segmenten zien die voor jou belangrijk zijn als je als blogger geld wilt verdienen.

- Het model voor bloggers begint met jou: jij maakt van jezelf een merk, een autoriteit op een bepaald gebied, een niche of onderwerp.
- Vervolgens kijk je hoe je je expertise kunt inzetten. Het gaat hier niet alleen om de kennis die je hebt, maar ook waarmee je bekend staat en ervaring mee hebt door bijvoorbeeld je werk. Met deze expertise ben je in staat om met je blog geld te verdienen.
- In de derde stap ga je de markt onderzoeken: welke informatie ontbreekt op het internet die wel van waarde is voor je doelgroep? Hoe kun je deze informatie omzetten in een verdienmodel? Hoe kun je de markt segmenteren om je doelgroep te bereiken?
- De vierde stap, ‘Winst’ gaat niet alleen over geld, maar ook om het aantal lezers van je blog, het aantal mensen die zich voor je nieuwsbrief inschrijven, wat je connecties zijn en in hoeverre je met hen kun samenwerken, en hoe jij jezelf kunt positioneren op de markt.
Met de informatie uit de vier stappen van dit model voor bloggers, kun jij een blog starten waarmee je geld verdient.
4. Kies een WordPress theme voor je blog
In WordPress kun je kiezen uit veel gratis themes. Deze zijn prima te gebruiken voor je blog. Bij de keuze voor je theme is het belangrijk dat je een kiest dat bij jou en je niche past en dat het SEO-vriendelijk is. Dat laatste is belangrijk zodat je blog gemakkelijk door Google gevonden kan worden en geïndexeerd voor de SERP (Google zoekpagina).
Hoe moet je een WordPress theme kiezen dat voor je blog geschikt is?
Designs voor websites worden in WordPress ‘themes’ (thema) genoemd. Of een theme geschikt is voor jouw blog hangt af van je wensen en je ervaring. Heb je niet zoveel ervaring met WordPress, dan is het handig om een van de aangeboden thema’s te gebruiken.
Gratis WordPress themes
Vaak krijg je met de gratis themes een basis design dat voldoende is om mee te beginnen. Door het downloaden van (gratis) plugins kun je het aanvullen met knoppen om de inhoud te delen, je site te beschermen tegen spam, en vele andere mogelijkheden. We raden je aan niet teveel plugins te downloaden, want deze kunnen de oplaadtijd van je website aanzienlijk vertragen, waardoor dit een negatief effect op je SEO kan hebben.
Een WordPress theme kopen
Je kunt ook een theme design kopen, bijvoorbeeld bij Theme Forest. Er is een ruime keuze aan prachtige designs. Voor WordPress beginners kan dit een mooie uitkomst zijn. Een nadeel van veel designs is echter dat ze vaak niet SEO-proof zijn. Velen hebben een verkeerde on-page opmaak (waar bijvoorbeeld de HTML-tag voor een titel (H1) hoort te staan, staat een H2, of ze hebben de headers (de alineakopjes) een H3-tag meegegeven.
Als voorbeeld: dit theme is prachtig, maar niet SEO-proof. Deze pagina is bijvoorbeeld voorzien van 3 titel-tags (3 x H1), waar volgens goed SEO gebruik maar 1 hoort te zijn. Daarnaast wordt de eerste H1 tag voorafgegaan door een H6. Bedenk dat de volgorde zo hoort te zijn als titels, hoofdstukken en paragrafen in een boek. In dit voorbeeld zul je eerst een paragraaf zien en dan pas de titel.
Zoekmachines zullen hier moeite hebben om te begrijpen waar de pagina over gaat en hoe het geïndexeerd moet worden. Vaak kun je de opmaak van dergelijke designs zelf aanpassen, maar soms moet je daarvoor iemand inhuren die met PHP kan werken. Beter is om een theme te kiezen dat de juiste opmaak heeft.
Let hier op als je een theme wilt kopen. Het is belangrijk dat de opmaak SEO proof is, want anders levert het je problemen op wanneer je voor Google wilt ranken en dat je door je doelgroep gevonden wilt worden.
WordPress theme voor gevorderden
Heb je al ervaring met WordPress, dan kun je kiezen voor het gratis “Hello”- theme. Dit theme is leeg en is in te vullen door gebruik te maken van de Elementor builder. Wil je de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe je website en je blogpagina’s eruit zien, dan raden we je aan Elementor Pro builder te installeren. Elementor Pro kost je $99 per jaar en is zeker de moeite van je investering waard. Deze website builder geeft je vele opties om je pagina’s precies zo te krijgen zoals je dat wilt.
Het kan je ook veel tijd besparen als je met de Elementor templates werkt. Je kunt uit bestaande templates kiezen of je eigen templates maken zodat elk blog precies dezelfde layout krijgt.
Deze combinatie van het Hello theme en Elementor Pro is ook SEO-vriendelijk: als jij je website voorziet van een design op de juiste manier, d.w.z. afbeeldingen vooraf optimaliseren zodat ze niet teveel kb’s bevatten, niet teveel scripts gebruikt of video’s downloadt, dan heb jij een site dat technische SEO-proof is.

5. Plugins die je nodig hebt voor je WordPress blog
Tekststructuur
Zoals gezegd, kun je beter niet teveel plugins uploaden, omdat deze je site kunnen vertragen. En dat is niet goed voor SEO. Wij raden je aan om de volgende plugins te installeren:
Elementor Pro
Een goede website builder waarmee je site een professionele look kunt geven. De gratis versie van Elementor is goed om mee te beginnen, maar wil je meer opties, betere templates en tijd besparen, dan raden we je aan de Pro-versie te kopen voor $ 99 per jaar.
Akismet
Akismet is een gratis tool om je website te beveiligen tegen spam. Je gebruikt deze plugin als mensen op je blog kunnen reageren en om spam via je contactformulier te blokkeren.
WP Rocket
WP Rocket is een plugin waarmee je je site sneller kunt maken. Het is voor Google belangrijk dat je site snel zichtbaar is – met name op mobieltjes. De achterliggende gedachte hierachter is dat mensen niet langer dan 3 tot 4 seconden willen wachten voordat ze een webpagina op hun mobieltje kunnen zien. Duurt het langer, dan gaan ze op zoek naar een andere site die de informatie biedt waarnaar ze op zoek zijn. WP Rocket minimaliseert HTML, CSS en JavaScript en reduceert je database. Hierdoor werkt je site sneller en kom je tegemoet aan de SEO-eisen van Google.
WP Rocket kun je kopen vanaf $ 49 per jaar.
Yoast SEO
Met de gratis Yoast SEO kun je je webpagina’s en blogs SEO proof maken. Je vult de velden in voor de SEO tags zodat je bepaalt wat in Google zoekpagina’s wordt weergegeven (alhoewel Google’s AI hierin wat wijzigingen kan aanbrengen). Een groot voordeel om gebruik te maken van zo’n plugin is ook dat je de basisbeginselen van SEO leert. Je moet nadenken over je sleutelwoorden, je titel en hoe je in een korte omschrijving van max 160 karakters kunt uitleggen waarover je blog gaat en waarmee je tegelijkertijd bezoekers aantrekt.
6. Je website aanmelden bij Google en gebruik van Google Search Console
Wanneer je klaar bent met het opzetten van je website, is het belangrijk dat je Google op de hoogte brengt van het bestaan ervan. Je kunt ook wachten totdat de Google bot je site vindt, maar beter is het om zelf het initiatief te nemen. Hoe eerder je site is aangemeld, hoe eerder de inhoud geïndexeerd wordt.
Maak eerst een Google account aan – als je dat nog niet hebt.
Ga vervolgens naar Google Search Console om je website te verifiëren. Dit betekent dat je Google laat weten dat jij de eigenaar van je site bent. In Google Search Console (GSC) geef je de property (het eigendom) aan waarna je verschillende mogelijkheden hebt hoe je je site aan GSC kunt koppelen om je eigenaarschap te bewijzen.
Tip: Als je deze opties lastig vindt, kun je in je WordPress site ook een plugin downloaden (Google Site Kit) waarmee je je site met één druk op de knop bij Google aangemeld krijgt.
Om te kijken hoe je blog het doet, kun je je site koppelen met Google Analytics (dit kan ook met de genoemde plugin). Je kunt dan precies zien welke pagina’s het goed doen, hoe lang je bezoekers op een pagina blijven, wanneer ze je site direct weer verlaten en nog veel meer. Google Analytics is een uitgebreid analyse tool en niet gemakkelijk in gebruik. Maar zonder allerlei instellingen aan te moeten passen, kun je prima de basisgegevens van je website boven water halen.
7. Creëer goede blogs die SEO geoptimaliseerd zijn
Nu dat je de eerste 5 stappen hebt gehad, kun je met het echte werk beginnen.
Door alleen maar je website te voorzien van een mooi design en blogs, krijg je geen bezoekers. Het is daarom belangrijk dat je aan zowel je lezers denkt als ook aan de zoekmachines. Daarom is SEO belangrijk. Google gebruikt artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie om de inhoud van websites te scannen en te indexeren. Wanneer jouw website SEO-proof is, kun je met gebruik van de juiste sleutelwoorden jouw doelgroep bereiken. Met SEO krijg je organisch verkeer naar je website, d.w.z. dat bezoekers krijgt die jouw pagina’s kunnen vinden als zij op een bepaald sleutelwoord in Google zoeken.
Kies een sleutelwoord
Elke blogpost richt je op één hoofd- sleutelwoord. Dit sleutelwoord plaats je:
- in de titel
- in de URL
- in de eerste alinea van je blog
- in een paar alineakopjes
- in de overige tekst
- in de alt-tag van je afbeeldingen
Gebruik het sleutelwoord niet te veel (anders ben je aan het ‘overoptimaliseren’) en niet te weinig.
Tip: Het is slim om ook synoniemen van het sleutelwoord te gebruiken.
Nog een tip: Bekijk of je vragen van mensen kunt beantwoorden in je blog. Vaak kun je deze vragen in Google vinden.

Zoekintentie van je doelgroep
Blogs die het goed doen, zijn blogs die informatie geven waar mensen naar op zoek zijn. Ook de manier hoe mensen hiernaar zoeken is hier van belang. Mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar informatie over marketing, zoeken op “wat is marketing’ of ‘wat is het doel van marketing’.
Wanneer jij in je blog de informatie geeft waarnaar je doelgroep op zoek is en je blog opstelt door een logische constructie te gebruiken, kan je blog vrij snel op de eerste pagina van Google terechtkomen.

Voorzie je blog van Call to Actions (CTA’s)
Wat wil je dat je lezers doen als ze je blog hebben gelezen? Plaats buttons om je bericht voor sociale media platforms te delen. Plaats ook een button waar je duidelijk om een actie vraagt om bijvoorbeeld contact met je op te nemen of om een ander bericht van je te lezen.
8. Je blog promoten
Naast het schrijven van blogs, kun je bezoekers ook op een andere manier van informatie voorzien. Het is goed voor je Google rankings als je naast tekst, ook gebruik maakt van bijvoorbeeld video, podcasts, webinars, infographics of andere creatieve vormen.
Links en backlinks
Niet alleen SEO, maar ook linkbuilding is belangrijk om de vindbaarheid van je blog te vergroten.
Met interne linkbuilding verbind je je blogpagina’s met elkaar door links te plaatsen naar gerelateerde inhoud.
Met externe links verbind je je pagina’s met andere websites. Doe dit alleen wanneer deze websites en de inhoud ervan gerelateerd zijn aan jouw onderwerp en link alleen naar sites die met goede inhoud betrouwbaar overkomen.
Wanneer jij zorgt voor goede inhoud die origineel is en waarde toevoegt aan je lezers, kun je backlinks krijgen. Goede backlinks zijn de kers op de taart: hiermee kun je echt in Google scoren, want je wordt door Google als een autoriteit – een expert gezien in jouw vakgebied. (Hiermee maak je de cirkel rond van het eerder beschreven Winstgevend Model voor Bloggers.)
Gastbloggen
Met gastbloggen kun je je blogs promoten op andere sites in dezelfde branche. Hiermee kun je je kennis over je niche verspreiden en backlinks krijgen. Om niet tegen de regels van Google in te gaan, hebben we een artikel geschreven hoe je het beste kunt gastbloggen: “Gastbloggen: doen of niet?”.
Email en Nieuwsbrieven
Bied je lezers een mogelijkheid aan om jouw blogs te volgen door zich voor je emails en/of nieuwsbrieven aan te melden. Dit is een vrij gemakkelijke manier om contacten op te bouwen en om je lezersbestand uit te breiden – wanneer je vraagt om de berichten te delen.
Sociale Media
Als je blogt, heb je natuurlijk sociale media platforms nodig. Zoek uit welke kanalen jouw doelgroep gebruikt en plaats met regelmaat berichten waarmee je echt contact legt met je lezers. Je fans zullen je berichten delen, waardoor jij meer bezoekers op je site kunt krijgen.
Lees ook: Je website promoten
9. Als affiliate geld verdienen met je blog
Wanneer je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en je hebt je website gevuld met voldoende blogs die op belangrijke sleutelwoorden ranken, én je hebt een mooi aantal maandelijkse bezoekers, dan kun je met affiliate marketing beginnen.
Als affiliate promoot je in je blog producten of diensten van een bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een review over een product en vertelt waarom het een beter is dan het andere. Je kunt aangeven dat geïnteresseerden een extra korting kunnen krijgen als zij het product via jouw link op je blog kopen.
Met dat bedrijf waarnaar je linkt, maak je een afspraak over de vergoeding die jij krijgt als een product of dienst wordt verkocht doordat de koper een link op jouw blog heeft gevolgd.
Afhankelijk van de niche die jij hebt gekozen, kun je met meerdere online bedrijven een affiliate contract afsluiten en deze kunnen aardig lucratief zijn. Dit is afhankelijk van de populariteit van het product of dienst, de kwaliteit van jouw blogs en de activiteiten op het gebied van marketing die jij toepast.
Zorg er wel voor dat je duidelijk op de webpagina’s omschrijft dat je aan affiliate doet en dat je geld ontvangt wanneer mensen een aankoop doen via een link op jouw blog.
Hoe je met je blog geld kunt verdienen: samenvatting
Wanneer jij niet met een webshop wilt beginnen of een dienst kunt aanbieden, dan kun je met bloggen geld verdienen als affiliate. Je blog moet wel van goede kwaliteit zijn en je moet op de hoogte zijn hoe je je blogs kunt promoten.
Wil je graag dat wij je blogs verbeteren zodat ze SEO-proof zijn, neem dan gerust contact met ons op.
- Margreet Nannenberg
- 9 januari 2022