Lokale SEO-oplossingen 2022 – Tips voor je Online Bedrijf

Lokale SEO is een onmisbare SEO-strategie voor bedrijven die de klanten uit de eigen omgeving willen bereiken. Best practices van lokale SEO-oplossingen draaien om het optimaliseren van je webshop of website voor locatiespecifieke zoekopdrachten en een goed gebruik van Google Mijn Bedrijf (GMB).

Bij het opbouwen van je lokale SEO-strategie is het belangrijk om geen middel onbeproefd te laten. In dit artikel bieden we je lokale SEO-oplossingen aan waarmee je kunt zorgen dat je website online goed te vinden is voor jouw doelgroep.

Lokale SEO oplossingen voor-je-online-bedrijf-2022- MarsConnects

De voordelen van lokale SEO-oplossingen

In ‘Lokale SEO voor het MKB’ kun je de betekenis en de beginselen van lokale SEO lezen. Kort samengevat geven lokale SEO-oplossingen prioriteit aan het optimaliseren van een website of webshop voor klanten in de eigen omgeving.

Lokale SEO is ontzettend belangrijk voor plaatselijke bedrijven, omdat mensen vaak vooraf informatie willen hebben over een bepaald product of bedrijf. Gebruik jij geen lokale SEO en je concurrenten wel, dan zullen zij in de zoekresultaten van Google (SERP) getoond worden en jouw potentiële klant binnenhalen.

Overweeg zoekopdrachten met een geografische kwalificatie, zoals ‘warme bakker in Dedemsvaart’ of ‘hotel in de buurt van Station Noord’. Met lokale SEO oplossingen kun je profiteren van kansen die voortvloeien uit dit soort lokale zoekopdrachten.

Lokale SEO-strategieën waarmee je kunt concurreren

Met lokale SEO-strategieën kun je je publiek informeren over je bedrijf, je naamsbekendheid vergroten en producten en diensten aanbieden aan lokale leads. Als je een klein bedrijf hebt dat op regionaal niveau actief is, kun je hiermee concurreren tegen grote, nationale aanbieders. Met gebruik van meer generieke dan specifieke zoekwoorden en met meer bezoekers op je site die worden genereert uit de demografische gegevens (het IP-adres en de geolocatie van de gebruiker), kun je beter concurreren en je conversies verhogen.

Klinkt dit goed? Lees dan verder om te weten hoe je deze 10 lokale SEO-oplossingen kunt implementeren.

lokale-seo-bijdehand-of-goochem-hoe woordgebruik verschilt in Nederland - MarsConnects

10 Lokale SEO-oplossingen om je concurrentiepositie te verstevigen

Een ‘lokale zoekstrategie’ bestaat uit meerdere oplossingen om de zichtbaarheid van bedrijven te vergroten. Je kunt hierbij denken aan het laten vermelden van je bedrijf door een bedrijvensite, het beheren van online beoordelingen en recensies, het starten van een lokaal gerichte social media-campagne, enzovoort.

Voor nu gaan we de tien lokale SEO-oplossingen bespreken die onmisbaar zijn voor plaatselijke bedrijven.

1. Een Google Mijn Bedrijf-account maken en optimaliseren

Voor een bedrijf is een vermelding bij Google Mijn Bedrijf (GMB) onmisbaar om lokale leads aan te trekken en het kost je niets. Een GMB-account vergroot de online zichtbaarheid van je bedrijf vrijwel onmiddellijk door het te laten verschijnen op plaatsen waar je anders niet vermeld wordt.

Op Google kun je de instructies volgen om je account in te stellen, maar zorg ervoor dat je deze belangrijke stappen niet overslaat:

Vermeld bij het beschrijven van je bedrijf de belangrijkste zoekwoorden en de regio waarin je met je bedrijf actief bent.

Kies de best mogelijke categorie voor je GMB-vermelding, maak ook gebruik van de subcategorieën en integreer de populaire zoekopdrachten die het meest van toepassing zijn op jouw bedrijf.

Verifieer je account bij Google en zorg ervoor dat je naam, adres en contactgegevens in GMB overeenkomen met die op je website en in andere lokale publicaties, zoals listings van bedrijven.

2. Voer een lokaal zoekwoordenonderzoek uit en optimaliseer de inhoud van je website

Naast de gratis Google Zoekwoordplanner, kun je ook Google Trends gebruiken om te kijken welke relevante sleutelwoorden de voorkeur hebben in jouw gebied. Deze twee SEO-tools samen geven je een overzicht van de hoeveelheid zoekopdrachten met de sleutelwoorden in het afgelopen jaar en de voorspelling in de komende 12 maanden, de geschatte waarde voor PPC (pay per click adverteren), de verwachte klik percentages en de concurrentie om met die woorden in zoekmachines te ranken.

Je kunt ook een betaalde SEO-tool gebruiken die je in een keer een overzicht geeft, zoals Semrush of Seranking.com/nl, maar vanwege de relatief hoge kosten, kun je deze tools beter inzetten wanneer je meer vertrouwd bent met het toepassen van SEO.

Bij lokale SEO-oplossingen draait alles om het verfijnen van je sleutelwoorden:

  • Voer een lokale zoekopdracht op een trefwoord uit en kies lokaal relevante trefwoorden om te targeten. Integreer ze in de metadata van je website, in de hoofdtekst op relevante pagina’s en in de URL zelf.
  • Optimaliseer de inhoud van je pagina’s voor jouw regio. Gebruik de ’taal’ die daar gesproken wordt. Noem gebiedsspecifieke eigenschappen en bezienswaardigheden.
  • Besteed veel aandacht aan een locatiespecifieke ‘Over ons’-pagina, focus op lokaal relevante informatie zoals jouw inzet en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap, lokaal nieuws en evenementen.
  • Zorg voor backlinks naar de meest relevante pagina’s. Dit vraagt om betrokkenheid van de lokale inwoners, zodat zij je site willen promoten via hun eigen website. Daarnaast kun je voor backlinks je site aanmelden bij relevante bedrijvenpagina’s in jouw regio.

3: Stel zoekwoorden vast en volg de posities op de SERP’s (Search Engine Results Pages)

Nadat je zoekwoorden hebt geïdentificeerd waarvoor je wilt ranken, is het van belang de posities hiervan bij te houden. De Google Search Console biedt je informatie over de prestaties van je site, eventuele fouten in je website, hoe vaak en welke pagina’s worden bezocht, welke zoekwoorden de meeste kliks krijgen, en meer.

4: Lokale linkbuilding of betrokkenheid van de lokale bewoners en bedrijven?

Je hoeft niet te kiezen tussen linkbuilding en betrokkenheid, want je kunt ze beide goed inzetten. Als klein bedrijf kun je optimaal profiteren van de geografische nabijheid en bekendheid die je deelt met andere bedrijven in jouw regio.

Lokale linkbuilding is synoniem met betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Maak connecties met andere bedrijven en vertegenwoordigers in jouw omgeving en vraag hen rechtstreeks om naar je website te linken. Dit is de snelste manier om veel backlinks te verzamelen die voor sterke signalen bij Google zorgen, waardoor jouw website als een betrouwbare autoriteit wordt gezien.

Het is wel belangrijk dat de backlinks van andere bedrijven relevant zijn voor jouw bedrijf. Relevant betekent hier dat er een relatie in het vakgebied bestaat: dus een bouwbedrijf kan prima linken naar een schildersbedrijf, want het is aannemelijk dat zij in de dagelijkse praktijk met elkaar samenwerken en elkaars werk kunnen beoordelen. Zou het bouwbedrijf linken naar een bakkerij, dan is de relevantie een stuk minder. Het bouwbedrijf heeft te weinig kennis over de werkzaamheden van bakkerijen om daar een oordeel over te geven  – tenzij een bakkerij regelmatig de lunches verzorgt voor dit bouwbedrijf en deze aanbevelingswaardig zijn.

5: Werk aan je sociale media met een multichannel-strategie

Zoek uit welke social media platforms je doelgroep gebruikt. Is het YouTube, Facebook, Instagram, WhatsApp, Pinterest, Twitter of LinkedIn? Je kunt een aantal van deze platforms gebruiken om je online aanwezigheid uit te breiden. De eerste stap is het kiezen van de platforms en het coördineren van een multichannel-strategie die jouw berichten overal consistent maakt.

Gebruik social platforms om je unieke producten en diensten te laten zien en deel belangrijke berichten over jouw bedrijf en je medewerkers.
We noemen hier een paar platforms die jou kunnen helpen met je lokale SEO-inspanningen:

Facebook
Facebook heeft het grootste gebruikersbestand, wat betekent dat je het breedste publiek bereikt. Een belangrijk kenmerk van Facebook is de mogelijkheid om gebruik te maken van geolocaties. Als iemand je winkel of bedrijf heeft bezocht, kan deze bezoeker jou publiciteit geven door de incheckfunctie. Dit maakt je zichtbaar voor alle potentiële leads onder hun vrienden.

Facebook biedt ook een mogelijkheid om jouw fysiek bedrijf te laten zien met foto’s, reclame voor je producten of diensten of geplande evenementen. Dit zijn activiteiten waarmee je de betrokkenheid van je doelgroep voor jouw bedrijf kunt vergroten.

Twitter
Twitter beperkt je tot 280 tekens, hoewel je ook afbeeldingen en video’s kunt plaatsen om wat extra flair toe te voegen. De functie van Twitter waar jij het meest aan hebt is de retweet-functie, omdat je hiermee aandacht kunt trekken voor een lopende campagne of een aankomend evenement.

Op Twitter kun je ook contact opnemen met jouw volgers en directe vragen stellen (met peilingen) om waardevolle suggesties rechtstreeks van je klanten te verzamelen.

Instagram
Instagram is een goed platform om met afbeeldingen je bedrijfsimago en klantbetrokkenheid te vergroten. Maak contact met je volgers door mooie afbeeldingen van je producten te laten zien en verhalen die een blik achter de schermen werpen te plaatsen.

6: Communiceer online met je klanten

Het beheren van je berichten op meerdere social media kanalen is geen gemakkelijke taak, vooral niet voor kleinere bedrijven. Zodra je een profiel op een sociale platform aanmaakt, moet je deze regelmatig bijwerken. Want stel je voor dat een klant langs je winkel loopt en elke dag dezelfde opstelling van dezelfde producten ziet: zou deze klant binnenkomen?

Je berichten moeten klanten aanmoedigen om interacties met je websitepagina’s aan te gaan. Vraag dus je volgers om suggesties en feedback, organiseer wedstrijden, weggeefacties of andere aantrekkelijke activiteiten.

Zorg ervoor dat je berichten op verschillende kanalen consistent zijn met de berichten op je website en je GMB-profiel en dat deze je bedrijf vertegenwoordigen.

Maak een social media plan waarin je je berichten inplant, de doelen die je met deze berichten wilt behalen en analyseer of je berichtgevingen effectief zijn.

7: Beheer beoordelingen (online reviews)

Een online review is bijna net zo krachtig als een persoonlijke aanbeveling. Daarom is het belangrijk dat je je klanten toestaat ​​om hun ervaring met jouw producten te beoordelen en online te plaatsen.

Het is cruciaal om al je reviews te controleren en erop te reageren, vooral als je lokaal actief bent. Deze beoordelingen – en hoe je ermee omgaat – hebben een directe invloed op jouw bedrijfsimago.

Je kunt tevreden klanten via een e-mail na aankoop van een product vragen om een beoordeling achter te laten. Daarnaast kun je je waardering tonen door direct op de online gepubliceerde beoordelingen te reageren. Los problemen zo snel mogelijk op, anders kunnen die resulteren in negatieve beoordelingen.

Tips om te reageren op negatieve reviews:

  • Iedereen kan je antwoord zien, dus zeg niets waardoor je relatie met andere klanten in gevaar kan brengen.
  • Gebruik diplomatie en blijf professioneel, zelfs als je denkt dat de klant oneerlijk is. Neem privé contact met hen op om het probleem in detail op te lossen.
  • Als je een fout hebt gemaakt, bied dan je excuses aan en neem vervolgens privé contact op met de klant.

8: Gebruik geofencing-advertenties

Geofencing is een ultra-efficiënte advertentie techniek die een virtuele grens rond jouw bedrijf trekt op basis van coördinaten. Je advertentie wordt op een mobiel apparaat geactiveerd op het moment dat het jouw gebied binnenkomt of verlaat.

Deze geavanceerde marketingtechniek is het meest effectief als je de inhoud van je website of webshop hebt geoptimaliseerd met specifieke lokale zoektermen. Deze SEO-techniek biedt waar voor je geld, aangezien de advertenties worden weergegeven aan een publiek dat er waarschijnlijk op zal klikken, omdat ze zich fysiek dicht bij jouw bedrijf bevinden.

9: Optimaliseer je website voor gesproken zoekopdrachten

Voor gesproken zoekopdrachten wordt vaak de Google Assistent gebruikt. Hiervoor heb je teksten op je website nodig die zijn aangepast op de natuurlijke spreektaal voor de zoekopdrachten. Gebruik van long-tail zoekwoorden (zoals “benzinepomp in Rotterdam-Zuid” of “vegetarisch restaurant in de buurt van het station”) zijn hier ideaal.

Je kunt voor gesproken zoekopdrachten goed gebruik maken van gestructureerde data waarvoor je pagina’s markeert met gebruik van JSON-LD (de voorkeur van Google).

Lees ook: “SEO trends voor online bedrijven in 2023
en: Schema Markup en Google Mijn Bedrijf (GMB)

10: Controleer regelmatig het functioneren van je website met een audit

Eenvoudige dingen op je website zoals pagina’s die niet meer bereikbaar zijn, ontbrekende titel-tags, irrelevante backlinks, niet geupdate plugins en meer, kunnen je ranking in Google aanzienlijk schaden als je je site niet onderhoudt. Voer regelmatig een website audit uit om problemen zichtbaar te maken en los deze op.

Het opstarten van je lokale SEO-activiteiten uitbesteden

Wij kunnen de lokale SEO voor je bedrijf opzetten en volledig voorzien van alle informatie die hiervoor vereist zijn. Jij kunt het dan vervolgens bijhouden met de tips die we in dit artikel hebben geplaatst. Lijkt je dat wat? Neem dan contact met ons op en wij regelen de lokale vindbaarheid voor je volgens Google’s best practices! 

Lees ook de voor- en nadelen van SEO-taken uitbesteden

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!