Pull Marketing Strategie En Wanneer Ga Je Pushen?
Pull marketing wordt gebruikt voor inbound marketing strategieën. Het is een strategie waarmee je je online marketing inspanningen een stevige basis geeft om je ideale (vaste) klanten te krijgen. Lees wanneer je pull marketing gebruikt en wanneer het slim is om push marketing te gebruiken. We geven je ook een aantal voorbeelden van pull-strategieën die je in je marketingcampagnes kunt gebruiken.
Inbound marketing is gebaseerd op pull marketing strategieën
Inbound marketing maakt gebruik van pull marketing strategieën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van SEO, contentmarketing, blogs, nieuwsbrieven, podcasts, YouTube-filmpjes, sociale media en meer. Het doel van pull marketing is om merkbekendheid te creëren, vertrouwen te winnen, vaste klanten te behouden en de ideale klanten aan te trekken op organische wijze.
Afgezien van leadconversies en klantbehoud, kan inbound marketing wonderen doen voor je naamsbekendheid (branding) en je zichtbaarheid in zoekmachines. Een robuust inbound marketingplan stelt klanten in staat om op elk moment van de dag in contact te komen met jouw bedrijf. Hierdoor kun je voor veel minder geld gekwalificeerde leads genereren dan bij traditionele marketing die op push strategieën gebaseerd zijn.
Pull marketing is gericht op je klanten en het koopproces
Om succesvol te zijn met online marketing, is zichtbaarheid via inbound marketing essentieel. Inbound marketing is zo krachtig, omdat je de mogelijkheid hebt om potentiële klanten precies de informatie te geven die ze op dat moment nodig hebben. Met pull marketing bouw je vertrouwen op, verhoog je je reputatie en autoriteit in de niche waarin je deze vorm van marketing inzet.
Mensen zijn leergierige wezens die betrouwbare informatie willen
Naarmate de hoeveelheid websites blijft toenemen – op dit moment zijn er wereldwijd ruim 2 miljard websites – zal de overvloed aan informatie alleen maar toenemen. Hoe zorg je ervoor dat jouw website of webshop toch gevonden wordt tussen de 2 miljard andere?
Mensen zijn op zoek naar geloofwaardige, gezaghebbende informatie waarop ze hun beslissingen kunnen baseren. We hebben ook een psychologische behoefte om zelf te kiezen wat we leren. Als we een onderwerp echt interessant vinden, leren we sneller en onthouden de informatie beter.
Dit is de reden waarom pull-marketing, of inbound, zo’n effectieve tactiek is: je geeft wat mensen graag zien en een paar minuten van hun tijd in willen steken.
Dat wil niet zeggen dat push marketing geen onderdeel van je strategie zou moeten zijn. Push en pull marketing werken samen zelfs beter.

Push marketing is gericht op snelle verkoop van je product of dienst
Hoewel vrijwel elk bedrijf relaties met zijn klanten wil opbouwen en onderhouden, is pushmarketing meer gericht op het binnenhalen van een onmiddellijke verkoop dan op het onderhouden van relaties die merkloyaliteit creëren.
Push marketing, oftewel direct marketing, is het letterlijk pushen van jouw product of dienst naar een specifiek publiek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van PPC-advertenties, landingspagina’s, traditionele advertenties en sociale media.
Push marketing is met name geschikt als je een nieuw product op de markt brengt of je wilt met een product concurreren tegen vele andere aanbieders.
Pull en push marketing strategieën combineren
Inbound marketing is een langetermijnstrategie die op een stevig fundament gebouwd wordt. Met elke actie die je onderneemt, ga je langzaam maar zeker vooruit. Je kunt dit proces bespoedigen met push marketing tactieken, zoals betaald adverteren. Je vertrouwt dan niet alleen op organische zoekresultaten, maar je krijgt ook meer verkeer op je website door betaalde advertenties.
Bedrijven gebruiken de combinatie push en pullmarketing om een meer complete, overkoepelende marketingstrategie te creëren met maximale effectiviteit. Dit is vooral interessant wanneer je het marktaandeel van je bedrijf wilt vergroten en daarmee meer winstgevend wordt.
Bij het toepassen van een combinatie van pull en push marketing strategieën, is balans de sleutel voor succesvolle marketingcampagnes op zowel korte als lange termijn.

Pull Marketing: wanneer je het gebruikt en weet wanneer je moet pushen
We geven je hier een aantal voorbeelden van veel voorkomende problemen die ondernemers met hun website of webshop hebben. Deze problemen zijn op te lossen met het toepassen van de juiste marketingstrategie en in de juiste verhouding. Balans is key.
Probleem: ik moet mijn naamsbekendheid vergroten
Tot 93% van de koopcycli begint met een online zoekopdracht. Je naamsbekendheid kun je op een organische manier vergroten door ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s op de eerste pagina van Google gevonden worden. Om dit te bereiken pas je pull marketingstactieken toe op basis van een goede SEO-strategie, waarmee je met relevante inhoud je bezoekers weet te trekken.
Met het toepassen van push-marketing, kun je adverteren op social media (denk ook aan influencer marketing) en gebruik maken van PPC- adverteren. Ook acties als “50%-korting”, het gebruik van een tijdslimiet (xx aantal dagen geldig) en opvallende foto’s met jouw bedrijfsnaam erop, kunnen ervoor zorgen dat jouw bedrijf meer bekend wordt. Vooral als het om een boodschap gaat die mensen graag op social media delen.
Probleem: ik wil dat mensen een voorkeur voor mijn merk krijgen
Door potentiële klanten voor te lichten, te entertainen en met hen contact te maken voordat ze erover nadenken om een aankoop te doen, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans dat ze voor jou kiezen wanneer ze eraan toe zijn om te kopen.
Mensen krijgen een voorkeur voor een bepaald merk, wanneer zij zich er prettig bij voelen. Hiervoor is niet alleen gedegen informatie over het product nodig, maar ook zijn de maatschappelijke waarden van een bedrijf en de eigenaar van groot belang.
Afhankelijk van je budget, kun je hier pull en push marketing gebruiken in een verhouding van 75% / 25%: zorg voor goede inbound marketing die het fundament van je bedrijf en je product opbouwt en onderhoudt, met push acties die de warme marketing complementeren.
Probleem: ik moet meer leads genereren, maar heb een klein budget om te investeren
Inbound marketing is een langetermijninvestering die in de loop van de tijd winstgevend wordt. Resultaten van een goede website inhoud vermenigvuldigd zich vele malen, naarmate je hierin meer tijd investeert.
Zou je alleen push-tactieken gebruiken, dan kun je op korte termijn winst boeken, maar je moet blijven investeren in advertenties en promoties om zichtbaar te blijven bij je publiek. “Zo gewonnen zo geronnen” gaat op voor adverteren.
Met een klein budget, kun je ook zelf advertenties maken en plaatsen op social media en op websites van vrienden en bekenden. Eventueel koppel je dergelijke campagnes met acties die het delen van jouw promotie beloont (“deel dit bericht en krijg… % korting”).
Voor- en nadelen van inbound marketing
Inbound marketing heeft het krachtige vermogen om klanten aan het stuur te zetten, waardoor jij in contact komt met mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. Als het correct wordt gedaan, kan inbound marketing aanzienlijk betere resultaten opleveren dan de push-strategieën van de traditionele marketing.
Een nadeel van inbound marketing is dat het meer tijd vraagt en een goed, strategisch SEO plan. Je hebt veel goede teksten (blogs) nodig, sleutelwoord-onderzoeken en concurrentie-analyses. Ook moet je weten hoe jij je ideale klanten bereikt.
Een paar keer adverteren in Google en/of social media kan goedkoper zijn en sneller resultaten opleveren, maar deze voordelen zijn vaak van korte duur. Werk je met een lange termijn strategie, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit, bouw je aan een goede naamsbekendheid en krijg je de klanten die jij wilt.
Met inboundmarketing organisch verkeer naar je website krijgen
Wanneer je potentiële klanten jouw bedrijf vinden op een organische wijze, dan zijn zij al geïnteresseerd in je product of dienst (want zij hebben gezocht op het sleutelwoord dat jij voor je webpagina gebruikt hebt). Als mensen jouw bedrijf op deze manier vinden, heeft dit een sterkere invloed op hun toekomstige aankoopbeslissingen en zij staan positief tegenover jouw bedrijf in het algemeen. Je laat immers zien dat je de problemen snapt waarvoor je klanten een oplossing zoeken.
Daarnaast behandel je mensen met respect en laat hun afgewogen keuzes maken. Hiermee kun je een fijne, vaste klantenkring opbouwen van mensen die graag terugkomen om gebruik te maken van jouw diensten en/of om je producten te kopen.
Zoek jij een gecertificeerde Inbound Marketeer?
Wil jij met inbound marketing beginnen of wil je je website aanpassen om de pull-marketing strategie te implementeren? Margreet Nannenberg van Marsconnects is een gecertificeerde inbound marketeer en is gespecialiseerd in het combineren van deze strategie met goede SEO. Neem contact op wanneer je een goede website of webshop wilt hebben die op je ideale klanten is gericht.
Naar onze SEO diensten
Meer lezen over Marketing: