SEO: Veelgestelde Vragen en Antwoorden
SEO (zoekmachine optimalisatie) is een taak om de zichtbaarheid van je webpagina’s in Google te verbeteren. Een goede SEO zorgt er ook voor om het je bezoekers makkelijk te maken de informatie te vinden waarnaar zij op zoek zijn. Op deze pagina kun je de antwoorden vinden op veelgestelde vragen over SEO. Heb je een vraag over SEO die niet op deze pagina beantwoord is, stuur mij dan een bericht; ik beantwoord deze graag!

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces van het optimaliseren van de inhoud van je website voor zoekmachines. Zoekmachines kunnen dan je webpagina’s ‘lezen’, indexeren en ‘ranken’ ten opzichte van andere webpagina’s met vergelijkbare onderwerpen. SEO is ook belangrijk voor je bezoekers, want een goede SEO is gebruikersvriendelijk en gericht op mensen.
Nee, in de westerse wereld wordt Google het meest als zoekmachine gebruikt, daarom hebben we het vaak over Google SEO als we webpagina’s optimaliseren. Een aantal andere grote zoekmachines zijn Bing, DuckDuckGo, Yahoo!, Yandex en Baidu.
Er zijn vele zoekmachines die een eigen gebied bestrijken, zoals voor muziek en videos (YouTube) en voor het verkopen van producten (Amazon, Bol). YouTube is een sterk groeiende, krachtige speler op de zoekmachinemarkt die zeker niet moet worden vergeten als je je bedrijf wilt promoten.
Ook komen er steeds meer zoekmachines op de markt die zich richten op het behoud van privacy (Startpage) en duurzame zoekmachines die advertentie-inkomsten gebruiken om bomen te planten en verwoestijning tegen te gaan (ZoekGroen).
SEO kun je onderverdelen in 4 verschillende toepassingen:
1. On page SEO: de SEO-eisen die je toepast op elke webpagina en die ervoor zorgen dat je pagina’s een goede structuur hebben. Het gaat bij onpage SEO vooral om het gebruik van HTML-tags, gebruik van witruimte, toepassing van sleutelwoorden, afbeeldingen voorzien van de juiste formaat en beschrijving, etc. Lees hoe je je pagina’s kunt verbeteren met on-page SEO.
2. Off page SEO bestaan uit SEO-tactieken die buiten je website worden toegepast om de rankings te verbeteren. Je kunt hierbij denken aan social media, YouTube videos, linkbuilding, gastbloggen, e-books. Met off-page SEO verbeter je de zichtbaarheid – en de vindbaarheid van je webpagina’s op het internet.
3. Lokale SEO: vooral belangrijk als je een bedrijf hebt waar je je producten en diensten in persona aanbiedt. Dus wanneer je een coachingpraktijk hebt of een bouwbedrijf, bloemenwinkel, etc. Met toepassing van Lokale SEO kun je de mensen bereiken die in jouw omgeving op zoek zijn naar jouw diensten of producten.
4. Technische SEO omvat alle taken die ervoor zorgen dat je website goed werkt om geindexed te worden in Google en andere zoekmachines. Met technische SEO kun je alle fouten uit je website halen, zodat de pagina’s optimaal kunnen presteren. Je kunt hierbij denken aan gebroken links, oplaadsnelheid van je webpagina’s, mobielvriendelijkheid, duplicaten, sitemap, etc.
Lokale SEO gebruik je om je bedrijf online te promoten in de omgeving waar jij je diensten aanbiedt. Hierbij zorg je ervoor dat je weet hoe mensen naar jouw product of dienst op die lokatie zoeken. Gebruiken zij hun mobieltje om aan Google te vragen: “wat is de beste pizzeria in Lutjebroek?”, dan zorg jij ervoor dat je met dergelijke zoektermen – ook in spreektaal – gevonden wordt. Het is een goed idee om hiervoor de featured snippets en rich snippets van Google te gebruiken.
Lees meer over lokale SEO: Lokale SEO Oplossingen voor het MKB
Rich snippets zijn visueel aantrekkelijke zoekresultaten met aanvullende informatie die naast de titel, korte beschrijving van de pagina en de URL worden weergegeven. Denk hierbij aan prijsrange, review sterretjes, adres, openingstijden.
Een featured snippet is een fragment van de inhoud van een webpagina dat bovenaan op de zoekpagina van Google verschijnt. Het is bedoeld als een snel antwoord op de vraag van een gebruiker en wordt weergegeven vóór de nummer 1 positie op de zoekpagina. Daarom wordt i.r.t. featured snippets ook wel over ‘positie 0 in Google’ gesproken.
Technische SEO zorgt ervoor dat ‘de achterkant van je website’ voor zoekmachines geoptimaliseerd is. Het heeft een sterke invloed op het rangschikken van je website. Daarom is het belangrijk dat je website niet alleen een mooi design heeft, maar ook rekening houdt met deze SEO-elementen. Een aantal hiervan zijn:
– paginasnelheid
– gebroken links
– duplicaten en/of plagiarisme
– website structuur
– webpagina structuur
– crawlfouten
– mobielvriendelijkheid
– sitemap
– Google’s site vitaliteit (Core Web Vitals)
“SERP” of “SERP’s” (Search Engine Results Pages) zijn Zoekmachineresultatenpagina’s: de resultaten die een gebruiker ziet op de zoekpagina van Google of een andere zoekmachine. SERP’s bevatten organische zoekresultaten, betaalde (advertenties) – Google Ads-resultaten, Featured Snippets (uitgelichte resultaten), kennisgrafieken, plattegronden en videoresultaten.
Met andere woorden: je typt iets in de zoekmachine of je spreekt een zoekopdracht uit in Google, dan krijg je het resultaat = SERP terug (als voor je zoekopdracht een SERP is aangemaakt).
SEO zorgt voor je organisch verkeer. Het is een van de weinige online marketingkanalen die in de loop van de tijd zijn vruchten afwerpt. Organische zoekresultaten leveren veel meer kliks op dan SEA of PPC (betaald adverteren), gebruik van social media en verkeer via andere websites. Wil je SEA gebruiken, dan zijn je advertenties effectiever als de pagina’s waarmee je campagne voert SEO-proof zijn.
Als je een kwalitatief goede website en inhoud levert die het verdient om op de juiste zoekwoorden te worden gerangschikt, kan het aantal bezoekers in de loop van de tijd een sneeuwbaleffect laten zien, terwijl je met adverteren steeds betaald om bezoekers naar je website te leiden.
SEO is de moeite waard als je een goede SEO en Marketing strategie hebt en samenwerkt met een SEO-er die weet hoe je je doelen kunt bereiken. Circa 90% van alle aankopen, begint met het zoeken naar informatie op het internet. Heb je een goede SEO, dan kunnen je SEO-leads veel hoger zijn dan traditionele marketing of betaald adverteren. SEO kan een hoge rendement op je investering (ROI) opleveren.