SEO voor de Gezondheidszorg: technieken die je website nodig heeft

Net als elke andere industrie wordt de gezondheidszorg in Nederland steeds meer competitief. Toch hebben veel medische instellingen en klinieken nog steeds een website die niet geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit betekent dat je aanbod van zorg en medische behandelingen op de website niet goed vindbaar is op Google. Daarom is SEO voor de gezondheidszorg belangrijk: met SEO-technieken kun je website te verbeteren.

SEO voor de Gezondheidszorg

Concurrentie in de gezondheidszorg groeit door toenemend aantal zorgaanbieders

Thuiszorginstellingen, verpleeghuizen, psychologiepraktijken en gezondheidsklinieken bevinden zich in een concurrerende markt. De vraag naar zorg groeit gestaag door de toenemende vergrijzing. Veel oudere mensen willen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor stijgt niet alleen de vraag naar zorg of thuishulp, maar ook naar diensten zoals bezorging van boodschappen, huishoudelijke hulp, personenalarmering en communicatiemiddelen die speciaal voor oudere mensen eenvoudig te gebruiken zijn. Veel commerciële bedrijven springen hier handig op in door complete zorg- en dienstenpakketten aan te bieden.

De concurrentiestrijd in de gezondheidszorg neemt toe: ook op internet

Veel organisaties en instellingen in de sector zorg en welzijn, zijn nog niet goed thuis op het internet. De websites zijn vaak gedateerd en met informatie over de instelling, waarbij ze de vraag waar de klant naar op zoek is, vaak zijn vergeten. Je krijgt geen nieuwe klanten via het internet met een website die je plaatst vanuit de organisatiegedachte. In plaats daarvan heb je onderzoek, marketing en SEO-technieken nodig die speciaal op je zorgaanbod gericht zijn.

Wat is SEO voor de gezondheidszorg?

SEO zorgt ervoor dat de pagina’s van je website goed zichtbaar worden in zoekmachines zoals Google. Door SEO (zoekmachineoptimalisatie)-technieken goed toe te passen, wordt jouw website hoog op de eerste pagina van Google getoond als mensen op zoek zijn naar een bepaalde behandeling of zorg.

Je medische praktijk hoog in Google

Verschijnt bij een zoekopdracht jouw website in de top 3 van Google, dan ontvang je circa 75% meer klikken op je website dan wanneer je lager op de lijst staat.
Die klikken zijn belangrijk voor je medische praktijk, zorginstelling of kliniek, want daarmee komen mensen op je website die echt in je aanbod geïnteresseerd zijn – anders hadden ze dat zoekwoord niet gebruikt.

Een sterke SEO-strategie voor de gezondheidszorg vereist een investering van tijd en geld om je website gevonden te laten worden op pagina #1 in Google. Met SEO voor de gezondheidszorg zullen de methoden of strategieën die je gebruikt het verschil maken voor je Google rankings, websiteverkeer en patiëntengroei in vergelijking met andere medische zorgverleners.

Maak gebruik van de passiviteit van je concurrenten in de zorg

Veel zorgaanbieders hebben op dit moment nog geen goede website die SEO geoptimaliseerd is. Maar op het moment dat de concurrentie heviger wordt, kun je verwachten dat ook je concurrenten in de gezondheidszorg gaan investeren in het verbeteren van hun websites met SEO en marketing.

Hoe eerder je hiermee begint, hoe meer kans je maakt dat je website bovenaan in Google kunt komen. SEO trekt vooral organisch verkeer naar je website, waarvoor geen betaalde advertenties wordt gebruikt. Meestal duurt het enige tijd voordat SEO effect op zoekresultaten laat zien. Daarnaast is het goed mogelijk dat je website voor de gezondheidszorg aangepast moet worden op inhoud en gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers.

SEO voor de gezondheidszorg is noodzaak om meer patiënten te krijgen

Een paar cijfers uit de statistieken:

93% van de mensen die iets nodig hebben, begint met een zoekmachine (meestal Google).
4 van de 5 consumenten gebruiken zoekmachines om lokale informatie te vinden.
5% van alle Google-zoekopdrachten zijn gezondheidsgerelateerd.

Elke website in de gezondheidszorg en voor zorg- en behandelingspraktijken heeft SEO nodig om patiënten te krijgen. Het is belangrijk voor elke medische praktijk om te investeren in SEO-strategieën om in Google op te vallen en om de concurrentie voor te blijven.

SEO zorgt niet alleen voor een hogere ROI (teruggave van je investering), maar verhoogt ook de geloofwaardigheid, het aantal bezoekers, de zichtbaarheid op het internet, de reputatie en de branding van de zorginstelling, kliniek of behandelingspraktijk.

SEO voor zorg en welzijn verschilt van andere sectoren

Wat van wezenlijk belang is voor websites in de zorg en welzijn sector, is dat Google hiervoor hogere eisen stelt. De informatie op de website moet aantoonbaar correct zijn en de betrouwbaarheid van de instelling, praktijk of kliniek moet zichtbaar zijn. Het is niet onlogisch dat deze hogere eisen aan gezondheidspraktijken gesteld worden, want het gaat tenslotte om mensenlevens.

Lokale SEO voor artsen, psychotherapeuten, thuiszorginstellingen en andere zorgaanbieders

Zoekmachine optimalisatie voor de gezondheidszorg is gebaseerd op medische zoekwoorden. Dit geldt voor je website gericht op heel Nederland, als voor de inhoud die speciaal voor mensen in de buurt geschreven is.
Focus op de belangrijkste medische zoektermen in de omgeving van je kliniek of praktijk met lokale SEO. Lokale zoekwoorden zijn uiterst vruchtbaar voor artsen, psychotherapeuten, chiropractors, tandartsen, thuiszorginstellingen en andere zorgaanbieders.

Zorg dat je een website hebt die op je doelgroep gericht is

Gebruik grotere letters, uitgesproken teksten en duidelijke taal op je website als je doelgroep oudere mensen zijn die minder goede ogen hebben. Daarnaast moet de website niet te ingewikkeld zijn, maar duidelijk over het aanbod en hoe de bezoeker hiervan gebruik kan maken. Dit betekent ook dat je SEO met medische termen nodig hebt die je tegelijk in begrijpelijke taal uitlegt.

Weergave van je website op mobieltjes voor oudere mensen

Maak je website ook mobielvriendelijk geschikt voor je doelgroep. Veel oudere mensen gebruiken een mobieltje met een aangepast, groter scherm. Het is goed om de mobiele weergave van je website hierop aan te passen.

Een SEO bureau met ervaring in de gezondheidszorg

Voordat ik mijn SEO bedrijf MarsConnects startte, heb ik (ook) voor diverse gezondheidsinstellingen in Nederland gewerkt en op diverse niveaus. Ik heb in bestuursvergaderingen gezeten van ziekenhuizen waarin zorgbudgetten, het aantal benodigde bedden, managementstrategieën tot aan verbouwingen besproken werden. Ook heb ik ervaring met het landelijk en regionale crisismanagement waarin de taken van de ambulante diensten werden opgetuigd. Daarnaast heb ik gewerkt in GGD-, GGZ- en zelfs in een TBS kliniek.

Ik ben dus op de hoogte van de werkwijze en managementstrategieën van veel van deze instellingen. Met mijn ervaring binnen mijn eigen bedrijf, weet ik de marketing en SEO-technieken voor websites aan te laten sluiten bij de mensen die gebruik (willen) maken van de zorgaanbieders. Een perfect match!

Krijg voor jouw praktijk, kliniek of instelling een betere concurrentiepositie op het internet. Met een goede website en SEO specifiek gericht op jouw aanbod in de gezondheidszorg, kunnen wij hiervoor zorgen.

Verder lezen: Copywriting en Contentwriting met AI Tools om meer te weten over schrijvers die goede teksten voor je website kunnen schrijven en van welke AI tools je zelf gebruik kunt maken.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!