Veelgemaakte SEO fouten en hoe je deze kunt verbeteren

Veel website-eigenaren passen zelf SEO toe om de prestaties van hun webpagina’s te verbeteren. Met de juiste informatie en veel tijd en geduld kunnen deze taken goede resultaten opleveren. Veel mensen gebruiken echter foutieve of verouderde SEO-informatie. Of zij hebben SEO consultants ingeschakeld die niet op de hoogte zijn van de nieuwste SEO vereisten die door Google zijn gesteld. Lees hier wat de veelgemaakte SEO fouten zijn en hoe je jouw SEO prestaties kunt verbeteren.

SEO Veelgemaakte Fouten en hoe je deze kunt verberen

Wat doen mensen verkeerd bij het gebruik van SEO?

Er zijn veel fouten die mensen maken bij het gebruik van SEO. Hier zijn enkele veelvoorkomende:

Gebruikerservaring negeren

SEO betekent “Search Engine Optimization” oftewel: zoekmachine optimalisatie. Hoewel het belangrijk is om een website te optimaliseren voor zoekmachines, is het net zo belangrijk om SEO optimalisatie toe te passen voor je bezoekers. Dit betekent ook dat je ervoor zorgt dat je website een goede gebruikerservaring biedt. Als de website moeilijk te navigeren is of de inhoud moeilijk te lezen is, zullen gebruikers waarschijnlijk snel vertrekken. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de positie van je website in zoekmachines en dus een verminderde zichtbaarheid van je online bedrijf.

Keyword stuffing (te veel zoekwoorden gebruiken)

Je kunt heel veel websites vinden die sleutelwoorden (keywords) op een verkeerde manier toepassen. Toen Google AI nog niet zo slim was als vandaag, kon je in principe een webpagina vullen met een bepaald sleutelwoord zonder dat je een aantrekkelijke tekst had. Ook tegenwoordig zie je mensen deze tactiek gebruiken en deze teksten waarin in elke zin hetzelfde sleutelwoord wordt gebruikt, zijn alleen maar irritant om te lezen. Het probleem bij deze foutieve SEO-toepassing is dat het overduidelijk is dat er een poging wordt gedaan om de positionering van deze webpagina in zoekmachines te manipuleren. Dit kan leiden tot negatieve resultaten in zoekmachines. Ook schaadt het de gebruikerservaring waardoor je bezoekers niet meer terugkomen en geen producten van je willen kopen.

Niet je website of webshop optimaliseren

Veel websites worden helemaal niet geoptimaliseerd. Alle aandacht gaat uit naar het design en de presentatie van het aanbod. Er wordt geen onderzoek gedaan hoe de website gevonden kan worden in Google, geen concurrentie-analyse, geen toepassing van HTML-tags, interne links en backlinks worden niet gebruikt, etc. We zien webpagina’s met meer dan 100 keer een H1 en H2 (dus elke zin wordt in een HTML tag (header-tag) geplaatst als zijnde de pagina titel of een paragraaftitel), pagina’s zonder SEO-beschrijving zodat er geen aandacht is hoe de korte omschrijving ervan in Google wordt getoond, en websites die niet of nauwelijks worden gecrawld door zoekmachines, omdat de inhoud is ingesteld op ‘no-index’.

Geen gebruik maken van SEO betekent dat je geen gebruik maakt van de kansen die er liggen om je online bedrijf echt succesvol te maken.

On-page optimalisatie negeren

In het verlengde van het vorige punt, betreft on-page optimalisatie het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren en meer relevant verkeer te genereren. Het verwaarlozen van on-page optimalisatie kan de positie van je webpagina’s in zoekmachines schaden.

Focussen op kwantiteit boven kwaliteit

In het rijtje van veelgemaakte SEO fouten hoort ook te veel content. Veel mensen geloven dat hoe meer teksten ze schrijven, hoe beter hun positie in de zoekmachines zal zijn. Het is echter belangrijker om je te concentreren op het maken van content van hoge kwaliteit die nuttig is voor je doelgroep.

Geen resultaten bijhouden en analyseren

Het is belangrijk om de resultaten van SEO-inspanningen bij te houden om te zien wat werkt en wat niet. Zonder onderzoek en analyse van de resultaten, is het moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen over SEO-strategieën.

Lees ook: Copywriting en Contentwriting met AI Tools om meer te weten over schrijvers die goede teksten voor je website kunnen schrijven en van welke AI tools je zelf gebruik kunt maken.

Met een SEO Checker kun je de SEO fouten opsporen

Er zijn verschillende SEO Checkers die je kunt gebruiken om de SEO-fouten op te sporen. We noemen hier een aantal:

SERP Stat Website SEO Checker

Dit is een goede SEO Checker die je snel inzicht geeft in de algemene SEO implementatie van een webpagina. SEO Checker kun je via Google extensies gratis installeren. Wanneer je een van je webpagina’s bezoekt – het beste kun je dat doen in incognito mode -, klik je op deze extensie en zie je of de basis van je SEO implementatie in orde is.

Yoast SEO

Yoast is een populaire SEO-plug-in voor WordPress die website-eigenaren helpt hun inhoud voor zoekmachines te optimaliseren. Enkele manieren waarop Yoast kan helpen met SEO:

  • Inhoudsanalyse: Yoast biedt een functie voor inhoudsanalyse die de inhoud controleert op leesbaarheid en gebruik van trefwoorden. Het geeft je ook suggesties voor het verbeteren van de inhoud om deze SEO-vriendelijker te maken.
  • Optimalisatie van de pagina: Yoast stelt je in staat om voor elke pagina of elk bericht een focuszoekwoord in te stellen en biedt suggesties voor het optimaliseren van de title-tags, metabeschrijvingen en andere elementen op de pagina.
  • XML-sitemap maken: Yoast genereert XML-sitemaps voor je website, waarmee zoekmachines de inhoud efficiënter kunnen crawlen en indexeren.
  • Technische SEO: Yoast helpt met technische SEO-aspecten zoals canonieke URL’s, breadcrumb-navigatie en metadata van open grafieken.
  • Integratie van sociale media: Met Yoast kun je aanpassen hoe de inhoud wordt weergegeven op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Twitter, wat de doorklikratio’s en betrokkenheid kan verbeteren.

SEMrush

SEMrush is een uitgebreide SEO-tool die een breed scala aan functies biedt die verder gaan dan wat Yoast biedt. SEMrush kan je helpen met zoekwoordonderzoek, analyse van concurrenten, backlink-analyse, site-audit en contentmarketing, die allemaal cruciaal zijn voor het verbeteren van de algehele SEO-prestaties. Enkele manieren waarop SEMrush meer kan doen dan Yoast:

  • Zoekwoordonderzoek: SEMrush biedt uitgebreide zoekwoordonderzoeksfuncties waarmee je nieuwe zoekwoordmogelijkheden kunt vinden, de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden kunt analyseren en de ranking van je zoekwoorden kunt volgen.
  • Concurrentieanalyse: Met SEMrush kun je de websites en backlinks van je concurrenten analyseren, waardoor je inzicht krijgt in hun SEO-strategieën en mogelijke verbeterpunten.
  • Backlink-analyse: SEMrush biedt gedetailleerde backlink-analysefuncties waarmee je niet alleen je eigen backlinks kunt volgen, maar ook de backlink-profielen van je concurrenten.
  • Site-audit: SEMrush biedt een site-auditfunctie die je website controleert op technische SEO-problemen, zoals gebroken links, dubbele inhoud en trage laadtijden van pagina’s.
  • Contentmarketing: SEMrush biedt hulpmiddelen om je te helpen bij het plannen, creëren en optimaliseren van je contentmarketingstrategie, inclusief onderzoek naar inhoudsonderwerpen, inhoudsanalyse en een inhoudskalender.

Moz Pro

Moz Pro is een populaire SEO-tool die een reeks functies biedt waarmee website-eigenaren hun positie in zoekmachines kunnen verbeteren. Moz Pro een uitgebreide SEO-tool die je kan helpen met zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie, linkbuilding, site-audit, lokale SEO en rapportage en analyse. Door Moz Pro te gebruiken, kun je de zichtbaarheid van je website verbeteren en meer organisch verkeer naar je site leiden. SEO-taken die je met Moz Pro kunt uitvoeren zijn:

  • Zoekwoordonderzoek: Moz Pro biedt hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek waarmee je nieuwe zoekwoordmogelijkheden kunt vinden en je zoekwoordrankings in de loop van de tijd kunt volgen.
  • On-page optimalisatie: Moz Pro biedt suggesties voor het optimaliseren van de title-tags, metabeschrijvingen, header-tags en andere elementen op de pagina voor een betere zichtbaarheid in zoekmachines.
  • Linkbuilding: Moz Pro bevat functies die helpen bij linkbuilding, zoals het volgen van links en het analyseren van links van concurrenten.
  • Site-audit: Moz Pro biedt een site-auditfunctie die je website controleert op technische SEO-problemen, zoals gebroken links, dubbele inhoud en crawlfouten.
  • Lokale SEO: Moz Pro biedt tools om te helpen met lokale SEO, zoals het beheer van lokale bedrijfsvermeldingen, het bijhouden van citaten en lokaal zoekwoordonderzoek.
  • Rapportage en analyse: Moz Pro bevat rapportage- en analysetools waarmee je de prestaties van je website in de loop van de tijd kunt volgen, inclusief trefwoordrangschikking, verkeer en betrokkenheidsstatistieken.

Google Search Console (GSC)

Google Search Console (GSC) is een gratis SEO Checker en een krachtig hulpmiddel voor het controleren en verbeteren van de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google. Door Google Search Console te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je pagina’s correct worden geïndexeerd, de positie in zoekmachines controleren, technische problemen identificeren en oplossen, optimaliseren voor mobiel en de weergave van je website in de zoekresultaten verbeteren. Met Google Search Console kun je onder andere de volgende SEO-taken uitvoeren:

  • Indexering: Met Google Search Console kun je je sitemap indienen bij Google om ervoor te zorgen dat je pagina’s correct worden geïndexeerd. Hiermee kun je ook controleren welke pagina’s zijn geïndexeerd en kun je Google vragen bepaalde pagina’s te crawlen.
  • Zoekanalyse: Google Search Console biedt inzicht in hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google, inclusief gegevens over vertoningen, klikken en klikfrequenties voor individuele zoekopdrachten en pagina’s.
  • Technische problemen: Google Search Console waarschuwt voor technische problemen op je website die van invloed kunnen zijn op je positie in zoekmachines, zoals crawlfouten, gebroken links en beveiligingsproblemen.
  • Mobiele optimalisatie: Google Search Console geeft inzicht in hoe je website presteert op mobiele apparaten en stelt manieren voor om de mobiele bruikbaarheid te verbeteren.
  • Rich snippets: Met Google Search Console kun je testen hoe je pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten van Google, inclusief rich snippets voor bijvoorbeeld recepten, producten en evenementen.

Meer SEO Checkers die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van je webpagina’s zijn o.a.:
Screaming Frog SEO Spider
– SEOptimer
– SEO Site Checkup
SERanking
Raven Tools
– Majestic

Prijzen SEO-Tools

De prijzen van SEO-tools variëren sterk. Meestal is de prijs afhankelijk van de inbegrepen functies en het geboden serviceniveau. Over het algemeen kunnen de kosten van SEO-tools variëren van gratis tot enkele honderden euros per maand, afhankelijk van het niveau van de functies en de geboden ondersteuning. Van belang is dat je kijkt naar de specifieke behoeften en het budget voor je online bedrijf, om die SEO checker te selecteren waarmee je het meeste profijt voor je investering krijgt. Hier is een algemeen overzicht van de prijzen van enkele populaire SEO-tools:

Yoast is een WordPress-plug-in die een gratis versie biedt met beperkte functies. De premium-versie kost € 99 per jaar voor een enkele sitelicentie.

SEMrush biedt Pro-abonnement aan vanaf € 107.80 per maand, inclusief functies zoals zoekwoordonderzoek, site-audit en analyse van concurrenten. Plannen op een hoger niveau bieden meer geavanceerde functies en gegevens.

Moz Pro biedt een SEO tool aan vanaf € 88.97 per maand voor een basis SEO checker. Het mediumplan inclusief functies zoals zoekwoordonderzoek, site-audit en rangschikking kost € 160.87 per maand.

Ahrefs biedt het Lite-abonnement aan voor $ 99 per maand en een standaardplan voor € 178.84 per maand, inclusief functies zoals zoekwoordonderzoek, backlink-analyse en rangschikking. Plannen op een hoger niveau bieden meer geavanceerde functies en gegevens.

Google Search Console is een gratis SEO-tool van Google waarmee website-eigenaren de aanwezigheid van hun website in de zoekresultaten van Google kunnen controleren en verbeteren.

Wat is de beste SEO techniek als je in korte tijd resultaat wilt hebben?

Hoewel er geen enkele “beste” SEO-techniek is om snel resultaten te behalen, zijn er enkele strategieën die mogelijk snellere resultaten opleveren dan andere. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat SEO een langetermijnstrategie is en dat duurzame resultaten doorgaans een consistente, voortdurende inspanning vereisen.

Sommige technieken die snellere resultaten kunnen opleveren, zijn onder meer:

Pay-per-click (PPC)-advertenties

Met PPC-advertenties kunnen bedrijven op zoekwoorden bieden en hun advertenties bovenaan de resultatenpagina’s van zoekmachines weergeven. Hoewel dit technisch gezien geen SEO-strategie is maar een marketingstrategie, kan het helpen om snel verkeer naar een website te leiden.

Lokale SEO

Het optimaliseren van een website voor lokaal zoeken kan bedrijven helpen hoger te scoren in lokale zoekresultaten. Dit kan met name effectief zijn voor bedrijven met een fysieke locatie.

On-page optimalisatie

Het optimaliseren van individuele webpagina’s kan helpen bij het verbeteren van hun positie in zoekmachines. Dit kan het optimaliseren van paginatitels, metabeschrijvingen en header tags omvatten, evenals ervoor zorgen dat de inhoud van hoge kwaliteit en relevant is voor de doelgroep.

Backlinks van hoge kwaliteit

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Het krijgen van backlinks van hoge kwaliteit kan helpen de positie van een website in zoekmachines te verbeteren. Het is echter belangrijk om je te concentreren op het krijgen van natuurlijke backlinks van hoge kwaliteit in plaats van het gebruik van black hat SEO waaronder spamtactieken of betaalde backlinkpakketten vallen.

Hou in gedachten dat deze strategieën snellere resultaten kunnen opleveren dan andere SEO-technieken, maar het blijft nodig om tijd te besteden aan het optimaliseren van je website om duurzame resultaten te bereiken.

Heb je hulp nodig voor het optimaliseren van je website, om de fouten uit je site te halen of wil je sneller resultaten wilt zien? Neem dan contact op met SEO Bureau MarsConnects.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!