Het verschil tussen Google Analytics en Google Search Console
Website eigenaren die willen weten hoe hun site het online doet en of webpagina’s worden gelezen, gaan op zoek naar data. Veel informatie over je website kun je halen uit Google Analytics en Google Search Console. Maar wat is het verschil tussen beide tools?

Google Analytics en Google Search Console: het verschil in het kort
Google Analytics en Google Search Console zijn twee Google tools die totaal verschillend zijn. Deze tools bieden verschillende gegevens elk met eigen doeleinden. Google Analytics (GA) werkt op basis van het gedrag van de gebruiker. Google Search Console (GSC) is gebouwd om de website eigenaar te helpen om de site te verbeteren voor bezoekers en om SEO-doelstellingen te behalen.
Google tools die een absolute must-have voor je website zijn
Je hebt zowel Google Analytics als Google Search Console nodig als je wilt weten of je website presteert volgens je bedrijfsdoelen.
Wil je weten hoe bezoekers met je website omgaan, hoeveel interesse zij hebben in bepaalde webpagina’s en of zij lang genoeg op je pagina blijven om de inhoud te lezen, dan gebruik je Google Analytics.
Wil je weten of je website goed zichtbaar is online, wat je organisch bereik is en of er sprake is van technische fouten op je site, dan gebruik je Google Search Console.
Deze Google platforms werken onafhankelijk van elkaar, maar gebruik je ze beide, dan heb je een schat aan informatie over het functioneren van je site. De data van beide tools vullen elkaar aan, waardoor je een compleet beeld hebt hoe je site presteert en waar je het kan verbeteren.
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een analyse platform voor websites op bedrijfsniveau. Met GA kun je datagedreven marketingbeslissingen nemen.
GA houdt tot in de kleinste details de prestaties van je website bij. Deze tool maakt het je gemakkelijk om informatie te verzamelen op basis van antwoorden op vragen zoals:
- Hoe lang blijft de gemiddelde bezoeker op je website?
- Hoeveel pagina’s bekijkt de gemiddelde bezoeker?
- Wat zijn de meest bezochte pagina’s op je website?
- Op welke dag van de week krijg je de meeste bezoekers?
Als je de meer bezoekers op je site wilt hebben, dan kun je op basis van de statistieken en de door GA gegenereerde vragen een strategisch plan opzetten:
- Welke bronnen leidden tot bezoekers naar je website (rechtstreeks, zoekmachine, social media, verwijzing via een andere site, enz.)?
- Wat is het groeipercentage van het organisch verkeer in de afgelopen 30 dagen?
- Hoeveel bezoekers zijn via een e-mailmarketingcampagne op je website terechtgekomen?
Google Analytics bevat ook statistieken over het genereren van leads en inkomsten. Dit kun je configureren om de effecten van je acties op je sites bij te houden:
- Hoeveel omzet heeft je winkel gegenereerd?
- Welke verkeersbronnen leiden tot de meeste verkopen?
- Wat zijn je best verkochte producten?
Met GA weet je waar je bezoekers zich bevinden, hoe zij op je website terechtkomen en wat zij op je website doen. Deze gegevens kun je goed gebruiken om je digitale marketingcampagnes effectief te laten zijn en om strategische beslissingen te nemen.
Wat kun je bijhouden met Google Analytics?
Met de analysegegevens van Google kun je allerlei soorten statistieken bijhouden om te zien of je digitale marketing- en SEO-inspanningen succesvol zijn. Enkele van de meest populaire statistieken om met GA bij te houden:
Acquisitie: werven van nieuwe klanten
Meestal is het doel van digitale marketing het werven van nieuwe klanten. Met je SEO-strategie, betaalde advertentiecampagnes, berichten op sociale media en meer van dit soort acties wil je mensen naar je site krijgen. GA biedt je inzicht waar deze mensen vandaan komen (rechtstreeks, via emailcampagnes, advertenties, social media of een link van een andere site) en hoe sterk zij geïnteresseerd zijn in de inhoud van je website. Hoe groter de interesse is, hoe meer kliks, hoe groter de kans dat je nieuwe klanten kunt krijgen.
Demografische gegevens doelgroep
Google geeft demografische kenmerken van je bezoekers, zoals waar ze zich bevinden (geografie), hun interesses (alleen beschikbaar als je voor Google Ads bent aangemeld), de technologie en het type apparaat die ze gebruiken, en meer. Je kunt zien wat de gemiddelde leeftijd is, het geslacht van je bezoekers en bepalen of deze demografische gegevens overeenkomen met je gewenste doelgroep.
Hier komen je buyer persona’s van pas die de eigenschappen definiëren als potentiële leads of klanten voor je bedrijf, project, etc. Heb je bijvoorbeeld een nagelstudio, dan gaat er iets niet helemaal goed als je site wordt bezocht door voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar. Als je je doelgroep niet bereikt, kun je de inhoud van je site hierop aanpassen.
Prestaties van bestemmingspagina/ landingspagina’s
Heb je landingspagina’s gemaakt om een bepaald doel met je website te behalen, dan kun je in GA zien of ze succesvol zijn. Je kunt de prestaties splitsen per sessie en onder andere bekijken:
- wat de bouncepercentage is (een hoog bouncepercentage betekent dat bezoekers niet vinden waarnaar zij op zoek zijn),
- hoeveel nieuwe bezoekers je hebt,
- wat de gemiddelde tijd per sessie is die de bezoeker aan je website besteedt.

De betekenis van een sessie in Google Analytics
Google Analytics definieert een sessie als een verzameling van interacties die door een bezoeker van je site wordt uitgevoerd binnen een bepaald tijdsbestek. Zo kan een bezoeker bijvoorbeeld meerdere pagina’s bezoeken, een blog delen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of een product van je kopen. Een bezoeker kan meerdere sessies tegelijk openen en – als deze sessies niet worden afgesloten – kan een sessie zelfs maanden duren. Denk bijvoorbeeld aan tabbladen die open blijven staan.
Een sessie eindigt na 30 minuten inactiviteit of om middernacht
Een sessie eindigt ook als een bezoeker op je site terecht komt via een bepaalde campagne (zoals bijvoorbeeld een email), vervolgens de site verlaat en via een andere campagne (bijvoorbeeld een advertentie) terugkomt.
Het succes van je landingspagina’s meten
Als je meerdere campagnes hebt met verschillende landingspagina’s, kun je zien welke het meest succesvol zijn. Dit doe je door de prestaties per sessie te splitsen zodat je het bouncepercentage, het aantal nieuwe bezoekers en de gemiddelde sessieduur per campagne kunt zien. Ook kun je bekijken van welke pagina je bezoeker vandaan komt en wat de laatste pagina is die hij of zij heeft gezien voordat je site wordt verlaten. Met deze informatie kom je erachter welke pagina’s je kunt verbeteren om je bezoekers te leiden naar je gewenste pagina’s en de gewenste actie onderneemt.

Werken met datagedreven informatie
Met GA kun je duizenden statistieken bijhouden. Werken met Google Analytics om je website te managen op datagedreven informatie is niet eenvoudig. Het is een leerproces dat tijd, aandacht en testen van je vraagt. Naast de genoemde voorbeelden, kun je GA ook gebruiken om:
- De prestaties van je KPIs te meten
- De conversies bij te houden
- Je inkomsten genereert uit je campagnes bij te houden
- De snelheid van je site te controleren
- Met realtime inzicht te krijgen in het gedrag van je huidige bezoekers
- Statistische rapportages te genereren
- Allerlei andere soorten gegevens bijhouden om je site of webshop te optimaliseren.
Google Tag Manager (GTM)
Google Tag Manager (GTM) is een andere Google Tool die je kunt gebruiken om je eigen specifieke variabelen te meten. Zo kun je bijvoorbeeld klikken op een ‘neem contact op’- button taggen of andere variabelen meten die voor jouw online bedrijf relevant zijn. De resultaten hiervan worden in Google Analytics weergegeven.
Google Analytics verbinden met tools van derden
Met gebruik van API’s kun je GA koppelen aan bijvoorbeeld WordPress, Hubspot, Shopify en eigen bedrijfstools om analyse gegevens rechtstreeks in je dashboard te krijgen. Wij raden je aan om GA zoveel mogelijk in de eigen interface van Google te gebruiken, maar wanneer je een integratie nodig hebt, dan is de mogelijkheid aanwezig.
Wat is Google Search Console?
De Google Search Console (GSC) is ook een gratis tool van Google die je goed voor SEO doeleinden kunt gebruiken. GSC helpt je met specifieke meldingen om de technische SEO-prestaties van je site te verbeteren.
Begrijpen hoe Google je website en de webpagina’s bekijkt, is cruciaal om je site veiliger en toegankelijker te maken voor gebruikers, de organische zoekresultaten te verbeteren en de klikfrequenties te verhogen. Bovendien weet je meteen als er een probleem is met je website, zoals het niet kunnen openen van een pagina door Google, oftewel een ‘crawlfout’ aanwezig is.
Data die je in Google Search Console terug kunt vinden
Een aantal data dat je in Google Search Console terug kunt vinden:
- Vertoningen (impressions): het aantal links naar je website dat gebruikers hebben gezien in de zoekresultaten van Google.
- Klikken (clicks): het aantal klikken op een pagina uit de zoekresultaten van Google dat een gebruiker naar je website heeft geleid.
- Click-through-rate (CTR): het aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen.
- Zoekopdrachten (queries): de zoekwoorden waarnaar gebruikers hebben gezocht en die de zichtbaarheid van links hebben gegenereerd
- Positie: de gemiddelde positie van een URL in zoekresultaten
- Gemiddelde positie: de gemiddelde positie van de hoogst scorende webpagina van je site.
Inzicht krijgen over de prestaties van je website met GSC
Met deze webmaster tool van Google krijg je inzicht over de prestaties van je website door onder andere de volgende gegevens:
Prestaties van zoekwoorden
Je kunt zien wat de prestatiegegevens voor de zoekwoorden zijn die je door de inhoud van je website beschikbaar hebt gesteld om organisch gevonden te worden. Ook zie je hier de informatie over zoekwoorden die tot conversies leiden, net zoals de klikfrequentie van elk zoekwoord (CTR) en de gemiddelde positie van je site in de Google rankings.
Met het analyseren van deze prestatiegegevens kun je bijvoorbeeld de belangstelling voor de zoekwoorden zien die voor organische verkeer naar je site hebben geleid. Zijn dit de zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn en blijven deze hangen op een lagere positie in Google dan je wilt, dan kan het helpen de betreffende webpagina’s te verbeteren.
De dekking van je site in Google index
Je gebruikt sitemaps om te bepalen welke pagina’s door de Google bot worden gecrawld en geïndexeerd. Met zo’n XML-sitemap geef je bij zoekmachines aan welke pagina’s voor jou van belang zijn om op zoekpagina’s gevonden te worden en welke pagina’s je niet wilt laten indexeren.
Backlinks volgen
Elke SEO-marketeer weet dat goede, relevante backlinks cruciaal zijn om hoger in zoekmachines te komen. Relevante backlinks kunnen de SEO-waarde van je website verhogen voor de gebruikte – en gerelateerde – zoekwoorden. Met Search Console kun je alle links naar je site zien en naar welke inhoud het meest wordt gelinkt.
In GSC kun je ook backlinks zien die van sites komen die niet gerelateerd zijn aan jouw branche en die kwalitatief geen waarde aan je site bieden. Dit kunnen bijvoorbeeld links zijn van spammy websites. Heb je teveel van dit soort backlinks, dan kan je site door Google gedegradeerd worden, wat zeer nadelig is voor de zichtbaarheid en je ranking op Google. Lees hier hoe je backlinks kunt afwijzen.
Wanneer je solide links van andere websites hebt die gerelateerd zijn aan jouw branche, geeft dat meer SEO waarde en wordt je site gewaardeerd met een hogere score op betrouwbaarheid en autoriteit.
Je website of webshop optimaliseren met Google Search Console
Terwijl je met Google Analytics je statistieken bij kunt houden, zou je belangrijke informatie over het functioneren van je site mislopen als je Google Search Console niet gebruikt.
Met GSC krijg je informatie over de onderdelen van je site die voor verbetering vatbaar zijn als het gaat om technische prestaties en om het verbeteren van je positie in Google rankings.
Heb je een online bedrijf met veel concurrenten, dan heb je Search Console nodig om je site te perfectioneren.
Mobielvriendelijkheid van je site verbeteren
GSC is in eerste instantie gericht om de bruikbaarheid van je site of shop op mobiele apparaten te verbeteren. Dit houdt ook in dat als je site niet is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor je site voor desktop-gebruik. Snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je site op mobieltjes en tablets zijn hier belangrijke aandachtspunten.
Search Console laat je weten of er problemen zijn met de mobiele bruikbaarheid en geeft je de mogelijkheid deze te corrigeren.
Hoe stel je Google Search Console in?
Volg deze stappen om GSC te verbinden met je website:
- Log in op je Google-account.
- Zorg ervoor dat het je zakelijke account is en niet een privéaccount.
- Klik op ‘Google Webmasterhulpprogramma’s’.
- Klik op ‘eigendom toevoegen’ in de linkerbovenhoek.
- Voeg de URL van je website toe
- We raden je aan om de optie “Domein” aan de rechterkant te kiezen, zonder het www of subdomeinen. Zo worden alle bestaande versies van je website, zowel http:// als https://, toegevoegd aan de Google Search Console.
- Verifieer je website. Hiermee laat je Google weten dat jij de eigenaar van de website bent.
Google begint je website te volgen vanaf het moment dat je je domein toevoegt (zelfs nog vóór verificatie). Vanaf nu worden je gegevens opgebouwd. Je ontvangt van Google emailberichten als er sprake is van ongebruikelijke gebeurtenissen, wanneer bijvoorbeeld de Google-richtlijnen zijn geschonden.
Lees hoe je anderen (zoals een SEO-bureau) toegang tot Google Search Console kunt geven.
Conclusie: Google Analytics of Google Search Console, welke moet je gebruiken?
Beide. In een steeds veranderend marketinglandschap is organisch zoekverkeer een van de weinige manieren om continue groei te realiseren, dus GSC kan (en mag) niet worden overgeslagen.
Tegelijkertijd kan gericht verwijzingsverkeer van hogere waarde zijn, waardoor je mensen terug kunt leiden naar een landingspage en waarmee je de resultaten van je campagnes kunt meten via doelconversies.
Vergeet niet om dit artikel te delen met collega’s en vrienden en kijk gerust naar mijn andere blogs als je meer informatie wilt hebben om de juiste bezoekers naar je website te trekken!