Wat heb je nodig voor een website? – Checklist
Net zoals een bedrijf in de fysieke wereld, heb je ook een plan nodig voor je online bedrijf. Begin bij het eind: wanneer is de website geslaagd? Welke doelen wil je bereikt hebben? Met het einddoel voor ogen, werk je terug naar het begin en bekijkt wat je echt nodig hebt voor je website. Gebruik de checklist om te controleren of de basis van je website compleet is.
Wat je echt nodig hebt om een website te creëren
In veel reclames word je wijs gemaakt dat het enige dat je nodig hebt om een website te creëren is een gratis platform. Je kunt dan in een paar uurtjes een kant-en-klare website hebben. Dat klopt voor een deel, maar dan heb je alleen nog maar de basis: een layout met wat plaatjes en een paar teksten. Om een website te hebben die effectief is en op het internet gevonden kan worden, komt wel wat meer bij kijken.
Als je zonder een plan aan een website begint, krijg je een eindeloze lijst met taken die je nog moet doen. Daarnaast heb je waarschijnlijk allerlei handige plugins gekocht die niet nodig zijn, maar wel je website langzamer maken. Veel mensen hebben geen idee van het effect van de keuzes die ze maken bij het creëren van een site. Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om een website te maken die ook effectief is en geldt in het laadje brengt.
Ook zijn er mensen die te weinig eisen hebben aan hun website en te weinig functionaliteiten implementeren. Dan hebben zij een website op het internet geplaatst, maar geen mens die dat weet. Deze websites missen hun doel, omdat ze geen bezoekers krijgen.
Begin met een plan: wanneer is je website geslaagd?
Wanneer je een website bouwt, creëer je een online bedrijf. Je wilt hiermee iets bereiken: of het nu is om veel lezers te krijgen of om een dienst of een product te verkopen. Net zoals een bedrijf in de echte wereld, heb je ook een plan nodig voor je online bedrijf. Begin bij het eind: wanneer is de website geslaagd? Welke doelen wil je bereikt hebben? Met het einddoel voor ogen, werk je terug naar het begin en bekijk je wat je echt nodig hebt voor je website.
Onze ervaring met klanten leert dat je het beste aan de slag kunt gaan met een basis website en meer functies toevoegt naarmate je website groeit. Zo voorkom je tijd- en geldverspilling met tools en functies die je – zeker in het begin – niet gaat gebruiken. Als je website wat langer in de lucht is en je leert je doelgroep en haar wensen te onderscheiden, dan kun je de meer geavanceerde functies implementeren. Je bent dan klaar voor de volgende stap om je doelgroep gericht te targeten en je bezoekers nog meer tegemoet te komen met de juiste informatie, producten en diensten.
“Als je eenmaal weet wat werkt, kun je slim investeren in je website.”
Als je een website wilt waarmee je geen producten verkoopt, geen betalingssysteem of inlogopties nodig hebt en je hoeft ook geen opties om online afspraken te boeken, dan heb je meestal genoeg aan een goede functionele basis website.
Checklist om een website te beginnen
We hebben een ‘wat heb je nodig voor een website’-checklist samengesteld met 10 onderdelen voor een basis website. Als je al wat onderzoek hebt gedaan en weet waaraan een website moet voldoen, kun je deze checklist als controle gebruiken om te kijken of je overal aan gedacht hebt.
10 Onderdelen die je nodig hebt voor een website
- Domeinnaam
- Website-hosting
- Website builder/platform
- WooCommerce voor je webshop
- Emailadres
- Website theme
- Logo
- Afbeeldingen van hoge kwaliteit
- Teksten
- Google Analytics
1. Een domeinnaam
Een domeinnaam is vaak het eerste dat je nodig hebt bij het starten van een website. Bij veel website hosts kun je gratis (of voor een laag bedrag per jaar) een domeinnaam krijgen als je je website door hen laat hosten. Ook kun je eerst controleren of de gewenste naam beschikbaar is en bekijken wat de eventuele alternatieven zijn als de naam al bezet is. Daarnaast kun je kiezen uit de vele extensies waaronder .com en .nl. Ben je niet van plan om (later) met je website internationaal te gaan, dan is een .nl extensie een goede keuze.
Tip voor een goede domeinnaam
Als je bijvoorbeeld fietsen online wilt verkopen, probeer dan een domeinnaam te krijgen als fietsenwinkel.nl. Deze domeinnaam is al bezet en staat hoog in de Google ranglijsten, doordat dit bedrijf gebruik maakt van goede SEO-proof teksten in combinatie met ‘het’ juiste sleutelwoord in hun domeinnaam (veel mensen die op zoek zijn naar een fiets, zoeken online naar een ‘fietsenwinkel’). Kies jij voor een domeinnaam ‘Jansen’ en je site biedt fietsen aan, dan kun je nog wel hoog ranken in zoekpagina’s, maar het wordt lastig om de nummer 1 in Google “fietsenwinkel.nl” voorbij te streven. Het kost je meer werk om gevonden te worden in Google – en wanneer je website groeit, zal je behoefte hebben aan een SEO-expert.
Het belangrijkste bij de keuze van je domeinnaam is dat het niet te lang is en dat het makkelijk te onthouden is.
2. Website-hosting
Er is een groot verschil in het aanbod van website-hosting: er zijn er maar enkele die een goede service, een klantvriendelijk gebruik van het hostingpakket en tegen een redelijke prijs de functies bieden die je nodig hebt. Wil je WordPress gebruiken om je website te creëren, dan kun je meestal gelijk een pakket nemen waarmee je WordPress direct kunt starten. Wat ook belangrijk is: voor SSL (een standaard browser-beveiliging) hoef je bij de meeste hostst niets extra’s te betalen: tegenwoordig is een SSL standaard bij je domein aanvraag inbegrepen.
Begin je net met een website, dan heb je nog niet veel bezoekers. Meestal biedt het middelste pakket van de hosts voldoende capaciteiten. Als je site groeit en je krijgt maandelijks meer bezoekers, dan kun je je pakket altijd upgraden.
Het belangrijkste bij de keuze van je website hosting is dat het aan je eisen voldoet – ook op langere termijn: zijn de programma’s up-to-date (zoals PHP), is het inclusief SSL, waar (in welk land) is de server geplaatst, bieden zij CDN-opties aan, wat is de bandbreedte en snelheid van de server, heb je toegang tot FTP, is de klantenservice goed bereikbaar en helpen ze je daadwerkelijk?
3. Website builder/platform
In plaats van WordPress, kun je ook kiezen om Wix, Squarespace, Weebly of Shopify te gebruiken om je website of webshop te creëren. Wij hebben sites gebouwd met deze builders en platforms en we zijn tot de conclusie gekomen dat WordPress en WooCommerce veruit de meeste en beste mogelijkheden biedt om een succesvolle website te creëren die ook goed op mobieltjes functioneert en SEO-proof kan worden gemaakt. Omdat WordPress door miljoenen mensen wordt gebruikt, is de keuze aan goede plug-ins enorm en deze worden continu verder ontwikkeld om ze up-to-date te houden. Bovendien houd je alles wat jouw intellectuele eigendom is in eigen beheer en kun je je site uitermate goed voor SEO optimaliseren.
Shopify werkt echter hard aan de functionaliteiten van hun platform, dus voor verkoop van je producten is dit ook een goede optie.
Je zou ook gebruik kunnen maken van Hubspot. Dit is een platform dat ontzettend goed is te gebruiken voor je marketingactiviteiten. De prijs die je hiervoor betaald is vrij hoog, dus misschien is dit een goede optie wanneer je winst met je website maakt.
4. WooCommerce voor je webshop
Voor je webshop kun je gratis WooCommerce binnen je WordPress omgeving downloaden. Hiermee kun je vrij eenvoudig je producten publiceren, voorraad en bestellingen bijhouden en het betalingsproces implementeren. Magento is ook een goed platform voor e-commerce, maar deze is aan te raden wanneer jouw webshop uitgegroeid is tot een succesvolle enterprise met veel producten.
De andere genoemde platforms (Wix, Squarespace en Weebly) hebben in vergelijking met WordPress een veel kleiner aanbod aan tools en deze zijn vaak niet zo goed ontwikkeld en bovendien meestal niet gratis. Omdat deze builders je website ook gelijk hosten, is alles wat jij op je site publiceert, eigendom van deze aanbieders. In principe raden wij je aan je publicaties altijd in eigendom te behouden en een betere CMS te gebruiken, zoals WordPress.
5. Website theme
Een website theme wordt het design van een WordPress website genoemd. Er zijn veel gratis themes die erg mooi en functioneel zijn. Het lastige is er één te kiezen die past bij wat jij publiceert of verkoopt en die ook aantrekkelijk is voor je doelgroep. Als jij een bepaalt theme prachtig vindt, maar je bezoekers niet, dan levert het niets op. Het is dus handig om te testen wat het effect van een theme is. Dit kun je doen door er een te kiezen, de website voorzien van inhoud en deze te publiceren inclusief een connectie met Google Analytics. Je kunt dan zien wat je bezoekers op je site doen en of ze het aantrekkelijk genoeg vinden om er hun tijd aan te besteden. Je kunt ook aan je bezoekers vragen wat zij van je site vinden en of zij suggesties ter verbetering hebben. Je kunt dan steeds delen van de website aanpassen totdat de statistieken een mooi resultaat opleveren.
Heb je al marktonderzoek gedaan en je weet hoe je je doelgroep kunt benaderen, dan kun je er voor kiezen om een betaald theme te nemen. Deze zijn voorzien van vele handige tools en zien er net even beter uit dan de gratis versies. Themes kun je op maat maken met wat HTML en CSS codes. Zo kun je je website overeen laten komen met de huisstijl van je bedrijf. Beschik je niet over deze kennis, dan kunnen wij dit voor je doen.
Bij het kiezen van een theme zijn een aantal punten belangrijk om te overwegen. Ben je van plan om – meteen of na verloop van tijd – internationaal te gaan, dan heb je een website nodig die multilinguaal is. Als het voor jou belangrijk is om goed te scoren op de Google Search pagina, dan moet je theme ook technisch (aan de achterkant) SEO-proof zijn. Veel themes zitten niet goed in elkaar als het om SEO gaat. Je hebt een goede SEO nodig zodat je potentiële bezoekers je makkelijk op het internet kunnen vinden en dat de gepubliceerde informatie en het gebruik van je website voldoet aan hun verwachtingen. Ben je niet zeker of het theme van jouw keuze SEO-proof is, dan kun je altijd contact met ons opnemen om dit te checken.
Tip: je kunt een builder gebruiken zoals Elementor Pro, maar Block Editor is een erg goed (beter) alternatief. Deze builder is in ontwikkeling en is nu zover dat het (niet makkelijk in gebruik is, maar:) vele mogelijkheden biedt zonder dat je extra plugins hoeft te gebruiken en het zorgt ervoor dat je makkelijker aan de eisen van Google voldoet als het om SEO gaat – en dus de vindbaarheid van je website.
6. Emailadres
Je kunt ervoor kiezen een gratis emailadres te gebruiken of een zakelijk e-mailadres waarvoor je een paar euro per maand betaalt. Sommige mensen vinden dat je niet geloofwaardig bent als je geen zakelijk emailadres hebt, hoewel veel organisaties (ook grote, internationale) gewoon gmail of de diverse andere communicatiemiddelen (zoals social media, Skype of Zoom) gebruiken. Over beide is wat te zeggen.
Een voordeel om geen email bij je website host aan te schaffen is dat je altijd kunt overstappen naar een andere host zonder je email te hoeven wijzigen. Als je bijvoorbeeld je site bij Godaddy (geen aanrader volgens ons!) hebt staan, kun je je email ook via Google Gmail opzetten. Je kunt dit gratis emailadres altijd omzetten naar een betaalde, bedrijfsemail.
Het is zeker aan te raden een betaald emailadres te nemen als je emails en nieuwsbrieven gaat verzenden, omdat gmail geen bulk verzending toe staat. Een bedrijfsemail is ook van belang als je van plan bent met je bedrijf te concurreren en je als een merk in de markt wilt zetten. Voor branding en marketing is het heel belangrijk dat alles rond je online bedrijf professioneel is en gewoon klopt.
Wij gebruiken Google Workspace waaraan een bedrijfsemail gekoppeld is. Dit is ook gelijk gekoppeld aan allerlei andere Google applicaties die je vaak voor een online bedrijf nodig hebt, zoals spreadsheet, sliders, Google Analytics, Google Meet, Google Chat en meer. Superhandig!
Voor het verzenden van nieuwsbrieven kun je verschillende platforms gebruiken, zoals Hubspot en Mailchimp. Hiermee kun je ook nagaan of je emails zijn aangekomen en gelezen. Ook kun je hiermee funnels creëren zodat je verschillende soorten emails naar de juiste mensen kunt sturen.
Voor contactmogelijkheden kun je naast email ook social media platforms, WhatsApp en Skype gebruiken.
7. Logo
Natuurlijk wil je een logo wanneer je een bedrijf start: een logo draagt immers bij aan herkenbaarheid en het vergroten van je naamsbekendheid. Als je een creatief talent bent, kun je zelf een logo maken. Anders kun je een freelancer inhuren die er een voor je ontwerpt.
Waaraan moet een logo voldoen?
- Een goede logo klopt met het gevoel dat je wilt overbrengen met je bedrijf: speels, zakelijk, stoer, vriendelijk, etc.
- Een goede logo is onderscheidend en herkenbaar: wanneer mensen je logo zien, weten ze welk bedrijf het is en wat je aanbiedt.
- Goede logo’s zijn eenvoudig: hierdoor zijn ze op verschillende media in veel verschillende formaten te gebruiken.
Voor de juiste formaten van een logo en mooie designs, verwijzen we je graag naar 99designs.
8. Afbeeldingen van goede kwaliteit
Mooie afbeeldingen zijn belangrijk voor een website. Het oog wil ook wat. Het mooiste is als je zelf foto’s kunt maken voor je online bedrijf. Lukt dit niet, dan kun je afbeeldingen gebruiken die op internet staan en deze eventueel aanpassen. Zorg er wel voor dat je de rechten hebt om de afbeeldingen te gebruiken, anders kan dit een heel duur grapje worden (het kan beboet worden met $ 8000 per afbeelding als het van een Amerikaanse eigenaar is). Hier is een overzicht van sites die een goede keuze aan afbeeldingen hebben:
- Unsplash.com (gratis)
- Freepik.com (gratis en betaald)
- 500px.com (gratis en betaald)
- GettyImages.com (betaald)
- Shutterstock.com (betaald)
- www.shutterstock.com/nl/ (betaald; hier kun je ook foto’s vinden die meer voor Nederland geschikt zijn.
Voor het gebruik van afbeeldingen is het belangrijk dat deze de oplaadtijd van je webpagina’s niet vertragen. Hou deze dus zo licht mogelijk – minder dan 500 kb per foto. Een van de Google eisen om je site SEO-proof te maken, is het gebruik van afbeeldingen in webP-format. Je kunt je JPEG en PNG afbeeldingen naar webP-format converteren in Photoshop.
9. Teksten
Tenzij je al een beroemdheid bent en een product hebt dat geen uitleg behoeft – zoals Tesla -, heb je goede teksten op je website nodig. Goede teksten zijn gericht geschreven naar je doelgroep toe, geven juiste en relevante informatie weer, hebben iets nieuws te melden en zijn SEO-proof. Als je hiermee geen ervaring hebt, dan kun je dit uitbesteden. Neem gerust contact met ons op!
10. Google Analytics, Google Tag Manager & Google Search Console
Iedereen die zijn of haar online bedrijf en website serieus neemt en de ambitie heeft om het aantal bezoekers te laten groeien, heeft Google Analytics nodig. Hiermee kun je analyseren wie je bezoekers zijn: in welke stad ze wonen, welke mobieltjes of laptops ze gebruiken, welke pagina’s ze bezoeken, hoeveel tijd ze eraan besteden en of ze ook nieuwsgierig zijn naar meer pagina’s op je site.
Met een wekelijkse analyse van de Google gegevens, kun je zien welke pagina’s interessant zijn voor je doelgroep en welke je zou moeten aanpassen. Ook kun je je site steeds verder ontwikkelen om precies de mensen die je wilt bereiken te targeten. Daarnaast kom je te weten of het nodig is de weergave van je site op een mobieltje te verbeteren om een grotere gebruiksvriendelijkheid te bieden. Door het gebruik van Google Analytics realiseer je je dat ‘meten is weten’ zeker van toepassing is op de effectiviteit van je website.
Google Analytics biedt niet alle informatie die je nodig hebt om je website te laten concurreren, maar het is zeker een goed startpunt. Om meldingen van Google te krijgen of er punten zijn die moeten worden verbeterd voor de zoekmachine, is Google Search Console uitstekend geschikt. Hier kun je ook dagelijks even kijken hoe je pagina’s scoren, hoeveel er op pagina’s geklikt is, op welke ‘events’ mensen actie ondernemen (die je instelt met Google Tag Manager), welke zoekwoorden het goed op je site doen en nog veel meer.
Neem contact met ons op als je Google Analytics, Google Tag Manager en Google Search Console goed ingesteld wilt hebben.
Social Media
Naast bovenstaande punten, is het raadzaam je website of shop aan social media platforms te linken, zodat mensen je kunnen volgen en contact met je kunnen opnemen via Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, TikTok, Reddit, Quora of een videoplatform zoals YouTube. Gebruik de platforms waar jouw target groups te vinden zijn.
Natuurlijk hou je deze platforms dan wel regelmatig bij met informatie en verwijzingen naar je site of shop. Interactie met je (potentiële) klanten is belangrijk!
Wil je het liever overlaten aan een ervaren bedrijf om een website of webshop voor je te creëren of wil je je site laten optimaliseren om het SEO-proof te krijgen? Laat dan een bericht achter. Wij nemen snel contact met je op om jouw doelen en wensen te bespreken.