Wat is Click Through Rate (CTR) en hoe je het kunt verhogen

Wat is Click Through Rate (CTR) en-hoe-je-het-kunt-verhogen-MarsConnects

Hoe krijg je iemand zover dat hij of zij op een knop drukt? Een digitaal marketingbedrijf besteed veel aandacht aan de Call To Action (CTA) – button. Zo’n knop lijkt zo simpel dat veel website eigenaren daar helemaal geen tijd aan besteden. Maar het is wel een van de belangrijkste onderdelen van je marketingcampagnes. Zowel op je website, in je webshop, je emailcampagnes en je advertenties. Die CTA- button is belangrijk voor je Click Through Rate (CTR), oftewel de klikfrequentie.

Waar staat CTR voor?

CTR betekent het percentage mensen dat op een link klikt waardoor ze op een andere pagina terechtkomen (een landingspagina of een productpagina). 

Simpel gezegd, de klikfrequentie (CTR) is het percentage vertoningen dat tot een klik heeft geleid.

Als jouw link in bijvoorbeeld een advertentie 1.000 vertoningen en één klik had, dan is de CTR 0,1%.

De CTR laat zien hoe relevant bezoekers je advertentie vinden.

Bij een hoge CTR: zeer relevant.

Bij een lage CTR: niet relevant.

Het uiteindelijke doel van elke marketingcampagne is om gebruikers uit je marktsegment naar je website te krijgen en dat ze een gewenste actie uit voeren (bijvoorbeeld een aankoop doen, een lead- of contactformulier invullen, een e-book downloaden, etc.).

CTR is de eerste stap in het proces om de relevantie van je marketingcampagne te verbeteren en de gewenste acties te genereren.

Het maakt overigens niet uit hoe je die klikfrequenties op jouw aanbiedingen krijgt. Dit kan via betaalde zoekadvertenties (Google Ads, Google Display, PPC, CPC), retargeting, sociale media, video, e-mail of een ander marketingkanaal. Je hebt dus CTR via betaalde advertenties en organische CTR.

Organische CTR

De organische klikfrequentie is het percentage zoekers dat op een resultaat in een zoekmachine, zoals Google Zoeken of een link op je webpagina, email, social media bericht, etc., klikt. Organische CTR is grotendeels gebaseerd op de positie in de ranking, maar wordt ook beïnvloed door de titeltag, beschrijving, URL, aanwezigheid van Rich Snippets en uiteraard SEO van je website.

CTR voor PPC advertenties in Google Ads

PPC-klikfrequentie is de hoeveelheid klikken op je PPC- advertentie. Het is de percentage mensen dat je advertentie bekijkt (vertoningen) en vervolgens daadwerkelijk erop klikt. De formule voor CTR ziet er als volgt uit:

(Totaal aantal klikken op advertentie) / (Totaal aantal vertoningen) = CTR

De klikfrequentie is belangrijk omdat deze rechtstreeks van invloed is op de kwaliteitsscore.

Google Ads en andere platforms voor zoekmarketing bieden kortingen voor advertenties met een hoge relevantie voor zoekers. Een manier om dit te doen is door hogere kwaliteitsscores te bieden aan advertenties met hoge Google Ads-klikfrequenties.

Wat heb je aan een hogere kwaliteitsscore van je Google advertenties?

Met hoge kwaliteitsscores kun je de advertentiepositie verbeteren of behouden tegen lagere kosten.
Bovendien, als je adverteert op relevante zoekopdrachten, betekent het behalen van een hoge klikfrequentie dat je het grootst mogelijke aantal mensen naar jouw advertentie trekt.

Hoe wordt de CTR berekend op verschillende platforms

De verschillende platforms berekenen de CTR rate met andere variabelen:

  • Facebook CTR: (totaal aantal advertentieklikken) / (totaal bereik) x 100 = Facebook-klikfrequentie
  • E-mail CTR: (totaal aantal klikken op links in e-mail / (verzonden e-mails – e-mails niet ontvangen) = klikfrequentie per e-mail
  • Google CTR: (totaal aantal advertentieklikken) / (totaal aantal vertoningen) x 100 = Google-klikfrequentie

Deze berekeningen komen op hetzelfde uit: het percentage klikken dat je klikbare advertentie, link of CTA-knop ontvangt.

Als bijvoorbeeld 20.000 mensen jouw advertentie hebben gezien en 1.000 mensen erop hebben geklikt, deel je eerst 1.000 (aantal klikken) door 20.000 (aantal mensen dat het ziet) en vermenigvuldigt dit met 100:

(1000 / 20 000) x 100 = 5% CTR

Wat is de gemiddelde CTR?

Volgens Google is de gemiddelde Click-Through-Rate ongeveer 2% voor Google Search Ads. 

Voor Google Display advertenties is dit circa 0,35%. 

De gemiddelde klikfrequentie van Facebook-advertenties varieert van 0.5% tot 1.6%.

Van e-mails is de gemiddelde CTR in alle sectoren ongeveer 2,6%.

De doorklikpercentage hangt sterk af van je sector, de concurrenten en je rankingspositie. Als je op positie 1 staat, zal je CTR hoger zijn dan op positie 4.

Gemiddelde-CTR-per-sector-MarsConnects

Wat is een goede klikfrequentie?

Een goede CTR is hoger dan het gemiddelde in jouw branche en is afhankelijk van:

  • Jouw branche/industrie
  • De zoekwoorden die je gebruikt
  • De (advertentie)campagnes die je voert

Het is niet ongebruikelijk om een ​​CTR van meer dan 10 % te zien op zoekwoorden met een merknaam, zoals Tesla of Albert Heijn. 

Het is ook niet ongebruikelijk om CTR’s van minder dan 1% te zien op brede, niet-merkgerelateerde zoekwoorden, zoals ‘auto’s’ of ‘boodschappen’.

Wil je een betere CTR dan de gemiddelde van ca. 2% voor Google Ads en 0.35% voor Display Ads, dan is een goede vuistregel voor een goede klikfrequentie:

  • 4 – 5% voor Google Ads
  • 0.5 – 1% voor Google Display 

7 redenen waarom de Click Through Rate cruciaal is

1. De CTR beïnvloedt de kwaliteitsscore van je Google Ads

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel marketeers veel tijd aan CTR marketing besteden.

De kwaliteitsscore laat zien hoe goed de kwaliteit van je advertentie is ten opzichte van die van andere adverteerders. Hoe hoger de score, hoe relevanter je advertentie en landingspagina zijn voor iemand die op het gebruikte zoekwoord zoekt. 

Volgens Hal Varian, chef-econoom van Google, is de klikfrequentie bepalend voor 60% van de kwaliteitsscore. Dus als jij de CTR van je advertenties kunt verhogen, wordt je door Google beloond met een hogere kwaliteitsscore.

2. Meer vertoningen door een hogere plaatsing van je Google advertentie

Een hogere kwaliteitsscore op je Google advertenties helpt je een hogere positie voor deze Google Ads te krijgen. PPC-advertenties die als eerste worden getoond in zoekmachines. Hoe hoger de advertentiepositie, hoe groter de kans dat iemand die in de zoekmachine te zien krijgt. 

3. Hogere conversieratio’s

Er is een logische correlatie tussen hoge CTR’s en hoge conversieratio’s: hoe meer mensen op je advertentie of link klikken, hoe groter de kans dat ze je aanbod zien. Daardoor is de kans groter dat ze jouw product of dienst kopen.

Dit is waarom het verbeteren van je CTR zo cruciaal is: als je je CTR kunt verdubbelen, is het niet ongebruikelijk dat je (gemiddeld) ook je conversieratio met 50% verhoogt!

4. Betere organische zoekresultaten

Hoe meer je bestemmingspagina’s/ landing pages de verwachte organische CTR voor een bepaalde positie binnenhalen, hoe groter de kans dat je op een hogere organische positie belandt.

Voor elke hogere positie in de SERP (Search Engine Results Page) van Google, zou je organische CTR met 3% kunnen verhogen.

Omgekeerd, als je landingspagina minder CTR oplevert dan verwacht voor organische zoekresultaten, gaat je positie naar beneden in de SERP-rankings. 

Organische CTR is klassieke zoekmachine optimalisatie (SEO). Als jouw pagina niet beter scoort met de verwachte klikfrequentie voor een bepaalde positie, is het vrij onwaarschijnlijk dat je pagina in een hogere positie wordt weergegeven.

5. Leid meer verkeer naar je website voor lagere kosten

Een verbeterde kwaliteitsscore heeft een domino-effect. Je hebt niet alleen een betere kwaliteitsscore, maar de kosten per klik (CPC) zijn lager en je krijgt kortingen voor het plaatsen van je advertenties. Als gevolg hiervan krijg jij meer verkeer naar je website. 

6. Hogere betrokkenheid (engagement) met je e-mailcampagnes

Hoe meer mensen je e-mails zien, hoe groter de kans dat ze deze openen.Een hoge openingspercentage levert een hogere click-through rate op. Een hogere open-rate betekent ook dat e-mailproviders je berichten minder snel in een spambox terecht laten komen. 

De hogere klikfrequentie betekent een hogere betrokkenheid. 

En wanneer de betrokkenheid stijgt, hoe betere klanten je kunt aantrekken.  

7. Facebook CTR

Voor Facebook is de kwaliteitsscore de ‘Relevantiescore’. Hier geldt als benchmark ook: een hogere score resulteert in een hogere percentage aan zichtbaarheid van de advertentie voor hetzelfde budget en tegen lagere kosten per engagement.

Als iemand een van je gepromote berichten deelt, wordt dat bericht weergegeven in de nieuwsfeed van iemand anders en worden er geen kosten in rekening gebracht voor de extra acties die daarop plaatsvinden.

9 manieren om de CTR te verhogen

Hierboven staan de redenen beschreven waarom de doorklikpercentages belangrijk zijn. Maar hoe kun je deze verbeteren? Hiervoor zijn verschillende manieren:

1. CTA-buttons vs CTA-links

CTA-buttons kunnen de klikfrequentie tot 28% verhogen ten opzichte van op links gebaseerde CTA’s. (CTA = Click To Action)

Je gebruikt een CTA op je webpagina’s, in je apps, in e-mailcampagnes, op social media en in advertenties. Je hebt dus meer kans dat mensen op je CTA-knop drukken dan op een CTA-link.

Zorg er dus voor dat je CTA-button opvalt en test wat meer resultaten oplevert. Hoe duidelijker de actie die je graag door de lezer uitgevoerd wilt hebben, hoe hoger de klikfrequenties.

2. Button teksten gericht op voordeel

Uit A/B-testen blijkt dat een CTA-knop met een tekst dat een voordeel voor de lezer oplevert, ongeveer 10% meer klikfrequenties krijgt dan een generieke tekst. 

Je kunt dus beter een knop met de tekst “20% korting” gebruiken, dan een knop met “Koop nu”. 

Ook een CTA-button dat een urgentie, exclusiviteit of schaarste aangeeft, levert meer op. Denk aan bijvoorbeeld “nog 2 dagen”,“alleen voor leden”, “beperkt aanbod”, etc.

3. Plaatsing van de CTA-knop in het “Optimale gebied”

De locatie waar je de CTA-knop plaatst, is cruciaal. Het optimale gebied voor een CTA-button is de “Terminal Area”. Bezoekers van je website lezen meestal niet alle teksten. In plaats daarvan scannen zij de pagina op delen dat ze interessant vinden. Hierbij gaan zij over de pagina ‘in een Z-vorm’:

Plaatsing-van-de-CTA-knop-om-je-CTR-te-verhogen-MarsConnects

Zij scannen met hun ogen het gedeelte van de website die zij zien van linksboven, naar rechtsboven, vervolgens naar linksonder en uiteindelijk naar rechtsonder.

Het primaire optische gebied van een websitepagina – in beeld – bevindt zich linksboven, het terminale gebied (Terminal Area) is rechtsonder. Dit is het einde van het kijkpatroon. Een belangrijke UX-principe is gebaseerd op psychologie: dat wat je het laatst ziet, onthoud je het best. Daarom is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je CTA-button rechtsonder.

Let op dat de laatste plaats waar de gebruiker zal kijken, niet is gekoppeld aan de hele pagina, maar eerder aan de locatie waaraan de CTA is gerelateerd – dus wat de bezoeker van je pagina ziet zonder te scrollen. Zo kun je dus meerdere CTA’s op je pagina’s hebben: één ‘above the fold’: het gedeelte dat je bezoeker als eerste ziet zonder verdere actie te ondernemen, en verder op de webpagina rechtsonder als een CTA gerelateerd aan de inhoud.

4. CTR verhogen met dynamische Google Ads (voorheen Google Adwords)

De CTR neemt toe wanneer je details over prijs en tijd in de advertentietekst invoegt. De ‘Extra Space Storage’ in Google Ads kan de CTR aanzienlijk verhogen. De Extra Space Storage wordt gebruikt om individuele klanten te bereiken met relevante, dynamische advertenties. Gerichte marketingcampagnes resulteren in een grotere betrokkenheid bij je klanten en hogere CTR-prestaties.

5. Tijd/dag beïnvloedt CTR-percentages

De dag van de week en het tijdstip van de dag hebben een grote invloed op de CTR. Je kunt s’morgens een e-mail openen, snel lezen en dan weer sluiten omdat je geen tijd hebt om er iets mee te doen. Op een zondagmiddag kun je diezelfde e-mail weer openen en als het aanbod je bevalt, op de CTA-knop klikken om te kijken wat het je oplevert.

Je kunt het beste de verschillende tijdsperioden opsplitsen en testen hoe je campagnes het doen. Zo kun je bij het plannen van je sociale media berichten de tijdvakken verdelen in de ochtenden, middagen en de vroege avonden en kijken wanneer ze de beste resultaten opleveren.

6. Maak buitengewone advertenties

Advertenties die ‘buitengewoon’ zijn, zijn over het algemeen veel gedenkwaardiger dan de standaard advertenties. Ze vallen op en mensen zullen ze daarom eerder onthouden. Creëer advertenties die zo buitengewoon zijn, dat je denkt dat er niemand op zal klikken. Geheid dat je positieve resultaten krijgt, want mensen zijn nieuwsgierig naar alles wat anders is.

7. Gebruik maatstaven bij het targeten van je doelgroep

Als je PPC-advertenties plaatst, wil je niet betalen voor klikken van mensen die niet tot je doelgroep behoren. Gebruik daarom bij targeting de optie om groepen in- of uit te sluiten.

Hoe meer gericht je campagnes op je doelgroep zijn, hoe hoger je conversie percentage zal zijn. Ga maar na:

wil je een groot bereik van 10.000 mensen per maand, waarvoor je meer betaalt en dat je 10 klanten oplevert, of heb je liever:

een bereik van 100 mensen per maand, voor minder geld en dat je 40 mensen oplevert?

8. Verlies je uiteindelijke doel niet uit het oog

Het is erg moeilijk om succesvolle teksten voor sociale media-advertenties te hebben zonder te beginnen met het definiëren van je doel. Elk woord in je campagneteksten moet tot een actie leiden die je in je doel hebt gesteld.

9. Optimaliseer je landingspagina’s

Landingspagina’s zijn belangrijk voor een hogere CTR. Wil jij betere teksten voor je advertenties en landingspagina’s die converteren, neem dan contact op met MarsConnects.


Klik voor betere marketing prestaties

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!