Wat is een Landingspagina?

Tips & Infographic om meer leads te genereren

Landingspagina’s maken een essentieel onderdeel uit van je marketingstrategie. Een landingspagina kan ervoor zorgen dat je bepaalde conversies voor je online bedrijf verhoogt en meer leads genereert. Focus je je aandacht op zulke pagina’s, dan kunnen ze de spil van een succesvolle website of webshop zijn.

Wat is een Landingspagina -Tips Infographic om meer leads te genereren - MarsConnects

Inhoud

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina (ook wel bestemmingspagina genoemd) is een speciale pagina op je website waarmee je bezoekers aantrekt vanuit een externe bron. Dit kunnen betaalde advertenties, een e-mailcampagne of social media zijn. Een landingspagina is volledig gericht op één specifiek resultaat. Het doel van deze pagina is om je bezoekers een ​​vooraf bepaalde actie te laten uitvoeren (een CTA).

Een goede landingspagina verhoogt de conversieratio en genereert meer leads

Een landingspagina om SEO-resultaten te verbeteren

Landingspagina’s kunnen worden gemaakt voor SEO-doeleinden. Je kunt hiermee meer organisch verkeer naar je website leiden en deze in je statistieken onderscheiden. Bestemmingspagina’s worden ook gebruikt om betaalde advertenties via zoekmachines of sociale media te ondersteunen, zodat deze effectiever zijn en meer resultaten opleveren.

Er zijn twee mogelijkheden om een landingspagina vindbaar te maken:

Organisch zoeken via SERP: mensen kunnen de pagina vinden door een zoekwoord te gebruiken in Google Zoeken. Om de conversie via de landingspagina te verhogen, moet deze pagina voldoen aan de verwachting van de bezoeker en duidelijk zijn over het aanbod.

Met een marketingcampagne: een landingspagina die onderdeel is van een marketingcampagne, is meestal toegankelijk via een link vanuit een betaalde advertentie of e-mail. Bezoekers die via een betaalde advertentie op de landingspagina terechtkomen, zijn meestal zover om de gevraagde actie uit te voeren. Dergelijke pagina’s hebben een hoge commerciële intentie, daarom moet de pagina voldoen aan de verwachtingen van de klant en ontworpen zijn om hem of haar naar het doel van deze pagina te laten gaan.

Een homepagina is als de ingang van een winkelcentrum. Er zijn veel soorten winkels die je toegang verlenen om verschillende producten of diensten te laten kopen.

-> Een homepagina is het vertrekpunt naar een bestemming.

-> Een landingspagina is de bestemming.

-> Bij landingspagina’s draait alles om conversie

Kan een homepagina een landingspagina zijn?

Een homepagina is geen landingspagina. Tenzij je een website hebt van maar één pagina die speciaal is gemaakt om aanmeldingen te krijgen of wordt gebruikt als squeeze-pagina om e-mailadressen te verzamelen voor een marketingcampagne.

Voor een website die uit minstens vijf pagina’s bestaat, is de homepagina meestal de startpagina van waaruit de bezoeker naar andere pagina’s kan navigeren. De homepagina heeft veel functies, terwijl de landingspagina gefocust is op één: conversie.

Verschillende typen landingspagina’s en doelen

Een landingspagina heeft meestal tot doel om:

  • een formulier op de pagina in te vullen
  • iets van die pagina te kopen of om
  • naar een directe actie op een andere pagina te leiden.

De twee belangrijkste soorten bestemmingspagina’s zijn:

  1. Landingspagina voor leadgeneratie
  2. Doorklik (Click Through) landingspagina

Voorbeeld van een landingspagina voor leadgeneratie

De advertentie van Sendinblue.com leidt naar een pagina voor het verzamelen van e-mailadressen om leads te genereren.

landingspagina-advertentie-voor-email-conversie-voorbeeld - MarsConnects
landingspagina-email-conversie-voorbeeld - MarsConnects

Voorbeeld van een landingspagina met een doorklik functie om een product/dienst te verkopen

De advertentie van smarterasp.com leidt naar een click-through pagina om een hosting pakket te verkopen.

landingspagina-voor-verkoop-voorbeeld - MarsConnects

Landingspagina’s zijn gerelateerd aan de verkooptrechter (sales funnel)

Landingspagina’s ondersteunen het doel van een marketingstrategie. De verkooptrechter oftewel sales funnel, is volgens het AIDA model te verdelen in vier lagen, van kennismaking naar after sales:

Awareness (bewustzijn/ realiseren)

Top of funnel (TOFU): bezoekers maken voor het eerst kennis met je bedrijf, product of dienst. Ze bekijken je website, je blog, podcasts, videos, enz.

Interest/Consideration (interesse/overweging)

Middle of funnel (MOFU): in deze fase kun je met een landingspagina e-mailadressen genereren en je bezoekers naar leads converteren. Deze vraag je van je bezoekers in ruil voor een gratis download van een e-book, aanmelding voor webinars, white papers of een gratis teaser. Webshops gebruiken hier kortingen en speciale aanbiedingen om e-mailadressen te verzamelen.

Decision

Bottom of funnel (BOFU): landingspagina’s die hier worden gebruikt, zijn leadgeneratiepagina’s. In deze fase wordt een verkoop gesloten, toegang verschaft tot webinars of een gratis proefabonnement weggegeven van bijvoorbeeld een Software as a Service (SaaS) -bedrijf.

After Sales

After-sales is een belangrijke service die je verleent als een klant een dienst of artikel van je heeft gekocht. Je verhoogt hiermee de klanttevredenheid en loyaliteit van je klanten. 

Leads-genereren-met-Landingspagina-MarsConnects

Opties voor de inhoud van ijzersterke landingspagina’s

Afhankelijk van het doel van de landingspagina, kan de inhoud uit de volgende elementen bestaan om te converteren:

  • Een duidelijke boodschap en unieke propositie met een eenvoudig formulier voor het verzamelen van e-mailadressen.
  • Een button met een Call-to-Action (CTA) om de gebruiker naar de volgende actie te leiden. De doorklikpagina heeft een inhoud specifiek gericht op de buyer persona.
  • Maak een duidelijke keuze in je marketingstrategie: ga je de push- of de pull-strategie gebruiken?
  • De pagina waar de CTA naar leidt, is meestal de verkooppagina, de pagina met het winkelwagentje of de pagina met prijzen voor verschillende productpakketten.
  • De pagina laat zien hoe het product werkt, wat de voordelen zijn, welke productopties er zijn en wat tevreden klanten ervan zeggen.
  • Een pagina die een introductievideo laat zien en vervolgens de gebruiker naar een pagina leidt om een demo of een gratis proefversie aan te vragen.
  • Sociaal bewijs: reviews en mond-tot-mondreclame bewijzen dat het product/de dienst betrouwbaar is. Als je bezoekers zien dat anderen een positieve ervaring hebben, dan wekt dit vertrouwen dat dit product ook aan hun behoeften voldoet.

Dynamische landingspagina’s

Een dynamische pagina kan net als bij e-mailmarketing worden gecodeerd om gepersonaliseerde inhoud in bepaalde velden weer te geven. Verschillende afbeeldingen, headers of woorden kunnen via de pagina worden ingevoegd, afhankelijk van de gebruiker of zijn locatie. Gepersonaliseerde CTA’s presteren beter dan een standaard CTA, dus dynamische inhoud op je pagina kan een aanzienlijke boost geven aan je conversies.

Een goede landingspagina maken

Een landingspagina maak je alsof het los staat van je website.

Bepaal wat je einddoel van je landingspage is en hoe je dit gaat bereiken:

  • Hoe ga je bezoekers naar de pagina leiden?
  • Wie gaat de pagina bezoeken?
  • Wat wil je dat je bezoekers doen?
  • Maakt de pagina zijn belofte waar?

Als je de landingspagina maakt als ondersteuning van PPC-advertenties, dan wil je er zeker van zijn dat je de juiste mensen bereikt en dat zij op je advertentie klikken. Je zorgt er vervolgens voor dat zij op je landingspage komen waar jij hen de beste optie biedt om van die klik te profiteren.

De 4 elementen van een landingspagina die essentieel zijn

  1. Een unieke propositie, je USP (Unique Selling Point): wat maakt jouw aanbod aantrekkelijk?
  2. Waarom zou de bezoeker de actie op je landingspagina uitvoeren?
  3. Trek de aandacht en maak je pagina aantrekkelijk om bezoekers nieuwsgierig te maken dat ze je pagina willen lezen en de gewenste actie uit te voeren..
  4. Call to Action (CTA): maar je CTA-button duidelijk en opvallend. Zorg dat je pagina gefocused is op één doel, één CTA.

Verkoop voordelen, geen functies. 

Hoe zal de gebruiker zich voelen als hij of zij dit product of dienst neemt?

Met landingspagina’s op een organische wijze bezoekers aantrekken

Landingspagina’s kunnen ook bezoekers op een organische wijze aantrekken. De pagina moet hiervoor SEO-proof zijn. Gebruik het sleutelwoord en semantisch gerelateerde zoekwoorden die organisch verkeer zullen genereren.

Landingspagina’s met meer dan 5 links hebben een lagere conversieratio dan die met één link. Zorg ervoor dat je bezoekers niet worden afgeleid van het doel van je pagina.

SEO tools voor CTA-pagina’s

Wij maken gebruik van SEO tools die laten zien met welke zoekwoorden je concurrenten adverteren en hoe hun landingspagina’s eruitzien. Wij zien ook hoe de testpagina’s eruit zien die zij voor advertenties gebruiken. Deze informatie kan je helpen bij het bepalen van je eigen marketingstrategie. Wil je je landingspagina’s door ons laten maken, neem dan contact op. Wij zorgen voor pagina’s die converteren en nemen jou veel werk uit handen.

De hoogste conversieratio behalen met je landingspagina: tips

  • Focus je landingspagina op een specifieke actie (CTA) die je je bezoeker wilt laten uitvoeren. Pagina’s met één link hebben gemiddeld een 3% hogere conversieratio dan pagina’s met meer dan vijf links.
  • Leid je bezoeker niet af met meerdere opties op je pagina. Je vergroot hiermee de kans dat hij of zij een andere actie neemt dan voor het doel jij je landingspagina hebt gemaakt.
  • Zorg dat je alle mogelijke vragen van de bezoeker beantwoordt op de landingspagina. Hiermee zorg je ervoor dat het niet nodig is dat je bezoeker naar een andere website gaat om meer informatie te krijgen over jouw product of dienst.
  • Maak direct duidelijk wat je aanbod is. Zodra een bezoeker op je pagina terechtkomt, moet het absoluut duidelijk en eenduidig zijn wat het aanbod is en welke actie hij of zij moet nemen om hiervan gebruik te maken.
  • Koppel je een PPC-advertentie aan je landingspagina, dan moeten deze met elkaar overeenstemmen. Je bezoekers die iets anders op je landingspagina zien dan je in je advertentie beloofd, zullen teleurgesteld zijn en snel je pagina verlaten.
  • Zorg dat je landingspagina voldoet aan de SEO-eisen. Zorg voor relevante sleutelwoorden op de juiste plaatsen in je tekst. Ook mensen die niet de hele tekst lezen, maar door je pagina skimmen, weten hierdoor of de inhoud van de pagina interessant voor hen is om meer aandacht aan te besteden.
  • De CTA moet aandacht trekken en uitnodigen om erop te klikken. Denk aan kleur, grootte, opmaak en de tekst van de CTA, om dit element visueel aantrekkelijk te maken.
  • Vergeet niet je logo op je landingspagina te plaatsen. Dit zorgt voor herkenbaarheid van je bedrijf op de landingspagina en je bezoekers leren je bedrijf te herkennen als zij je logo vaker zien.

Social proof: reviews van klanten kunnen het verschil maken

Landingspagina’s met reviews converteren circa 1% meer dan pagina’s zonder een beoordeling van klanten. 1% conversieratio lijkt niet veel, maar voor grote campagnes betekent dit wel verlies van veel geld.

Voeg daarom sociaal bewijs toe om je bezoeker te helpen zijn beslissing te rechtvaardigen. Als jij bijvoorbeeld een dure sportfiets verkoopt en je bezoeker ziet dat andere kopers hiermee zeer tevreden zijn, dan zullen zij sneller geneigd zijn op je CTA-button te klikken om die fiets ook te kopen.

Creëer één landingspagina per buyer persona

Als het goed is, heb je voor je marketingsactiviteiten buyer persona’s opgesteld. Een landingspagina richt zich heel duidelijk op een buyer persona, waardoor je weet hoe je met je tekst deze persoon kunt aanspreken.

Je kunt verschillende landingspagina’s maken voor elke buyer persona, afhankelijk waar zij zich in de sales funnel bevinden. Of je maakt dynamische pagina’s die je zo instelt dat je verschillende demografische groepen met hetzelfde onderwerp kunt targeten. Hoe meer mensen zich aangesproken voelen, hoe eerder zij de actie ondernemen die jij voor je pagina hebt opgesteld. Dit geldt uiteraard alleen als je de mensen benadert die in de juiste fase van de verkooptrechter bevinden.

Meer landingspagina’s = meer conversie

Met goede landingspagina’s kunnen je conversiepercentages aanzienlijk stijgen. Bedrijven die meer dan 10 landingspagina’s op hun site hebben, zien een toename van 55% aan leads. Dit betekent dus ook dat hoe meer pagina’s je van goede kwaliteit produceert, hoe gerichter je met je landingspagina’s kunt werken.

Core Web Vitals van Google voor landingspagina’s: snelheid is key

Met Core Web Vitals brengt Google in kaart hoe je website presteert als het gaat om het gebruik van codes zoals javaScripts, de efficiëntie van het cachen en de snelheid van het opladen van je pagina’s.

Landingspagina’s moeten binnen 4 seconden laden, anders daalt de conversieratio met gemiddeld 2,11% per seconde extra. Elke seconde dat het langer duurt kost geld, omdat meer potentiële klanten afhaken als ze langer moeten wachten.

Test je landingspagina door verschillende versies te maken

Grote bedrijven zoals Amazon, zijn gegroeid mede dankzij de A/B-testen van hun landingspagina’s. Door deze te perfectioneren op hun buyer persona’s hebben zij klanten weten te krijgen die eerst naar een concurrent gingen.

Het kunnen hele kleine aanpassingen zijn waardoor de ene versie van een landingspagina een hogere conversieratio heeft en meer leads genereert dan de andere. Test dus alles: het bericht, de header, de kleur van de CTA-button, waar je de button plaatst, de afbeelding, etc. Een kleine verandering kan een enorm verschil maken voor de conversieratio op je pagina.

De Anatomie van een Landingspagina: Infographic

Wil je zelf landingpagina’s maken, dan kun je hier onze infographic “De Anatomie van een Landingspagina” downloaden.  Dit is een handig overzicht met tips om je landingspagina goed te maken zodat je meer leads en hogere conversies krijgt. 

 

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!