Wat Is Inbound Marketing En Wanneer Gebruik Je Outbound Marketing?

Inbound marketing is ‘warme leads marketing’ die je bedrijf aantrekkelijk maakt voor klanten. Outbound marketing maakt gebruik van push-strategieën om producten te verkopen.

Wat is Inbound Marketing en hoe verschilt het met Outbound Marketing?

Inbound marketing is een pull-marketing strategie waarmee je tegemoet komt aan de wensen van je potentiële klanten wanneer het hen uitkomt. Outbound marketing volgt een push-strategie waarmee je snel producten of diensten wilt verkopen en die vaak als opdringerig wordt ervaren, maar ook voor snelle naamsbekendheid kan zorgen. Lees hieronder meer verschillen en de voor- en nadelen van beide marketingstrategieën.

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is het proces waarbij je je potentiële klanten helpt je bedrijf te vinden.
Je richt je hierbij op klanten die nog niet klaar zijn om een aankoop te doen of een dienst van je af te nemen, maar je maakt ze alvast ‘warm’ om bij je terug te komen wanneer zij er wel klaar voor zijn.

Wanneer gebruik je inbound marketing?

Inbound marketing gebruik je om:

  • de juiste klanten aan te trekken: mensen die echt in je product of dienst geïnteresseerd zijn
  • loyale, vaste klanten te krijgen
  • het vertrouwen in jouw naam, bedrijf en je producten c.q. diensten op te bouwen
  • je zichtbaarheid en je CTR (click-through-rates) in zoekmachines te vergroten. (Met een hogere percentage CTR heb je meer klanten die acties op je website of webshop uitvoeren, waardoor de kans groter is dat zij klant van je worden.)

Verschil tussen inbound en outbound marketing

Het verschil tussen inbound en outbound marketing - Pull Marketing versus Push Marketing MarsConnects

Inbound: pull marketing strategie

Inbound marketing maakt gebruik van een pull-marketing strategie. Pull-marketing gebruikt nieuwe methoden die gericht zijn op het:

  • geven van informatie waarnaar mensen op zoek zijn
  • ontwikkelen van relaties, krijgen van vaste klanten
  • verhogen van de zichtbaarheid en vindbaarheid in zoekmachines (SEO)
  • het genereren van (organische) leads.

Met inbound marketing komen klanten naar je toe.

Outbound: push marketing strategie

Outbound marketing gebruikt push-marketing strategieën. Push-marketing is gericht op de acties om producten of diensten te verkopen. Je kunt outbound marketing herkennen aan teksten die motiveren om het product of dienst direct aan te schaffen. Daarom wordt dit ook wel ‘direct marketing’ genoemd. Met push marketing kun je veel producten of diensten verkopen, maar de vraag is of je vertrouwen en (positieve) naamsbekendheid opbouwt en tevreden en loyale klanten krijgt. Outbound marketing maakt veel gebruik van betaalde advertenties op Google en reclame op social media.

Outbound marketing is vooral gericht op het zoeken naar nieuwe klanten.

Inbound en outbound marketing kunnen goed samen gebruikt worden

Als je gebruik maakt van inbound marketing, pas je meestal ook outbound strategieën toe. Dit wordt meestal beperkt tot een of meerdere CtA’s (Call-to-Actions, zoals ‘neem contact met ons op’ en/of ‘deel dit bericht’).
Bij inbound is de inhoud en de manier hoe het aan mensen wordt gepresenteerd belangrijk. Dit, omdat ervan uitgegaan wordt dat mensen die actie uit zich zelf wel nemen als zij dat willen en als zij er klaar voor zijn.
Inbound marketing wordt daarom ook wel ‘inkomende marketing’ of ‘warme leads marketing’ genoemd. Deze methode maakt jouw bedrijf aantrekkelijk voor klanten, omdat je mensen niet het gevoel geeft dat je alleen maar iets wilt verkopen. Je website content is educatief, gericht op informatie waarnaar je bezoekers op zoek zijn en het biedt oplossingen van problemen die je potentiële klanten kunnen gebruiken.
Naast een goede inhoud van je website die echt op je gewenste klanten is gericht, kun je ook prima adverteren op Google en social media platforms om een boost aan de bekendheid van je bedrijf te geven. SEA kan een goede aanvulling zijn op SEO
Wat-is-Inbound-Marketing-en-hoe-verschilt-het-met-Outbound-Marketing-MarsConnects

Voor- en nadelen van outbound marketing

Wil je snel je producten of diensten verkopen, en heb je ervoor over om een aardig budget aan advertentiekosten te betalen, dan kies je voor outbound marketing. Outbound kan succesvol zijn doordat veel mensen impulsaankopen doen. Vaak levert dit het probleem op dat zij niet tevreden zijn, hun geld terug willen en negatieve reviews gaan schrijven. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van het niet onderzoeken wat je klanten willen en te weinig aandacht aan hen besteden.

De traditionele marketing, waaronder outbound marketing valt, wordt niet altijd gewaardeerd. De push-strategie die voor deze marketingmethode wordt gebruikt, verstoort mensen in hun bezigheden en vaak worden ze met een aanbod geconfronteerd waar ze nog niet aan toe zijn.

Voor- en nadelen van inbound marketing

Inbound marketing heeft het krachtige vermogen om klanten aan het stuur te zetten, waardoor jij in contact komt met mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. Als het correct wordt gedaan, kan inbound marketing aanzienlijk betere resultaten opleveren dan de push-strategieën van de traditionele marketing.
Een nadeel van inbound marketing is dat het meer tijd vraagt en een goed, strategisch SEO plan. Je hebt veel goede teksten (blogs) nodig, sleutelwoord-onderzoeken en concurrentie-analyses. Ook moet je weten hoe jij je ideale klanten bereikt.
Een paar keer adverteren in Google en/of social media kan goedkoper zijn en sneller resultaten opleveren, maar deze voordelen zijn vaak van korte duur. Werk je met een lange termijn strategie, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit, bouw je aan een goede naamsbekendheid en krijg je de klanten die jij wilt.

Met inboundmarketing organisch verkeer naar je website krijgen

Wanneer je potentiële klanten jouw bedrijf vinden op een organische wijze, dan zijn zij al geïnteresseerd in je product of dienst (want zij hebben gezocht op het sleutelwoord dat jij voor je webpagina gebruikt hebt). Als mensen jouw bedrijf op deze manier vinden, heeft dit een sterkere invloed op hun toekomstige aankoopbeslissingen en zij staan positief tegenover jouw bedrijf in het algemeen. Je laat immers zien dat je de problemen snapt waarvoor je klanten een oplossing zoeken.

Daarnaast behandel je mensen met respect en laat hun afgewogen keuzes maken. Hiermee kun je een fijne, vaste klantenkring opbouwen van mensen die graag terugkomen om gebruik te maken van jouw diensten en/of om je producten te kopen.

Zoek jij een gecertificeerde Inbound Marketeer?

Wil jij met inbound marketing beginnen of wil je je website aanpassen om de pull-marketing strategie te implementeren? Margreet Nannenberg van Marsconnects is een gecertificeerde inbound marketeer en is gespecialiseerd in het combineren van deze strategie met goede SEO. Neem contact op wanneer je een goede website of webshop wilt hebben die op je ideale klanten is toegesneden.

Naar onze SEO diensten

Meer lezen over Marketing

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!