Wat is Marketing en wat is het doel ervan?

Wat is Marketing en wat is het doel ervan - MarsConnects.nl

Het doel van Marketing

Het doel van marketing is om de aandacht van mensen voor een product of dienst te trekken door middel van aantrekkelijke berichten.

Wat is marketing?

Marketing is het proces van het identificeren van behoeften en wensen van consumenten en het ontwikkelen van strategieën om producten en diensten optimaal op de markt te brengen. Het is het antwoord op de vraag hoe een product of dienst bij een klant terecht kan komen.

Sinds de jaren ’70 zijn er uitgebreide discussies gevoerd over het begrip ‘marketing’. Volgens een moderne definitie van Wikipedia omvat marketing “het geheel van theorieën en technieken om producten en diensten optimaal te positioneren, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften en specifieke wensen van (potentiële) kopers.”

In de loop der tijd is het identificeren van consumentenbehoeften steeds belangrijker geworden binnen het vakgebied van marketing. Het vereist niet alleen kennis van reclame, adverteren en verkoop, maar ook inzichten uit disciplines zoals psychologie, sociologie, economie en creatieve kunsten zijn van essentieel belang in marketing.

Marketing omvat niet alleen het begrijpen van de behoeften van consumenten, maar ook het communiceren van de waardepropositie van een product of dienst naar de doelgroep. Effectieve communicatie is cruciaal om potentiële kopers te bereiken en hen te overtuigen van de voordelen van het product of de dienst. Daarnaast houdt marketing zich bezig met het beheer van vraag en aanbod, waarbij strategieën worden ontwikkeld om de vraag naar een product of dienst te stimuleren en ervoor te zorgen dat het aanbod voldoet aan de behoeften van de consumenten.

Kortom, marketing is een multidisciplinaire benadering waarin begrip van marketing, communicatie, sales en vraag en aanbod samenkomen om producten en diensten succesvol op de markt te brengen.

De behoeften van de consument staan centraal

Wat is het doel van marketing?

Het doel van marketing is om de aandacht van mensen voor een product of dienst te trekken door middel van waardevolle berichten. Als je dus een nieuw product op de markt wilt brengen, heb je marketing nodig. Ook om een website, een dienst of een video wilt promoten, is dit het middel om bekendheid te krijgen.

Marketingsactiviteiten zijn erop gericht om met een bericht waarde te leveren aan potentiële klanten en consumenten, met als langetermijndoelstelling:

  • het aantonen van de waarde van het product
  • het versterken van de loyaliteit aan het bedrijf of het merk
  • het verhogen van de verkoop

Marktonderzoek

Onderzoeken is een belangrijke taak van online marketeers. Om de vraag te kunnen beantwoorden: “Waar, wanneer en hoe wil onze (potentiële) klanten met ons bedrijf communiceren?”, moet er voortdurend onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek kan onder andere bestaan uit het analyseren van:

  • de bezoekers van de website of webshop;
  • het gebruik van de website;
  • het proces van aankoop of het opnemen van contact;
  • de reviews en social media berichten;
  • hoe komen de bezoekers op je website of webshop;
  • waarnaar zijn deze mensen op zoek.

Marketing & Klantgerichtheid

Marketing: Waar, wanneer en hoe wil onze (potentiële) klanten met ons bedrijf communiceren?

De marketingmix: de 4 P’s

Om mensen geïnteresseerd te krijgen in jouw product of dienst van je bedrijf, heb je inzicht nodig in de belangen van jouw ideale klant. Volgens de oude definitie van marketing, was het vooral gericht op verkoop. Daarom was marketing gericht op de volgende 4 P’s:

1. Product (-ontwikkeling)

Wie is je doelgroep? Is er belangstelling voor dit product? Is het product geschikt voor de markt (en welke markt)? Welke berichten zullen de productverkoop verhogen, en op welke platforms? Hoe moeten productontwikkelaars het product aanpassen om de kans op succes te vergroten? Wat vinden je doelgroepen van het product en welke vragen of aarzelingen hebben zij?

2. Prijs (- en kortingsbeleid)

Wat vragen concurrenten voor het product? Hoeveel is de klant bereid te betalen voor het product?

3. Plaats (waar wordt het product verkocht en het distributiekanaal)

Hoe en waar kun je het product het best verkopen: in een fysieke winkel, via een website of een combinatie hiervan? Welke locaties zijn het meest geschikt om het product te verkopen via een fysieke winkel? Is internationaal verkoop haalbaar en zo ja, naar welke landen?

4. Promotie (adverteren, verkooppromoties in de winkel, publiciteit en persoonlijke verkoop)

Hoe gaan de PR-campagnes, advertenties of promoties op sociale netwerken er uit zien om de bekendheid en interesse in het product te vergroten en die tot meer verkoop moeten leiden?

Deze vier P’s worden ook wel de marketingmix genoemd en vormen de basis voor een marketingplan. Een kritiekpunt op dit model is dat het geen rekening houdt met het koopgedrag en wensen van de consument en behoud van klanten. Vooral de langetermijnrelatie tussen leverancier en afnemer ontbreekt in dit model.

De 7 P’s van Service Marketing (marketing van diensten)

Voor de Dienstenmarketing (ook wel service marketing genoemd) bestaat de marketingmix uit 7 P´s. Naast de hierboven genoemde 4 P´s zijn er voor het marketen van diensten 3 P´s toegevoegd:

5. People (personeel en klanten)

Met de juiste mensen op de juiste plaatsen in het bedrijf, heb je meer productie, meer klanten en meer winst. Zonder de juiste mensen op de juiste plek, loop je risico dat je bedrijfsimago geschaad wordt, dat je ontevreden klanten krijgt of dat je helemaal geen klanten krijgt. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar je bezetting en of zij geschikt zijn om aan de wensen van je klanten tegemoet kunnen komen.

6. Physical Evidence (presentatie van het bedrijf, zoals bedrijfskleding, logo, briefpapier, website, visitekaartjes, etc.)

Wat is het beeld dat jouw bedrijf uitstraalt? Hoe differentieer jij je van je concurrentie? Trek je de juiste klanten aan? Past de verpakking van jouw producten bij jouw bedrijf?

7. Process (het proces van de dienstverlening van klant tot organisatie en weer terug)

Hoe kun je een dienstverlening bieden die aansluit bij de verwachtingen van je klant – of deze overtreft? Een taak van je bedrijfsmanagement zou kunnen zijn om de operationele taken vast te leggen in (werk)processen. Hiermee zorg je ervoor dat jij en je personeel niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je onvoldoende mensen hebt of dat een personeelslid verkeerde informatie aan de klant geeft.

Soorten marketing

Marketing is een breed gebied met elk een eigen expertise. Hieronder noemen we een paar gebieden waar marketingactiviteiten worden toegepast die een eigen specialiteit hebben op het gebied van website promotie.

Internetmarketing

Internetmarketing is een overkoepelende term voor online marketing van producten en diensten. Onder digitale marketing vallen marketing-methoden en platforms om met klanten te communiceren, zoals website, email, sociale media en online advertenties.

Business to Business marketing (B2B)

Business to Business marketing (ook wel B2B marketing of handelsmarketing genoemd) is gericht op andere bedrijven.

Business to Customer marketing (B2C)

Business to Customer marketing ( B2C marketing) is gericht op een individu of een groep individuen.

Inbound marketing

Inbound marketing is een methodologie voor bedrijven die klanten aantrekt door waardevolle inhoud en ervaringen te creëren die op hen zijn afgestemd. Terwijl outbound-marketing storend voor je doelgroep kan zijn door ze content aan te bieden waar ze niet altijd op zitten te wachten, zorgt inbound marketing voor de informatie waarnaar ze op zoek zijn. Met inbound marketing zorg je op strategische wijze ervoor dat je klanten genereert uit de bezoekers van je website. Lees meer over het verschil tussen inbound- en outbound marketing en wat de voor- en nadelen van deze marketingstragegieën zijn. 

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie, oftewel “SEO“, is het proces van het optimaliseren van inhoud op webpagina’s zodat deze worden weergegeven in de resultaten van zoekmachines. SEO zorgt er ook voor dat je bezoekers de informatie vinden waarnaar zij op zoek zijn (tenminste, als de content op je website hieraan voldoet).

Zoekmachinemarketing (SEA of SEM)

Zoekmachinemarketing (ook wel Search Engine Advertising (SEA) of Search Engine Marketing (SEM) genoemd) is adverteren op zoekmachines, zoals “Pay Per Click” (PPC). Met deze vorm van marketing betaal je zoekmachines om met reclame gezien te worden op pagina’s die relevant voor je doelgroep zijn. Zie de adverteermogelijkheden die Google aanbiedt.

Content Marketing

Het schrijven van inhoud voor je website of webshop valt onder contentmarketing. Het gaat hier om kwalitatief goede teksten die bezoekers aantrekken en geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

Social Media Marketing (SMO)

Social media marketing wordt ook wel Social Media Optimization (SMO) genoemd. Het doel is om optimale berichten op social media platforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, etc. te plaatsen. Zo kun je je doelgroep bereiken, het aantal volgers vergroten, berichten laten delen, met je volgers communiceren en meer bezoekers naar je website krijgen, wat idealiter leidt tot meer klanten en meer verkoop.

E-mailmarketing

E-mailmarketing is een digitale marketingstrategie voor het verzenden van e-mails naar potentiële klanten en klanten. Effectieve e-mailmarketing met bijvoorbeeld een nieuwsbrief, kunnen potentiële klanten omzetten in klanten en je kunt ervoor zorgen dat eenmalige kopers loyale, enthousiaste fans van jouw product of dienst worden.

Videomarketing

Naast geschreven content, is videomarketing niet meer uit de marketingwereld weg te denken. Wil je publiciteit, dan kun je een vlog of een podcasts beginnen of een video opnemen en op Youtube en/of Vimeo plaatsen. Je kunt dan onderwerpen bespreken die aan je producten of diensten gerelateerd zijn en waarmee je je bezoekers kunt helpen.

Gedrukte marketing

Ondanks dat het internetgebruik enorm is toegenomen, zijn er genoeg mensen die kranten en tijdschriften lezen die van de drukpers afkomen. Ook de gedrukte vorm kan belangrijk zijn voor bedrijven om advertenties te plaatsen of artikelen te sponsoren, zodat zij gezien worden door haar (potentiële) klanten en hun naamsbekendheid vergroten.

Welk type marketing is het beste?

Welke vorm van marketing voor jouw bedrijf of product geschikt is, hangt sterk af van je klanten, je doelgroep en de zakelijke mogelijkheden die je hebt. Waar zijn zij te vinden? Op welk media-platforms brengen zij tijd door? Lezen zij kranten of tijdschriften in gedrukte vorm of kijken zij veel video’s op Youtube? Laten zij zich informeren door blogs te lezen?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je kiezen om een of meer marketingtools in te zetten om je klanten te bereiken, je naamsbekendheid op te bouwen en hogere verkoopcijfers te realiseren.

SEO, Content Marketing en Inbound Marketing voor B2B

Voor een goede inhoud van je website en goede beschrijvingen van je diensten en/of producten kun je altijd contact met ons opnemen. Wij zorgen ervoor dat deze voldoet aan de nieuwste SEO-eisen waarmee je website content geschikt is voor zoekmachines en aantrekkelijk is voor je potentiële klanten. Ook kunnen wij je helpen met het opstellen van een goed marketingplan en een strategisch plan voor je SEO-activiteiten. Hiermee kun je op een efficiënte wijze en doelgericht je bedrijfsdoelen te bereiken. Margreet Nannenberg van MarsConnects is overigens een gecertificeerde Inbound Marketeer

Verder lezen:

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!