Wat is SEO en hoe belangrijk zijn SEO-technieken voor je website?

“Wat is SEO?” is een goede vraag, omdat er veel misverstanden zijn over de betekenis van Search Engine Optimalisatie (zoekmachine optimalisatie – ook wel website optimalisatie genoemd). Samengevat zorgt SEO ervoor dat je webpagina’s onder de aandacht kunnen worden gebracht van je potentiële klanten.

Oplaadsnelheid van je webpagina’s, zoekintentie van potentiële klanten, featured snippets, zijn een aantal onderdelen van website optimalisatie. Ook lokale SEO – erg belangrijk voor MKB’ers -, soort van content, ontbrekende sleutelwoorden (ofwel: gaps of kansen), backlinks, alt-tags, canonicals, featured snippets, betrouwbaarheid, en nog veel meer maken deel uit van SEO.

Wat is SEO en hoe belangrijk zijn SEO-technieken voor je website - MarsConnects

Wat is SEO?

SEO is het optimaliseren van je webpagina’s voor het verbeteren van de zichtbaarheid ervan in zoekmachines en om je bezoekers van informatie te voorzien waarnaar zij op zoek zijn.

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie betekent. Met SEO optimaliseer je je website waardoor de zichtbaarheid ervan in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo wordt verbeterd. Met goede SEO lever je niet alleen kwalitatief goede inhoud die relevant is voor je bezoekers, maar het zorgt er ook voor dat je webpagina’s hoger in de zoekresultaten verschijnen. Deze strategie helpt je om met relevante informatie de juiste klanten voor jouw bedrijf aan te trekken.

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is belangrijk om verschillende redenen:

 • Meer organisch verkeer: Door SEO toe te passen om je website te optimaliseren, vergroot je de kans dat mensen je website vinden wanneer ze relevante zoektermen invoeren in zoekmachines. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het organische verkeer naar je website.
 • Verbeterde zichtbaarheid en merkbekendheid: Hogere rankings in zoekmachines zorgen ervoor dat je website beter zichtbaar is voor potentiële bezoekers. Naarmate je website hoger in de zoekresultaten verschijnt, bouw je ook aan je merkbekendheid en geloofwaardigheid.
 • Doelgericht verkeer: SEO helpt je om je website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden en zoektermen die overeenkomen met de behoeften en intenties van je doelgroep. Door relevante zoektermen te targeten, kun je mensen aantrekken die al op zoek zijn naar wat je te bieden hebt, wat de kans vergroot dat ze daadwerkelijk actie ondernemen op je website.
 • Verbeterde gebruikerservaring: SEO omvat het optimaliseren van verschillende aspecten van je website, zoals laadsnelheid, navigatie, mobiele responsiviteit en gebruikerservaring. Door een gebruiksvriendelijke website aan te bieden, verbeter je de algehele ervaring van je bezoekers. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid, langere bezoekduur en meer herhaalbezoeken.
 • Concurrentievoordeel: In een competitieve online omgeving kan een effectieve SEO-strategie je een voorsprong geven op je concurrenten. Door je website te optimaliseren en te voldoen aan de vereisten van zoekmachines, kun je je positie in de markt versterken en meer zichtbaarheid en autoriteit opbouwen. Als je website hoger rankt dan die van je concurrenten, ben je beter zichtbaar en trek je hoogste waarschijnlijk meer bezoekers aan.
 • Lange termijn investering: SEO is een langetermijnstrategie die voortdurende inspanningen vereist, maar de voordelen ervan kunnen op de lange termijn enorm zijn. Eenmaal goed geoptimaliseerd, kan je website organisch verkeer blijven genereren en langdurig profiteren van de optimalisaties die je hebt doorgevoerd.

Kortom, het optimaliseren van je website voor zoekmachines is van essentieel belang voor bedrijven en websites. Het biedt een breed scala aan voordelen, waaronder verbeterde zichtbaarheid, meer organisch verkeer, doelgericht verkeer, een betere gebruikerservaring, een concurrentievoordeel en een langetermijninvestering. Door te investeren in SEO leg je een solide basis voor het succes van je online aanwezigheid en vergroot je de kansen op groei en conversies voor je bedrijf.

Bovendien groeit SEO mee met de ontwikkelingen in de digitale wereld. Zoekmachines worden steeds geavanceerder en passen hun algoritmen regelmatig aan om de gebruikerservaring te verbeteren. Door je SEO-strategie voortdurend bij te werken en aan te passen aan deze veranderingen, blijf je relevant en behoud je je positie in de zoekresultaten.

Wat is het doel van SEO?

Het doel van SEO is om met gebruik van de juiste technieken:

 • de kwantiteit en kwaliteit van het verkeer naar je website te verhogen waardoor je je ideale klanten kunt bereiken
 • te weten welke content op je site relevant is
 • de zichtbaarheid van je online bedrijf te vergroten
 • meer organisch verkeer naar je website te genereren
 • je betaalde advertenties effectiever te maken
 • om te concurreren op zoekmachine pagina’s
 • om een goed functionerende website of webshop te hebben.

Al met al kan SEO een cruciale rol spelen bij het vergroten van de online aanwezigheid, het verhogen van het verkeer naar je website en het stimuleren van zakelijk succes. Het is een investering die de moeite waard is voor bedrijven en websites die online willen groeien en concurrerend willen blijven.

Wat is organisch verkeer precies?

Organisch verkeer is het verkeer dat naar een website komt via de organische zoekresultaten in zoekmachines. Wanneer gebruikers een zoekopdracht invoeren in een zoekmachine zoals Google, worden er een reeks zoekresultaten weergegeven. Het organische verkeer komt voort uit het klikken op de niet-betaalde (organische) zoekresultaten. Het is dus verkeer dat op natuurlijke wijze naar de website wordt geleid zonder dat er direct voor betaald is.

Organisch verkeer heeft de potentie om langdurige en duurzame resultaten op te leveren, aangezien het gebaseerd is op het optimaliseren van de website en het aantrekken van relevante bezoekers.

Betaald verkeer kan echter snel resultaten opleveren en kan nuttig zijn voor het genereren van verkeer op korte termijn, vooral bij het promoten van specifieke aanbiedingen of diensten.

Het is vaak een goed idee om een combinatie van organisch en betaald verkeer te gebruiken om het beste resultaat te behalen. Organische SEO-technieken kunnen helpen bij het opbouwen van een solide basis voor langdurige groei, terwijl betaalde advertenties kunnen worden ingezet om extra verkeer en zichtbaarheid te genereren op specifieke momenten of voor specifieke doelen.

Hoe werken zoekmachines?

Zoekmachines zijn bots die worden gebruikt om informatie te vinden op het internet. Mensen kunnen hiermee snel en efficiënt antwoorden op hun vragen vinden en informatie krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

Het werkingsmechanisme van zoekmachines is gebaseerd op een aantal belangrijke stappen:

 • Crawling: Zoekmachines gebruiken speciale programma’s, ook wel crawlers of spiders genoemd, die het web continu doorzoeken en websites ontdekken. Deze crawlers volgen links van de ene pagina naar de andere en indexeren de inhoud van de bezochte websites.
 • Indexering: Zodra een website is gecrawld, wordt de geïndexeerde informatie opgeslagen in een enorme database. De zoekmachine analyseert de inhoud van de webpagina’s en categoriseert deze op basis van relevantie en andere factoren. Dit proces zorgt ervoor dat de zoekmachine de informatie snel kan ophalen wanneer een zoekopdracht wordt uitgevoerd.
 • Ranking: Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, doorzoekt de zoekmachine zijn index om de meest relevante resultaten weer te geven. De zoekmachine bepaalt de rangschikking van de zoekresultaten op basis van verschillende factoren, zoals de relevantie van de inhoud, de uniekheid ervan en de gebruikerservaring.
 • Resultatenpagina: De zoekmachine toont een pagina met zoekresultaten (ook wel SERP – Search Engine Results Page – genoemd), waarbij de meest relevante en hoogwaardige resultaten bovenaan worden weergegeven. Meestal worden er ook featured snippets getoond en advertenties die worden gemarkeerd als zodanig om onderscheid te maken tussen organische en betaalde resultaten.

Zoekmachines spelen een essentiële rol in het dagelijks leven van miljoenen mensen over de hele wereld. Of het nu gaat om het zoeken naar producten, het vinden van antwoorden op vragen, het verkrijgen van nieuws of het ontdekken van nieuwe ideeën, zoekmachines bieden een waardevol hulpmiddel om informatie te lokaliseren en te consumeren.

Voor bedrijven en website-eigenaren zijn zoekmachines van cruciaal belang. Door de juiste optimalisatiestrategieën toe te passen, kunnen ze hun website beter vindbaar maken in zoekmachines en meer organisch verkeer genereren. Dit kan leiden tot een hogere zichtbaarheid, meer bezoekers en uiteindelijk meer kansen voor conversies en groei.

SEO bestaat uit meer dan sleutelwoorden

SEO omvat een verscheidenheid aan technieken en strategieën, waaronder zoekwoordonderzoek en -optimalisatie, on-page optimalisatie, linkbuilding en contentcreatie. Door een website te optimaliseren voor zoekmachines, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid voor potentiële klanten vergroten, hun online aanwezigheid verbeteren en uiteindelijk meer verkeer, leads en verkopen genereren.

SEO is dus meer dan alleen een paar sleutelwoorden op de juiste plaatsen zetten. Synoniemen, lokalisatie, relevantie, bruikbaarheid van de webpagina’s, je expertise en consistentie zijn ook van belang bij het bepalen of je website een inhoud van goede kwaliteit heeft.

Google onderzoekt meer dan 200 factoren van websites om te bepalen hoe je webpagina’s op de zoekpagina scoren. Google heeft in de loop der jaren verschillende algoritme-updates en richtlijnen uitgebracht die webmasters kunnen volgen om de kwaliteit van hun website te verbeteren en beter te scoren in de zoekresultaten. Deze richtlijnen vallen onder Google’s Core Web Vitals. Hieronder volgen enkele belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de ranking van webpagina’s in Google:

 • Relevantie en kwaliteit van de inhoud
 • Backlinks en verwijzingen naar de website
 • Structuur en bruikbaarheid van de website
 • Mobiele bruikbaarheid en responsiviteit
 • Snelheid en laadtijd van de website
 • Beveiliging en HTTPS-encryptie
 • Gebruikerservaring en gedrag van de gebruiker op de site
 • Domeinautoriteit en reputatie van de website
 • Social media signalen en activiteit op de site
 • Lokale relevantie en geografische locatie (voor lokale bedrijven)

Het algoritme van Google verandert en evolueert voortdurend. Het is daarom belangrijk voor SEO-ers om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen van Google.

Door ervoor te zorgen dat je webpagina’s SEO-proof zijn, laat je zoekmachines zien dat jouw inhoud het beste resultaat is voor die specifieke diensten of artikelen. Dit zorgt ervoor dat Google je webpagina’s gaat waarderen en deze hoger in de zoekresulatenpagina (SERP’s oftewel Search Engine Result Pages) laat zien.

Naast de relevantie van de zoekwoorden en de inhoud van je website, zijn er factoren die de zichtbaarheid van je site afwegen. Een paar van deze factoren:

Doorzoekbaarheid van je website

 • Kan een zoekmachine je hele website doorzoeken (ook wel crawlen genoemd)?
 • Zijn er pagina’s die je op ‘noindex’ hebt staan, die wel gevonden moeten worden?
 • Gebruik je links met ‘nofollow’ die wel relevant zijn?
 • Is je robots.txt correct ingevuld?

Een aantal van deze vragen lijkt eenvoudig te beantwoorden, maar wij maken regelmatig mee dat de robots.txt verkeerd wordt ingevuld. Daardoor is geen van de webpagina’s doorzoekbaar door robots van Google, Bing, Yandex, etc. Hoe hard de eigenaren van deze websites werkten om meer bezoekers te krijgen: een zo’n foutje zorgt ervoor dat de site niet op pagina’s van zoekmachines wordt getoond.

Mobiel vriendelijke website

Is je website geschikt voor mobieltjes? De meeste mensen zoeken naar informatie over een product of dienst met hun mobieltje. Google weegt daarom het functioneren van je site op een mobiele telefoons zwaarder dan op een desktop of laptop (“mobile first”). Dit betekent dat als je site niet mobielvriendelijk (ook wel ‘responsive’ genoemd) is, je automatisch lager in Google zal scoren. Het is een goed idee om je website voor mobieltjes anders in te richten dan voor laptops.

Hoe lang het duurt voordat je webpagina’s op de eerste pagina van Google staan

Je website staat niet in een paar dagen op positie #1 in Google Search. Afhankelijk van de hoeveelheid werk die wij verrichten om de SEO van je site in orde te maken, en de hoeveelheid en kwaliteit van jouw content, kan dit 1 tot 6 maanden duren. Heb jij een website in een branche met veel competitie, dan kan dit langer duren. Maar als jij:

 • regelmatig goede, relevante teksten plaatst die SEO-proof zijn en nuttig voor je bezoekers,
 • ervoor zorgt dat je je sociale media platforms bijhoudt,
 • en ook klantvriendelijke service verleent,

dan is dat een goed begin! Ook kan het inhuren van een SEO bureau de moeite waard zijn om je website en teksten te optimaliseren. Daarnaast zou je kunnen denken aan het implementeren van een aantal marketing technieken die kunnen helpen je pagina’s sneller te laten ranken, zoals emailcampagnes, landingpages, e-books, infographics, social media marketing en Google adverteren.

SEO is geen eenmalige actie maar een groeiend proces

Even snel SEO laten doen om binnen een paar weken in de top 3 van Google te scoren met je nieuwe site, is nagenoeg onmogelijk. SEO is een strategie die hoge eisen stelt aan de uitvoering en de werkzaamheden moeten consistent worden bijgehouden.

Je kunt ervoor kiezen om een SEO bureau in te schakelen om je site SEO-proof te maken, zodat je een goede basis hebt waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

De algoritmes van Google veranderen met regelmaat, waardoor jouw website in eens veel lager kan scoren op de Google Zoekpagina. Ook de interesses van mensen en de zoekwoorden die zij gebruiken zijn geen vaststaande gegevens. Bovendien staan je concurrenten ook niet stil. Je moet je site blijven ontwikkelen en met nieuwe Google SEO-updates aan de slag.

Daarom moet het proces van crawlen, onderzoek doen en de aanbevelingen uitvoeren die voortkomen uit een SEO-Audit, ongeveer elke drie tot zes maanden opnieuw gebeuren. Voor websites en webshops met een hoge ranking en een zware competitie, mag dit maandelijks (soms dagelijks/wekelijks) – aangevuld met een nauwlettende controle op de statistieken en veel goede website content van uitstekende kwaliteit.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) gebaseerd op de eisen van Google

Alle zoekmachines hebben hetzelfde doel: de beste, meest relevante resultaten aan hun gebruikers laten zien.

Wij nemen niet iets aan omdat iedereen het zegt. Onze SEO-strategieën zijn gebaseerd op kennis, gedegen onderzoek en up-to-date informatie over SEO-vereisten van Google.

Lees ook: SEO trends voor online bedrijven 2023

MarsConnects is ook Google Analytics IQ en Inbound Marketing gecertificeerd. Deze kennis is goed om SEO marketing op een strategische wijze te implementeren.

Wij willen dat je slaagt met je onderneming en dat kan alleen als de basis van je website of webshop in orde is en als er een strategie is om je doelen te behalen. Als ervaren SEO-er analyseren we elk aspect van je bedrijf, website, potentiële klanten en je concurrentie, voordat we een strategie opstellen. Onze SEO-strategieën zijn gebaseerd op gegevens die meetbaar en aantoonbaar zijn. Zo weten wij precies welke SEO technieken voor jou de beste resultaten zal opleveren.

SEO werkzaamheden op maat

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de SEO-werkzaamheden uit te besteden en de rest zelf doen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een SEO-audit uitvoeren, zodat je precies weet wat je aan je website moet doen om het te verbeteren. Als je wilt weten welke relevante sleutelwoorden voor jouw website of webshop het best te gebruiken zijn, dan voeren we graag een onderzoek uit. Je krijgt dan van ons een lijst met de beste sleutelwoorden en vragen die door mensen worden gesteld over jouw dienst of product, zodat je hierop kunt inspelen.

Wanneer jouw site al een poosje in de lucht is en je scoort redelijk goed in Google, dan kunnen wij je helpen om je positie te behouden of te verbeteren. Met een uitvoerige audit waarmee je je webpagina’s kunt perfectioneren, een sleutelwoorden onderzoek, een concurrentie-analyse, een marketingplan en een contentplan, zorgen we samen voor een strategische aanpak om je organisch verkeer te vergroten om meer ideale klanten te krijgen.

Heb je een webshop en je wilt meer bezoekers krijgen? Lees dan ons artikel “Meer bezoekers naar je webshop krijgen” met tips voor starters en voor de ervaren online ondernemers.

Huur ons in voor een effectief SEO plan en implementatie

Voor een het opstellen en implementeren van een effectief SEO-strategie voor je online bedrijf kun je ons inschakelen. MarsConnects is een Nederlandstalig SEO & Marketingbureau met vele jaren ervaring, zowel nationaal als internationaal.

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van onze klanten met het bereiken van hun doelen voor hun online bedrijf en we weten hoe we echte resultaten kunnen behalen. Neem contact op!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!