Wat Maakt Een Goede Webshop Succesvol?

Een goede webshop vraagt om goed management, heldere informatie en goede bereikbaarheid om succesvol te zijn. Lees hier welke technieken je kunt gebruiken om je webshop succesvol te laten zijn. Ook kun je lezen waarom veel mensen stoppen met hun bedrijf, waarom mensen niet online willen kopen en wat jij eraan kunt doen om aan de wensen van je potentiële klanten tegemoet te komen.

Wat maakt een goede webshop succesvol

Gebruik website design- technieken om de verkoop te stimuleren

Mensen die jouw e-commerce website bezoeken, zijn meestal op zoek naar een oplossing voor een probleem of het vervullen van een wens.

Daarom is het belangrijk dat het ontwerp van jouw webshop of bedrijfswebsite snel en duidelijk jouw producten en diensten laat zien. Ook moet het laten zien dat mensen snel en eenvoudig het artikel kunnen kopen of een afspraak met je kunnen maken om diensten van je af te nemen.

Om een goede webshop succesvol te maken, kun je online verkooptechnieken gebruiken die je klanten aanmoedigen om te kopen. Deze technieken worden veel gebruikt door grotere websites, zoals Amazon en Bol; ze maken onderdeel uit van hun e-commerce marketingstrategie.

Kleinere ondernemers kunnen hier net zo goed gebruik van maken om meer omzet te krijgen.

Webshop design technieken om meer winst te maken

Schrijf duidelijke teksten over je product- en diensten aanbod

Veel websites hebben een prachtig ontwerp, maar het is niet altijd direct duidelijk waar het over gaat of welke producten worden verkocht. Wij zien ook regelmatig websites van kleine ondernemers die het uitvoerig over henzelf hebben, maar nauwelijks laten weten wat de bezoeker (= de potentiële klant) eraan heeft. Er is niets mis mee om je bezoekers te laten weten wie jij bent en waarom jij je producten of diensten aanbiedt, maar hiervoor is je pagina ‘over mij/ons’ de meest geschikte plaats. Allereerst is het van belang dat jouw bezoekers kunnen vinden waarnaar zij op zoek zijn.

Je hebt korte, duidelijke teksten nodig die onmiddellijk communiceren wat je aanbiedt en waarom het waardevol is voor je klanten.

Je kunt ervan uit gaan dat de meeste bezoekers op je site geen tijd hebben om elk woord te lezen. In plaats daarvan scannen ze je pagina’s snel en bepalen aan de hand van de teksten die opvallen of jij aanbiedt waarin zij belangstelling hebben. Wanneer dat zo is, zullen zij je teksten met meer aandacht willen lezen. Gebruik paragraafkopjes (headers), opsommingen en cursief of vetgedrukte teksten om je belangrijkste boodschap uit te laten springen. Zorg ook voor een duidelijke oproep om tot actie over te gaan (CTA – Call to Action).

Lees ook: Copywriting en Contentwriting met AI Tools om meer te weten over schrijvers die goede teksten voor je website kunnen schrijven en van welke AI tools je zelf gebruik kunt maken.

Haal wrijving weg

Wanneer je net bent begonnen met je webshop of je online bedrijf, heb je nog niet veel backlinks of reviews. Om je bezoekers te overtuigen dat jij een betrouwbare ondernemer bent en dat je een betrouwbaar product verkoopt, kun je gebruik maken van diverse opties om mensen te laten weten dat zij op hun aankoopbeslissing terug kunnen komen.
Je kunt productgaranties geven, maar ook gratis verzending, een eenvoudig retourbeleid of gratis samples versturen. Je haalt hiermee de wrijving weg en stelt je klanten gerust dat zij bij jou veilig kunnen kopen.

Maak het je klant gemakkelijk in de laatste aankoopfase en haal eventuele twijfels weg. Probeer je klanten een goed gevoel te geven over hun aankopen in jouw webwinkel.

Het is natuurlijk niet gezegd dat een website die deze technieken gebruikt ook echt betrouwbaar is. Wij raden je aan om je contactgevens te vermelden, zodat mensen gemakkelijk contact met je kunnen opnemen om je bereikbaarheid te verifiëren.

Voor een goede webshop is het belangrijk dat je:

  • duidelijk bent over je product en wat mensen daarvan mogen verwachten
  • levert wat je aanbiedt (dus geen vervangende producten)
  • levert binnen de bezorgtermijn die je belooft (met eventuele voorbehoud van tijdige levering door de bezorgdiensten, met name rond feestdagen)
  • duidelijk bent over de retourvoorwaarden en de portokosten hiervan
  • laat weten wat je service is als het product beschadigd is of niet voldoet aan de beschrijving op je website
  • duidelijk bent over de bezorgkosten (deze hoeven niet gratis te zijn, tenzij je het incalculeert in de prijs van het product – het moet toch ergens van betaald worden)
  • duidelijk bent over de garantie: de voorwaarden en de termijnen
  • ervoor zorgt dat de gegevens van je klanten veilig zijn
  • ervoor zorgt dat je makkelijk bereikbaar bent en snel reageert op berichten van je bezoekers en/of klanten
  • informatie toevoegt over jezelf of een link naar een social media platform waardoor je geverifiëerd kunt worden.

Nieuws over online bedrijven van ZZP-ers

Een bericht van nu.nl op 4 mei 2021: “In totaal zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 30.200 bedrijven gestopt, ruim negenduizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de bedrijven die niet verder gingen, was 85 procent zzp’er. (…) Vooral adviesbureaus en eetgelegenheden, zoals restaurants, snackbars en ijssalons, besloten er een punt achter te zetten.”

Waarom stoppen veel online bedrijven?

Ongetwijfeld zullen onder de groep ZZP-ers en MKB-ers die met hun online bedrijf gestopt zijn, er een aantal zijn dat echt alles uit de kast heeft getrokken om een goede webshop of een succesvolle website op te zetten.

Er zijn echter ook veel mensen die denken dat het runnen van een webshop of website eenvoudig is. Zij beginnen een webshop en verwachten hiermee snel winst te maken. Dat velen er na een korte tijd er ook weer mee stoppen, bewijst dat het niet zo makkelijk is.

Uit ervaring als freelancer, weet ik dat het vaak om mensen gaat die zo goedkoop mogelijk een webshop willen zonder een strategie te hebben. Vervolgens zetten zij de shop online en plaatsen wat berichten op Facebook en Instagram. Hiermee verwachten dat zij het heel druk krijgen en veel zullen verkopen.

Na een paar weken beginnen zij zich af te vragen waarom zij niet meer verkopen. Het besef dat een webshop beginnen toch niet zo makkelijk is, begint door te dringen. Want: hoe kom ik aan klanten? Hoe weet iemand dat mijn webshop online is? Hoe zorg ik ervoor dat ik een goede naamsbekendheid krijgen? Waarom kopen mensen mijn artikelen niet?

In de praktijk blijkt het vrij lastig te zijn om een goede online winkel op te zetten en het is nog moeilijker om klanten te krijgen en succesvol te zijn. Tenzij je een goed product hebt waar vraag naar is en weinig concurrentie!
De doorzetters (waarvan ook een aantal mijn klanten zijn), krijgen het voor elkaar om hun klantenbestand uit te breiden en winst te maken met hun online bedrijf.

Waarom mensen niet bij een webshop willen bestellen

Door wat onderzoek te doen is het eenvoudig om erachter te komen waarom veel mensen niet online kopen of niet tevreden zijn als zij bij een webshop hebben besteld. Een aantal punten als voorbeeld:

  • Producten niet van te voren kunnen zien, voelen en passen
  • Bezorgtijden niet (altijd) zelf kunnen kiezen
  • Betalen voor bezorgkosten
  • Twijfels over de kwaliteit van het product
  • Gaat liever naar een lokaal, fysiek bedrijf om te winkelen
  • Betrouwbaarheid: krijg je wat je bestelt?
  • Kan het artikel teruggestuurd worden?
  • Hoe zit het met de veiligheid van mijn gegevens?
  • Wat zijn de garantievoorwaarden?
  • Kan het bedrijf gebeld worden of reageren ze op emailberichten als er vragen zijn?

Een goede webhop haalt deze vragen en twijfels van mensen weg

Je kunt niet iedereen tevreden stellen en er zullen altijd mensen zijn die iets negatiefs over jouw product of dienst te melden hebben, maar je kunt wel je best doen om zo duidelijk en oprecht mogelijk te zijn. Hiermee krijg je ook de juiste klanten!

Kortom: heldere informatie en makkelijke bereikbaarheid vormen de basis voor je webshop. Dit is nog belangrijker geworden sinds de enorme groei aan webshops die door oplichting snel geld binnenharken en vervolgens verdwenen zijn. Zorg er dus voor dat je laat zien dat je een serieuze ondernemer bent die betrouwbaar is.

Manage je webshop als een fysiek bedrijf

Zoals het voor de meeste online bedrijven geldt dat als je het succesvol wilt maken, dat je het managed zoals een fysieke winkel. Het is nodig dat je tijd en aandacht besteed aan:

  • marktonderzoek
  • (SEO-)strategie
  • presentatie
  • klantenservice
  • voorraadbeheer
  • kwaliteitscontrole
  • PR & branding
  • marketing
  • personeelsbeheer
  • administratie
  • analyseren wat je bezoekers in je webshop doen
Hoe krijg je een succesvolle website -MarsConnects

Wees realistisch met je verwachtingen

Door eerst een marktonderzoek te doen, leer je de omgeving te verkennen waarin je concurrenten actief zijn en waar je doelgroepen te vinden zijn. Ook geeft het je inzicht in de kansen die je kunt oppakken om jouw webshop te laten uitblinken.

Blijf wel realistisch met je verwachtingen en bekijk of het echt mogelijk is om met jouw artikelen en prijzen te concurreren met grote webshops of de webshops die al langer bestaan en het gewoon goed doen. Je kunt best concurreren, maar dan heb je een eigenschap van je product of service nodig waarmee je het beter gaat doen dan je concurrenten.

Ook is het tijdsbestek van belang: wil je volgende week al in de top 10 van Google belanden (met gebruik van advertenties) of heb je een ijzersterke SEO-strategie waarmee je langzamer, maar gestaag met meerdere productpagina’s in de top 10 komt en blijft?

De top 10 positie in Google garandeert je niet de juiste klanten

Bedenk dat het voor jouw shop belangrijker is om (loyale) klanten te krijgen die kopen en tevreden zijn met jouw service, dan om in de top 10 te staan. Je kunt namelijk wel veel bezoekers krijgen, maar als zij geen belangstelling hebben om te kopen, zal je CTR (click through rate) niet omhoog gaan. Een hogere click through percentage duidt op werkelijke belangstelling voor je product en de kans op meer verkoop. En dat heb je nodig om succesvol te zijn met je online webshop!

Denk jij erover om met je webshop te stoppen?

Als jij erover denkt om te stoppen met je webshop of je weet niet hoe je meer publiciteit en klanten moet krijgen, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken of het mogelijk is om je online bedrijf toch succesvol te laten zijn.


Naar onze SEO diensten

Meer lezen

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met je vrienden en collega’s. Dank!